Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Αναποτελεσματική η διάταξη για τις ρευματοκλοπές υποστηρίζουν οι ηλεκτρολόγοι

 

Αναποτελεσματική η διάταξη για τις ρευματοκλοπές υποστηρίζουν οι ηλεκτρολόγοι – Τα «κενά» που εντοπίζουν στα προτεινόμενα μέτρα του Υπουργείου

Ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εισηγείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καταπολέμηση των ρευματοκλοπών εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (Π.Ο.Σ.Ε.Η.) με σχόλιό της στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, εξηγεί γιατί τα όσα προτείνει η διάταξη περί πιστοποίησης μη ύπαρξης ρευματοκλοπής από τον ηλεκτρολόγο δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους τύπους μετρητικών διατάξεων, ενώ σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι η ρευματοκλοπή γίνεται και από μη κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, από εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ, ή και όχι και δεν εμπλέκονται με το ελεύθερο επάγγελμα.

Αναλυτικά το σχόλιο επί του άρθρου 117 – Καταπολέμηση της ρευματοκλοπής έχει ως εξής:

• Το παραπάνω άρθρο αφορά μόνο την επαγγελματική χρήση και δεν αφορά την οικιακή.

• Οι μετρητικές διατάξεις έχουν διαβάθμιση από Νο 0 μέχρι Νο 7. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης από στιγμή της σφράγισης του μετρητή και την ηλεκτροδότηση δεν έχει πρόσβαση στον μετρητή. Ειδικότερα για τις παροχές Νο 5 Νο 6 & Νο 7 υπάρχει διάταξη μέτρησης με μετασχηματιστές έντασης (maxigraph) σε μεταλλικό κουτί για υποβιβασμό του ρεύματος μέτρησης. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να μπορεί να ελέγξει ο ηλεκτρολόγος την συγκεκριμένη διάταξη και να πιστοποιήσει την μη ύπαρξη ρευματοκλοπής καθώς, πέρα από την ειδική σφράγιση υπάρχει και εξωτερική κλειδαριά στην πόρτα των μετασχηματιστών ΣΧΟΛΙΟ: η ρευματοκλοπή γίνεται και από μη κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, από εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν εμπλέκονται με το ελεύθερο επάγγελμα).

• Η ρευματοκλοπή δεν γίνεται μόνο από τους κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά με έμφαση γίνεται και από μη κατέχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν σχετίζονται με το ελεύθερο επάγγελμα.

• Οι ποινές που προβλέπεται να επιβληθούν στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής κατέχοντες την νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αντιστοίχως πρέπει να επιβληθούν και στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής μη κατέχοντες την νόμιμη άδεια ως παραπάνω.

• Η οποιαδήποτε “βεβαίωση” μη παραβίασης μετρητικής διάταξης ακόμα και αν μπορεί να γίνει από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ισχύει μόνο και αυστηρά μόνο κατά την στιγμή του ελέγχου και όχι οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη στιγμή.
• Οι υποσταθμοί Μέσης Τάσης είναι αδύνατο να ελεγχθούν από αδειούχο κατέχοντα ακόμα και αυτής της νόμιμης άδειας για την ύπαρξη ρευματοκλοπής λόγω της ειδικής σφράγισης και της αδυναμίας πρόσβασης σε οποιονδήποτε πέραν του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ.

• Δεν υπάρχει πιστοποιημένη και καταγεγραμμένη δέσμη ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να προκύψει αποτέλεσμα για ύπαρξη ρευματοκλοπής ή όχι.

• Σε όλες τις μετρητικές διατάξεις από Νο 0 μέχρι Νο 7 πρόσβαση και ειδικευμένη γνώση έχει μόνο ο τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ.

• Ο όρος “αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης” στοχοποιεί την ειδικότητα αυτή, παρότι, ελέγχους των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων υλοποιούν και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. καθώς και Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη Τ.Ε.Ε. Ο δόκιμος όρος θα πρέπει να είναι : “οι κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”

Αρχειοθήκη ιστολογίου