Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Χρεώσεις μεταξύ 9,5 - 10,6 λεπτά ανά kWh στα πράσινα τιμολόγια τον Μάιο

Κώστας Δεληγιάννης - energypress.gr

Μικρή μείωση των πράσινων τιμολογίων υπολογίζεται για τον Μάιο, με βάση τα έως τώρα στοιχεία της χονδρεμπορικής αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι, από την επεξεργασία από το energypress των μαθηματικών τύπων των πράσινων τιμολογίων των προμηθευτών που δεν παρέχουν εκπτώσεις (ή προσφέρουν discount για ένα μικρό μέρος της μηνιαίας κατανάλωσης), προκύπτει πως η μεγαλύτερη τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 10,6 λεπτά του ευρώ ανά kWh. 

Συγκριτικά, τον Απρίλιο το πιο ακριβό ειδικό προϊόν είχε διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, στα 11,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επίσης, με βάση και πάλι τα ειδικά προϊόντα που δεν συνοδεύονται από discount, προκύπτει πως η φθηνότερη χρέωση θα κινείται στα επίπεδα των 9,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Οι υπολογισμοί των πράσινων τιμολογίων που δεν περιλαμβάνουν εκπτώσεις αποτελεί ένα ασφαλή «δείκτη» για την εκτίμηση των τιμών του επόμενου μήνα, καθώς οι χρεώσεις τους εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς τους αμέσως δύο προηγούμενους μήνες. Έτσι, οι μειώσεις προκύπτουν κατ΄ αρχάς από το γεγονός ότι η ΤΕΑ αναμένεται να κλείσει χαμηλότερα τον Απρίλιο, έναντι του Μαρτίου. 

Πιο συγκεκριμένα, έως και σήμερα Δευτέρα, 29 Απριλίου, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται για τον Απρίλιο στα 60,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 11% χαμηλότερα από τον Μάρτιο (67,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα). Παράλληλα, και ο συντελεστής διόρθωσης «β» θα «κουρέψει» περισσότερο τις χρεώσεις Μαΐου, καθώς το δίμηνο Απρίλιος – Μάρτιος η μείωση της ΤΕΑ έως και σήμερα διαμορφώνεται σε μεγαλύτερα επίπεδα (-11%), έναντι αυτής του διμήνου Μάρτιος – Φεβρουάριος (-8%), η οποία επηρέασε τις χρεώσεις του Απριλίου. 

Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση των παρόχων που προσφέρουν εκπτώσεις, οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν από το ύψος στο οποίο οι εταιρείες θα καθορίσουν τα discount για τον Μάιο. Στο σενάριο που διατηρήσουν την ίδια εκπτωτική πολιτική, προκύπτει πως η μέση χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο θα είναι στα 10,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, θα είναι 6% μικρότερη από τη μέση τιμή των ειδικών προϊόντων τον Απρίλιο, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Στο συγκεκριμένο σενάριο, με εξαίρεση ένα προμηθευτή, όλες οι εταιρείες θα «γράψουν» μειώσεις στα πράσινα τιμολόγιά τους, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι και το 10%. Έτσι, οι τιμές θα επανέλθουν στα επίπεδα του Μαρτίου, όταν και καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό στις χρεώσεις των ειδικών προϊόντων, από την έναρξη εφαρμογής τους στις αρχές του έτους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου