Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Ρεύμα: 1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους παρόχους

 Τα μισά φέσια στους προμηθευτές προέρχονται από «ενεργειακούς τουρίστες». Ακόμη περιμένει η αγορά να πάρει πίσω τα κεφάλαια για τις έξτρα επιδοτήσεις που δόθηκαν σε εμπορικούς πελάτες.

 Ρεύμα: 1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους παρόχους

Σε 1 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Το 50% του ποσού αυτού προέρχεται από τους λεγόμενους «ενεργειακούς τουρίστες», οι οποίοι φέρονται να αλλάζουν πάροχο, χωρίς να αποπληρώνουν τις οφειλές τους στον προηγούμενο.

Το πρόβλημα του ενεργειακού τουρισμού ανέδειξε ο Ιωάννης Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας, κατά τη συνάντηση που διοργάνωσε χθες η εταιρία με εκπροσώπους του Τύπου.

Όπως επισήμανε, το πρόβλημα αυτό έχει ενταθεί, καθώς εκκρεμεί η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας, που προσδοκάται από την αγορά να βάλει κανόνες στη μετακίνηση καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.

Να θυμίσουμε ότι μετά την εφαρμογή του νέου μηχανισμού τιμολόγησης της προμήθειας του ρεύματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ενθαρρύνει την αλλαγή προμηθευτή, χωρίς πέναλτι για τους καταναλωτές, κάτι το οποίο φαίνεται ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις απλήρωτες οφειλές, με παράλληλη αδυναμία των προμηθευτών να ζητούν τη διακοπή ηλεκτροδότησης για τους κακοπληρωτές.

Το ΥΠΕΝ προχώρησε στη σύσταση άτυπης επιτροπής, με τη συμμετοχή της πρώην ΡΑΕ και εκπροσώπων της λιανικής αγοράς, σε μια προσπάθεια να αναθεωρηθεί ο Κώδικας Προμήθειας για το θέμα αυτό. Ωστόσο, λόγω και των εκλογών οι προτάσεις που κατατέθηκαν παραμένουν στο συρτάρι και προφανώς παραπέμπονται για την επόμενη κυβέρνηση.

Το υπόλοιπο 50% του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως διευκρίνισε ο κ. Μητρόπουλος, προέρχεται από πελάτες με αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τους, οι οποίοι, όμως, έχουν προχωρήσει σε διακανονισμούς. Με άλλα λόγια, εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί έστω και με καθυστέρηση.

Πάντως, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι σήμερα το 70% των καταναλωτών πληρώνουν στην ώρα τους τούς λογαριασμούς τους, διότι θέλουν να εκμεταλλευθούν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις των προγραμμάτων που θέτουν ως προϋπόθεση τη συνέπεια πληρωμής. Στο υπόλοιπο 30% εντάσσονται οι ενεργειακοί τουρίστες και οι πελάτες που δυσκολεύονται οικονομικά να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Το δεύτερο θέμα που ταλανίζει την αγορά προμήθειας αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή των επιπλέον επιδοτήσεων που κλήθηκαν από το ΥΠΕΝ να δώσουν όλες οι εταιρίες σε επιχειρήσεις-πελάτες τους με παροχές μέχρι 35 kvA και αρτοποιεία ανεξαρτήτου ισχύος παροχής. Πρόκειται για ένα ποσό περί τα 500 εκατ. ευρώ, από το οποίο τα 2/3 δικαιούται η ΔΕΗΔΕΗ -0,38%, λόγω μεγέθους.

Οι εταιρίες ανταποκρίθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πλην δύο. Όμως, δεν μπορούν να εισπράξουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα χρήματα που έδωσαν από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022, γιατί η ΚΥΑ του ΥΠΕΝ, που εκδόθηκε στις αρχές του έτους, φέτος, τους αναγκάζει να συλλέξουν από τους πελάτες τους υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες να βεβαιώνουν αν έχουν υπερβεί ή όχι συγκεκριμένα σωρευτικά ανώτατα όρια στις κρατικές ενισχύσεις που πήραν.

Ο κ. Μητρόπουλος είπε χθες ότι μόνον το 20% των υπευθύνων δηλώσεων που έχουν δοθεί σε πελάτες αναμένεται να έρθει συμπληρωμένο. Αυτό δημιουργεί μία εκρηκτική κατάσταση για τα ταμεία των εταιριών προμήθειας, που έβγαλαν τα χρήματα, αλλά δεν μπορούν να τα πάρουν πίσω.

Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ υποσχέθηκε την περασμένη Άνοιξη τις έξτρα επιδοτήσεις σε 1.250.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κομισιόν, την οποία έλαβε τελικά πέρσι το Φθινόπωρο. Στη συνέχεια, επέλεξε να κάνει φορολογικές αρχές τις εταιρίες προμήθειας, με άγνωστη μέχρι στιγμής την τύχη για την επιστροφή των κεφαλαίων που διέθεσαν.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Φυσικό Αέριο: Μπουμ σε τέσσερα χρόνια

Η Φυσικό Αέριο μπήκε στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το 2018. Έως τότε δραστηριοποιόταν μόνον στην προμήθεια φυσικού αερίου.

  • Μέσα σε τέσσερα χρόνια πέτυχε ο τζίρος της να προέρχεται εξίσου και από τις δύο δραστηριότητες και να έχει σημειώσει αξιοσημείωτο άλμα. Ααπό τα 164 εκατ. ευρώ του 2018, έφθασε το 2022 στα 882 εκατ. ευρώ (+438%).
  • Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 32,6 εκατ. ευρώ, από 5 εκατ. ευρώ του 2018 (+560%).
  • Εκτιμάται ότι από τα κέρδη του 2022 ποσό περί τα 8-9 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η εταιρεία, στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών, λόγω της εφαρμογής του μηχανισμού τιμολόγησης στη λιανική αγορά.
  • Η Φυσικό Αέριο, 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, σταθερή ανάπτυξη και το τρέχον έτος. Το μερίδιο ,στην αγορά αυξήθηκε κατά 10% στο πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας στο 3,5%.
  • Σήμερα, εξυπηρετεί 550.000 νοικοκυριά, 18.000 επαγγελματίες, 1200 δημόσια κτίρια και σχολεία, καθώς και 300 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Αρχειοθήκη ιστολογίου