Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές



του Χάρη Φλουδόπουλου 

Οι οικιακές τιμές του ρεύματος συνέχισαν να υποχωρούν σταθερά τον Απρίλιο για έκτο συνεχόμενο μήνα. Αυτή είναι η κύρια τάση που καταγράφεται σύμφωνα με το δείκτη τιμών του HEPI, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την πτώση, είχε προηγηθεί ένα 8μηνο αυξήσεων την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2022. 

Στην Αθήνα, οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν κατά 3% τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου και το μέσο οικιακό τιμολόγιο διαμορφώθηκε στα 29,62 σεντς ανά κιλοβατώρα. Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στη 10η θέση μεταξύ 33 πόλεων της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η μέση ευρωπαϊκή τιμή διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα 26,5 σεντς ανά κιλοβατώρα. 

Ωστόσο στην κατηγορία των μεταβλητών τιμολογίων ρεύματος που επιλέγει η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, η Αθήνα βρίσκεται αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα για τον Απρίλιο οι καταναλωτές πλήρωσαν μέση τιμή στα 25,1 σεντς ανά κιλοβατώρα όταν η αντίστοιχη μέση τιμή στις ευρωπαϊκές πόλεις ήταν στα 30,19 σεντς ανά κιλοβατώρα. 

Όσον αφορά τις υπόλοιπες πρωτεύουσες, η Βιέννη είναι η μόνη πόλη στην οποία καταγράφεται σημαντική άνοδος στις τιμές λιανικής της τάξης του 17% έναντι του Μαρτίου. Αιτία το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής η Wien Energie προχώρησε σε αύξηση των τιμολογίων του, επικαλούμενος τα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών από το 2022. Στο Όσλο οι τιμές αυξήθηκαν 6% ενώ στη Ρώμη και το Ταλίν της Εσθονίας κατά 2%. 

Στον αντίποδα, τέλος, στην Κοπεγχάγη τον Απρίλιο οι τιμές ρεύματος έπεσαν κατά 35% έναντι του Μαρτίου, στο Ελσίνκι η μείωση έφτασε το 24%, ενώ στο Βερολίνο και τη Μαδρίτη το 8%.  

 από capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου