Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΔΕΗ: Το μεγάλο comeback της εταιρείας που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας


 του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα μοναδικό story επιχειρηματικού comeback έχει καταγράψει ο όμιλος της ΔΕΗ, ο οποίος μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας. Ωστόσο οι κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα στις επενδύσεις, τις συνεργασίες, την επέκταση σε νέες δραστηριότητες, τις εξαγορές αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνουν πλέον εντελώς διαφορετική εικόνα, μιας σφριγηλής εταιρείας έτοιμης να κυριαρχήσει όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Αυτό αποτύπωσαν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για τη χρήση του 2023, που σηματοδοτούν την επιστροφή της στα μερίσματα για τους μετόχους ύστερα από διάστημα 10 ετών. 

Εάν μάλιστα συγκρίνει κανείς τα μεγέθη του 2023 με τέσσερα χρόνια πριν από το 2019, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: από ζημίες 1,7 δισ. η εταιρεία το 2019 παρουσίασε καθαρά κέρδη 500 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ σε επίπεδο EBITDA έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ από σχεδόν τα μισά (799 εκατ.) το 2019. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις τετραπλασιάστηκαν στα 2,6 δισ. από 646 εκατ. το 2019. Εξ αυτών 1,43 δισ. δόθηκαν για την εξαγορά της Enel Romania, 180 εκατ. στις ανανεώσιμες πηγές και 610 εκατ. στη διανομή, ενώ έχουν προστεθεί επενδυτικές δαπάνες για ηλεκτροκίνηση, ψηφιοποίηση, τηλεπικοινωνίες. Όσο για τις ΑΠΕ έχουν δεκαπλασιαστεί από τα 160 MW σε 1,5 GW με το καθαρό χρέος της εταιρείας να μειώνεται στα 3,17 δισ. από 3,69 δισ. το 2019. 

Και όπως καταγράφεται στα ετήσια αποτελέσματα για το 2013, η εταιρεία διαθέτει ρευστότητα 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. μετρητά και το υπόλοιπο έτοιμες πιστωτικές γραμμές, δίνοντας στην εταιρεία τη δυνατότητα να εξαπλωθεί και άλλο σε Ελλάδα και εξωτερικό, να αγοράσει νέα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ και να κάνει πράξη τον στρατηγικό της σχεδιασμό.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Εκτός από την ισχυρή κερδοφορία, η χρονιά είναι ιστορική για την εταιρεία επιπλέον για το γεγονός ότι επιστρέφει στην κανονικότητα και τη διανομή μερισμάτων προς μετόχους της ύστερα από μεγάλο διάστημα κατά το οποίο δεν είχε προχωρήσει σε διανομή μερισμάτων. Συγκεκριμένα η τελευταία φορά που η ΔΕΗ είχε διανείμει μέρισμα ήταν το 2015, όταν τότε είχε δώσει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Το φετινό μέρισμα θα είναι πενταπλάσιο, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, θα δοθούν 0,25 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που από μόνο του δείχνει τη νέα δυναμική που έχει αποκτήσει η εταιρεία. Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Στάσσης είχε προαναγγείλει τη φετινή διανομή ήδη από πρόπερσι κατά την πρώτη παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας. Η δέσμευση προς τους μετόχους εκπληρώνεται και η εταιρεία θα δώσει συνολικό μέρισμα 95,5 εκατ. ευρώ, όταν το 2015 είχε δώσει μόλις 19,1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τους μετόχους μεγάλος κερδισμένος θα είναι το ελληνικό δημόσιο, το οποίο κατέχει το 34% της ΔΕΗ και θα λάβει συνολικό μέρισμα ύψους 32,5 εκατ. ευρώ. 

Συνεργασίες

Εκείνο που έχει πετύχει η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα είναι να εξαπλωθεί και να συνάψει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους παίκτες εντός και εκτός συνόρων, όπως συνέβη με την κίνηση ματ με την Mytilineos. Μέσω αυτής της συμφωνίας η ΔΕΗ θα διευρύνει το πράσινο χαρτοφυλάκιό της κατά 2 GW και ταυτόχρονα θα εισέλθει δυναμικά σε νέες χώρες, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία, καταφέρνοντας να "πατήσει" ακόμη πιο γερά πάνω στον ενεργειακό διάδρομο των Βαλκανίων και να υπηρετήσει τον στρατηγικό της στόχο, να γίνει δηλαδή ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η συμφωνία, ως γνωστόν, αφορά την πώληση στη ΔΕΗ 90 φωτοβολταϊκών πάρκων της Mytilineos σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, αξίας έως 2 δισ. ευρώ, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της περιοχής.

Η Mytilineos θα κατασκευάσει και θα πουλήσει τα έργα με το "κλειδί στο χέρι" στη ΔΕΗ, η οποία με αυτά θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών σε Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία, διευρύνοντας περαιτέρω το αποτύπωμά της στη ΝΑ. Ευρώπη.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ μεγαλώνει κι άλλο, μπαίνει σε νέες αγορές, όπως η Ιταλία, την οποία είχε καιρό στο "ραντάρ", και επεκτείνεται από τα Βαλκάνια έως την Αδριατική.

Οπτικές ίνες

Την ίδια στιγμή η εταιρεία συνεχίζει, μετά την απόκτηση του Κωτσόβολου, την επέκτασή της σε νέες αγορές και δραστηριότητες, τινάζοντας μάλιστα την μπάνκα στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Εκεί η εταιρεία υλοποιεί ένα εκτεταμένο κατασκευαστικό πλάνο γραμμών έως και το 2025, σύμφωνα με το οποίο οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το πρότζεκτ υλοποιείται από τη θυγατρική ΔΕΗ FiberGrid. 

Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις όπως Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Βόλος, Καλαμάτα, Κόρινθος κ.λπ. Συνολικά, ο στόχος του ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ, με το μεγάλο πλεονέκτημα της εταιρείας να είναι ότι το δίκτυο είναι εναέριο και άρα η επέκτασή του είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη σε σύγκριση με τα υπόγεια δίκτυα που υλοποιούν οι παραδοσιακοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. 

capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου