Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Μετά τις πρωτοβουλίες στην κρίση, η Ελλάδα προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει ξανά στις ευρωπαϊκές ενεργειακές εξελίξεις

energypress.gr

Μετά τις πρωτοβουλίες στην κρίση, η Ελλάδα προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει ξανά στις ευρωπαϊκές ενεργειακές εξελίξεις

Σε θέση πρωταγωνιστή επιχειρεί να βρεθεί η Ελλάδα πανευρωπαϊκά σε ότι αφορά τη νέα ρότα της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, αφουγκραζόμενη τα μηνύματα της ενεργειακής κρίσης.

Προηγήθηκαν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης σχετικά με τη στήριξη των καταναλωτών και τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, οι οποίες, όπως τονίστηκε επανειλημμένα, εισακούστηκαν στις Βρυξέλλες και αποτέλεσαν βάση διαλόγου.

Πλέον στο επίκεντρο βρίσκεται ο ρυθμός της πράσινης μετάβασης, με την Ελλάδα να έχει τοποθετηθεί ήδη υπέρ μιας πιο συντεταγμένης πορείας. Όπως το έθεσε ο υπουργός, κ. Σκυλακάκης, είναι καλύτερα να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι και να επιτευχθούν, παρά υπέρμετροι στόχοι που θα αποτύχουν.

Η επισήμανση αφορά όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά την Ε.Ε. συνολικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Βρυξέλλες, αντιμέτωπες με ένα κύμα λαϊκισμού, τα προβλήματα της βιομηχανίας και ενόψει των ευρωεκλογών, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνουν ένα βήμα πίσω στην Πράσινη Συμφωνία.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και η δήλωση του γ.γ. του ΥΠΕΝ, Πέτρου Βαρελίδη ότι "πρέπει να εξηγήσουμε καλύτερα και πιο απλά τα οφέλη της μετάβασης για να μη χαθεί η λαϊκή στήριξη".

Η κυβέρνηση βρίσκει γερό έρεισμα στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει κάνει ήδη πολύ μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των ρύπων. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις πανευρωπαϊκά, τη στιγμή που χώρες όπως η Γερμανία δύσκολα θα επιτύχουν το στόχο του 2030.

54

Ως εκ τούτου, το ΥΠΕΝ προβάλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να επανεξετάσει το ρυθμό της δικής της μετάβασης και να δώσει περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Αυτός είναι και ο λόγος που ζητά αφενός να λάβει περισσότερα κεφάλαια για το συγκεκριμένο πρόβλημα και αφετέρου να υπάρχει μια πιο ευέλικτη ευρωπαϊκή πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

Απομένει να φανεί το αν η Ελλάδα θα βρει συνοδοιπόρους άλλα κράτη-μέλη στην προσπάθειά της και αν οι προτάσεις της θα μετουσιωθούν σε απτά αποτελέσματα. Πάντως, είναι δεδομένο ότι η χώρα μας επιδεικνύει πλέον αντανακλαστικά ταχύτερα από ότι στο παρελθόν.

Αρχειοθήκη ιστολογίου