Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Μικρή αύξηση των τιμολογίων τον Μάρτιο λόγω φυσικού αερίου - Πως θα αντιμετωπίσουμε τις ρευματοκλοπές


energypress.gr

Όσον αφορά στην ενεργειακή αγορά, ζούμε μια συναρπαστική εποχή γιατί η πράσινη μετάβαση δημιουργεί νέες τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας, είπε στο ΕΡΤNEWS ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

"Υδρογόνο, βιομεθάνιο, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα τόσο από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά ίσως αργότερα και από την ίδια την ατμόσφαιρα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και ταυτόχρονα οι ΑΠΕ, οι οποίες όλο και περισσότερο μπαίνουν στο ηλεκτρικό μας μείγμα και αυτή τη στιγμή έχουμε 58% διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό μείγμα", σημείωσε ο γ.γ..

Όπως εξήγησε παρακάτω ο κ. Αϊβαλιώτης, οι τιμές του ρεύματος στη λιανική διακίνηση διαμορφώνονται από ένα μείγμα. Είναι και οι ΑΠΕ, οι οποίες μας παρέχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουμε όλο και χαμηλότερα προοπτικά.Ωστόσο, υπάρχει και το φυσικό αέριο, το οποίο είναι σημαντικό ακόμα μέρος του μείγματος και οι τιμές του φυσικού αέριου τον Μάρτιο ήταν λίγο πιο ψηλά από το Φλεβάρη. Έχουμε ακόμα τους λιγνίτες που είναι σε φάση εξαφάνισης, αλλά μπαίνουν και αυτοί μερικές ώρες την ημέρα.

Πρέπει να ξέρετε ότι η χονδρική αγορά δεν αντανακλάται αυτομάτως στη λιανική, γιατί παρεμβαίνουν φυσικά και οι πάροχοι και τα κέρδη τους, αλλά και γιατί πολλές από τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθορίζονται με ταρίφες, δεν παίζει ελεύθερη αγορά.

Το κόστος είναι λίγο παραπάνω το Μάρτιο λόγω του φυσικού αερίου. Αλλά πάρτε υπόψη σας, υπάρχουν και άλλες στρεβλώσεις, για παράδειγμα οι ρευματοκλοπές και οι απώλειες δικτύου που είναι 8% με 10%.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις ρευματοκλοπές, τόνισε ότι μέχρι τώρα το κόστος το πληρώνουν οι καταναλωτές. "400 εκατ. τον χρόνο πληρώνουν οι πολίτες επιπλέον για να καλυφθούν οι ρευματοκλοπές".Τώρα εμείς παίρνουμε μερικά μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν τις ρευματοκλοπές. Για παράδειγμα, βάζουμε πολύ αυστηρές ποινές για αυτούς που θα συλλαμβάνονται. Αυστηροποιούμε πολύ το περιβάλλον των προστίμων και των φυλακίσεων.

"Πρέπει να ξέρετε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ συλλαμβάνει κάθε χρόνο 13.000 ρευματοκλέπτες. Μέχρι τώρα ο Διαχειριστήςέβαζε μερικά πρόστιμα αφού μετρούσε πόσο έκλεβε κάποιος για τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Δυστυχώς δεν μπορεί να πάει πιο πίσω λόγω νομοθετικού πλαισίου και υπάρχουν τα ποινικά δικαστήρια τα οποία μέχρι τώρα επέβαλαν είτε πρόστιμο είτε φυλάκιση".

Αυτό που αλλάζουμε τώρα είναι ότι θα υπάρχει και πρόστιμο και φυλάκιση, πρόσθεσε ο κ. Αϊβαλιώτης.

"Οι πάροχοι όταν διαμορφώνουν το κοστολόγιο τους υποθέτουν ότι θα χάσουν και 4% από τους κλέφτες και αυτό το βάζουν στην τιμή. Δεν είναι δίκαιο αυτό και αυτό πάμε τώρα να διορθώσουμε. Έχουμε δώσει εντολές τον ΔΕΔΔΗΕ να μετράει κάθε μήνα έτσι ώστε να υπάρχει τακτική επίσκεψη και να βλέπουμε πού πονάει το θέμα. Αν αποδειχτεί ότι υπήρχε ηλεκτρολόγος που συνέβαλε να γίνει η ρευματοκλοπή αυτός χάνει την άδειά του. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα χρωματιστά τιμολόγια είπε ότι λειτούργησε ο ανταγωνισμός, το είδε και ο καταναλωτής στις μετρήσεις ότι είχαμε πτωτικά τιμολόγια ρεύματος, βοήθησε και η διεθνής αγορά. Είμαστε ικανοποιημένοι ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί και θα έχουμε καλύτερες προοπτικές και στο μέλλον νομίζω.

Αρχειοθήκη ιστολογίου