Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Ηλεκτρισμός: Οι τάσεις τιμών σε χονδρική και λιανική -”Κλειδί” οι ΑΠΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ - www.energymag.gr

Μείωση τιμών καταγράφηκε με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για Φυσικό αέριο (39,1%), Ηλεκτρισμό (4,6%), κάτι που συνετέλεσε στην τελική διαμόρφωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που  διαμορφώθηκε στο 3,2% από 2,9% τον Φεβρουάριο και έναντι 4,6% τον Μάρτιο πέρυσι.

Στο μεταξύ σε επίπεδα προ κρίσης βρίσκεται η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Μάλιστα σήμερα έχει καταγράψει μια μεγάλη βουτιά 21,68% με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας στα  51,22 ευρώ/MWh. Κι αυτό λόγω των ανέμων και της συνεισφοράς συνολικά των ΑΠΕ στο μίγμα. Πάντως   η μέση μηνιαία τιμή διαμορφώνεται στα 75,45 ευρώ/MWh. Τον προηγούμενο μήνα τον Μάρτιο σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας η μέση χονδρική τιμή ρεύματος έπεσε στα 67,54 ευρώ ανα μεγαβατώρα από 73,61 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. 

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 102,13 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 0,04 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 309,18 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ συνεισέφεραν το 63,8%, το φυσικό αέριο το 19,9%, τα υδροηλεκτρικά το 3,2%, οι εισαγωγές το 9,2% και ο λιγνίτης το 0,1%.

Η πορεία όμως των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά αποτυπώνεται συνολικά και στην τιμή της λιανικής τον Μάρτιο, Με βάση τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT, η νΑθήνα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ  33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Συγκεκριμένα η πτώση είναι  στο 12% κι έτσι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Βέβαια κυρίαρχη σε όλη την Ευρώπη είναι κυρίαρχη η τάση μείωσης της λιανικής τιμής του. Αναλυτικά, στην Αθήνα η τιμή διαμορφώθηκε στα 20,22 λεπτά/KWh έναντι 24,25 λεπτών/KWh στις 27 πρωτεύουσες των κρατών της ΕΕ. Σε τροχιά μείωσης ήταν οι τιμές ρεύματος και σε Δουβλίνο, Ελσίνκι και Βίλνιους με 9%, 7% στη Στοκχόλμη, 6% στο Όσλο, 5% στις Βρυξέλλες, 4% στην Κοπεγχάγη και τη Ρώμη, 3% στο Άμστερνταμ και 2% στο Λονδίνο. Από την άλλη αύξηση καταγράφηκε στην Μαδρίτη λόγω της ανόδου του ΦΠΑ.  Η μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο καταγράφηκε στην Λευκωσία με 9% εξαιτίας της διακοπής των επιδοτήσεων.

Παράλληλα, η πτωτική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου συνεχίζεται τον Μάρτιο, με τη σημαντικότερη (-10%) να καταγράφεται στη Σόφια.

Στην Αθήνα η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 6%, το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στα 6,49 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο δείκτης αναφοράς TTF παρέμεινε κάτω από τα 30 €/MWh για ολόκληρο τον μήνα, πιο κοντά στα επίπεδα τιμών που παρατηρήθηκαν πριν από την ενεργειακή κρίση. «Ο ήπιος καιρός του φετινού χειμώνα και η υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλαν στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα προμήθειας ή αποθήκευσης ούτε για τον επερχόμενο χειμώνα, τώρα που η περίοδος θέρμανσης πλησιάζει στο τέλος της», σύμφωνα με τη HEPI.

Αρχειοθήκη ιστολογίου