Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Ρευματοκλοπές: Πότε αφαιρείται η άδεια σε ηλεκτρολόγο, πιο αυστηρό το πλαίσιο για επαγγελματικές χρήσεις

 

Ρευματοκλοπές: Πότε αφαιρείται η άδεια σε ηλεκτρολόγο, πιο αυστηρό το πλαίσιο για επαγγελματικές χρήσεις - 4μηνο όριο παραμονής στη Καθολική Υπηρεσία

Τη «μαφία» των ρευματοκλοπών που εστιάζεται κυρίως στην επαγγελματική χρήση επιχειρεί να χτυπήσει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, βάζοντας στο στόχαστρο έναν από τους βασικότερους κρίκους τους, τους ηλεκτρολόγους που παρέχουν τεχνογνωσία έναντι της κατάλληλης αμοιβής. 

Στο εξής, ο ηλεκτρολόγος που θα καταδικάζεται αμετάκλητα για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, θα του αφαιρείται η άδεια.

Το πολυνομοσχέδιο όμως του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε διαβούλευση μέσα στο Σαββατοκύριακο αυστηροποιεί γενικότερα το πλαίσιο γύρω από τη λειτουργία των ηλεκτρολόγων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, όπου και εντοπίζεται η συντριπτική πλειονότητα των ρευματοκλοπών.

Η επίμαχη προσθήκη ορίζει ότι για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο «Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων», υπεύθυνη δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της. Αφού πρώτα ενημερωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, τότε αναλόγως, θα ηλεκτροδοτεί και την εγκατάσταση ή τον υποσταθμό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, σε περίπτωση αλλαγής χρήστη  - καταναλωτή, τότε ο καινούργιος οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης. Δηλαδή το νέο πλαίσιο καθιστά τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, συνυπεύθυνο έναντι του νόμου στο συγκεκριμένο θέμα, που σημαίνει ότι κάποιος θα σκεφτεί δεύτερη φορά να υποβάλει μια ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Στην πράξη, οι ρυθμίσεις αποσκοπούν αφενός στο να δημιουργηθεί ένας πρόσθετος μηχανισμός εντοπισμού ρευματοκλοπών και δη στις παροχές με επαγγελματική χρήση, αφετέρου στο να τεθεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, προκειμένου να αποτραπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η συμμετοχή καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αδειούχων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών στην τέλεση ρευματοκλοπών, διά της πρόβλεψης ακόμη και αφαίρεσης της οικείας επαγγελματικής αδείας, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε ύφεση, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, με τη πλειονότητα των παραβατών να προέρχεται από το χώρο των επιχειρήσεων, όπως είχε αναφέρει ο ΥΠΕΝ Θ.Σκυλακάκης το περασμένο Νοέμβριο. Όπως είχε τότε πει, διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις τον χρόνο, με το 50% αυτών να αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Ο υπουργός είχε κάνει λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να ξεπερνούν τους 250.000. Τις είχε υπολογίσει στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως, δηλαδή σε μια ζημιά κοντά στα 400 εκατ ευρώ το χρόνο για τους συνεπείς καταναλωτές, γι’ αυτό και είχε εξαγγείλει τις διατάξεις που ενεργοποιούνται με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

Μέγιστο το 4μηνο στη Καθολική Υπηρεσία

Με το ίδιο νομοσχέδιο ενεργοποιείται η διάταξη για τη μέγιστη παραμονή στη Καθολική Υπηρεσία που δεν θα μπορεί πλέον να ξεπερνά τους 4 μήνες, ώστε να πάψει αυτή να αποτελεί καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με την παρέλευση του 4μηνου, ο προμηθευτής θα μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή με ληξιπρόθεσμες οφειλές, υποβάλλοντας στον ΔΕΔΔΗΕ τη σχετική δήλωση παύσης εκπροσώπησης και απενεργοποίησης του μετρητή. Εφόσον ο Διαχειριστής καθυστερεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, το νομοσχέδιο προβλέπει «πέναλτι» σε βάρος του. 

Η ρύθμιση αφορά τον πελάτη που δεν προχωρά σε τακτοποίηση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι τον συνεπή. Όσοι καταναλωτές εξοφλούν κανονικά τους λογαριασμούς τους, θα μπορούν να μείνουν στο συγκεκριμένο καθεστώς επʼ αόριστον.

Κανονικά στην καθολική υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA) που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, έως ότου βρουν νέο προμηθευτή ρεύματος. Στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό. Τα νούμερα δείχνουν ότι άνω του 70% των περίπου 200.000 καταναλωτών απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους λογαριασμούς. Αρκετοί εξ αυτών είναι αγνώστων στοιχείων, με αποτέλεσμα ο ΔΕΔΔΗΕ να δυσκολεύεται να τους ταυτοποιήσει.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ένα μηνα πριν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα, ο πάροχος θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη του ότι επίκειται η εκκίνηση της διαδικασίας διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επίσης, πρέπει να καλέσει τον καταναλωτή να εξοφλήσει ή να διακανονίσει την οφειλή του και να προβεί, εφόσον επιθυμεί την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή του, σε σύναψη σύμβασης με προμηθευτή της επιλογής του.  

Στο ερώτημα από πότε αρχίζει να «τρέχει» το νέο καθεστώς, η απάντηση είναι με την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, που σημαίνει ότι το 4μηνο εκπνέει κάπου στα τέλη του καλοκαιριού, για όσους βρίσκονται ήδη στην Καθολική Υπηρεσία. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή της ψήφισης του νόμου, θα προσμετρώνται και οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Αρχειοθήκη ιστολογίου