Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Υποχωρούν οι τιμές ρεύματος στη χονδρική – χαμηλότερα έκλεισε ο Μάρτιος από το Φεβρουάριο


Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ηλεκτρισμού κινείται κάτω από τα 40 ευρώ/MWh, ενώ συνολικά ο μέσος όρος του Μαρτίου έκλεισε αισθητά χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο. 

Συγκεκριμένα σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 38,53 ευρώ/MWh ενώ χθες Κυριακή ήταν στα 33,23 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 32,73% σε σύγκριση με το Σάββατο όταν ήταν στα 49,41 ευρώ/MWh. Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της αγοράς είναι ότι εμφανίζονται μηδενικές τιμές τις τελευταίες πέντε ημέρες, λόγω της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ.

Για παράδειγμα σήμερα η παραγωγή των ΑΠΕ αντιπροσωπεύει το 51,25% του μείγματος παραγωγής με τις εισαγωγές να έρχονται δεύτερες με 20,8% και τις μονάδες αερίου να καλύπτουν μόλις το 10,9% του συνόλου. Σημαντική αύξηση και για τις λιγνιτικές που καλύπτουν το 8,32% του μείγματος ενώ τα υδροηλεκτρικά βρίσκονται στο 4,67%. Αντίστοιχη εικόνα και για χθες όταν οι ΑΠΕ έφτασαν στο 49,49% του μείγματος με τις μονάδες αερίου να είναι δεύτερες με 18,98% και τις εισαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 16,68%. Οι λιγνίτες χθες είχαν μερίδιο 6,56% και τα υδροηλεκτρικά 4,07%. 

Η χθεσινή τιμή έφερε την Ελλάδα στη 10η φθηνότερη θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης με τη χαμηλότερη τιμή να παρουσιάζεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία (0,83 ευρώ/MWh) ενώ η ακριβότερη αγορά ήταν η Ιταλία με 85,72 ευρώ/MWh. Για σήμερα η ελληνική αγορά είναι η 11η ακριβότερη της πανευρωπαϊκής κατάταξης με φθηνότερη αγορά αυτήν την Ισπανίας και ακριβότερη αυτήν της Ιρλανδίας. 

Σε ό,τι αφορά τέλος το μέσο όρο της αγοράς το μήνα Μάρτιο, αυτός έκλεισε στα 67,5 ευρώ/MWh από 73,61 ευρώ/MWh που ήταν το Φεβρουάριο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου