Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Πλαφόν στη χονδρεμπορική ρεύματος: Στερεύει… η πηγή εσόδων για τις επιδοτήσεις

 

Πλαφόν στη χονδρεμπορική ρεύματος: Στερεύει… η πηγή εσόδων για τις επιδοτήσεις – Μόνο από ΑΠΕ οι πόροι του ΤΕΜ
Κωνσταντίνος Φιλίππου

Κλείνει η στρόφιγγα του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου έχει παροπλίσει το πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα τα έσοδα που συγκεντρώνονται για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης να προέρχονται μόνο από τις ΑΠΕ. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της ΡΑΑΕΥ για τη λειτουργία του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων, ο οποίος επί της ουσίας έχει πάψει να λειτουργεί αφού η μέση χονδρεμπορική τιμή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες χαμηλότερα από τις ανώτατες τιμές που ορίζονται ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  

Το πλαφόν και τα έσοδα 

Ειδικότερα, από τον περσινό Ιούλιο μέχρι και σήμερα οπότε και εφαρμόστηκε το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ανακτήθηκαν ποσά της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,1 δισ. ευρώ προήλθαν από τις ΑΠΕ. 

Τους τελευταίους πέντε μήνες, οπότε και οι τιμές ενέργειας βρίσκονται σε πτωτική τροχιά τα έσοδα για το ΤΕΜ από το πλαφόν έχουν περιοριστεί θεαματικά. Πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 374 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 320 εκ. ευρώ είναι από τις ΑΠΕ. 

Μήνα με το μήνα τα έσοδα για το ΤΕΜ υποχωρούν κι άλλο με αποτέλεσμα από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα να έχουν ανακτηθεί 232 εκ. ευρώ με τα 208 εκ. ευρώ να έρχονται από τις ΑΠΕ. 

Ο Ιανουάριος ήταν ουσιαστικά ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο το πλαφόν λειτούργησε σε κάποια από τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, πλην των ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα η ανώτατη τιμή στα υδροηλεκτρικά ήταν στα 112 ευρώ/MWh με τη μέση τιμή στη χονδρεμπορική να διαμορφώνεται στα 191 ευρώ/MWh

Συνολικά στο πεντάμηνο τα έσοδα από τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη είναι ιδιαίτερα πενιχρά, με τις ΑΠΕ να είναι μόνο εκείνες που χρηματοδοτούν το ΤΕΜ και τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ηλεκτροπαραγωγοί

Τόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί όσο και οι προμηθευτές έχουν ζητήσει την άρση των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζονται από το περασμένο καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως υποστηρίζουν οι ανώτατες τιμές ανά τεχνολογία δεν χρειάζονται πια αφού οι τιμές ενέργειας έχουν πέσει. Έτσι, στην αγορά μόνο στρεβλώσεις δημιουργούν τα έκτακτα μέτρα, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους.

Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για τον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων, αυτός λειτουργούσε μόνο όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπερνούσαν τα 100 ευρώ/MWh, συγκεντρώνοντας έσοδα από τις τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος για το ΤΕΜ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και αν απαιτούνται πόροι για τις επιδοτήσεις αυτές συλλέγονται πλέον από τις ΑΠΕ κι εφόσον η χονδρεμπορική τιμή υπερβαίνει τις εγγυημένες τιμές των συγκεκριμένων παραγωγών. Η άρση του πλαφόν δεν θα εμποδίσει μία τέτοια διαδικασία αφού βρίσκεται σε ισχύ νομοθεσία σύμφωνα με την οποία τα επιπλέον έσοδα των ΑΠΕ που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ μπορούν να κατευθύνονται στο ΤΕΜ. Αρκεί να σημειωθεί ότι πριν την επιβολή του πλαφόν με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώθηκαν 1,1 δις. ευρώ για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέτεινε το πλαφόν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου