Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

ΔΕΗ: Στο ραντάρ των εξαγορών ΑΠΕ και η Ιταλία


του Χρήστου Κολώνα 

Μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η ΔΕΗ αναζητά εξαγορές και στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η διοίκηση του ομίλου υπό τον πρόεδρο και CEO Κ. Γιώργο Στάσση σκανάρει και την αγορά της Ιταλίας. Έχει στο ραντάρ, λένε πηγές, εταιρείες αλλά και χαρτοφυλάκια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν τόσο φωτοβολταϊκά και αιολικά έτοιμα σε λειτουργία όσο και ώριμα προς ανάπτυξη έργα.

Η Ιταλία

Οι πληροφορίες θέλουν στελέχη της ΔΕΗ να έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία και να έχουν κάνει πρώτες διερευνητικές επαφές.

Δεν έχει ακόμα τίποτα κλειδώσει, ωστόσο η δημόσια επιχείρηση θέλει να χτίσει την ηγετική της θέση σε όλες τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ιταλία βρίσκεται στο ραντάρ και λόγω της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα (Άραχθος – Οτράντο) δυναμικότητας 500 MW αλλά και επειδή οι δύο διαχειριστές των χωρών ΑΔΜΗΕ και Terna ετοιμάζουν και δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση. Αυτή θα είναι ισχύος 1.000 MW και το καλώδιο θα ξεκινά από τη Θεσπρωτία και θα καταλήγει στο Μελεντούνιο.

Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα μπορεί να μεταφέρει τις ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που πιθανόν θα εξαγοράσει και θα αναπτύξει, στην ελληνική αγορά.

ΑΠΕ και Διασυνδέσεις

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και στη διαδικασία του να οριστικοποιήσει συμφωνίες εξαγορών ΑΠΕ και στη γειτονική Βουλγαρία αλλά και επιπλέον έργα στη Ρουμανία.
Ως γνωστόν για το 2026 η ελληνική εταιρεία σκοπεύει να έχει αυξήσει κατά περίπου 1,8 GW το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Τα 1,3 GW στη Ρουμανία και τα περίπου 500 MW στη Βουλγαρία και Ιταλία.

Η ΔΕΗ επιδιώκει να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες αλλά κυρίως τις αναπτυσσόμενες νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις και με τον τρόπο αυτό να διαμορφώσει ένα ανταγωνιστικό «καλάθι» τιμών καθαρών μορφών ενέργειας.

Αξίζει να τονιστεί ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή σε Ρουμανία και Βουλγαρία είναι στα 104 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στην Ιταλία στα 127 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στην Ελλάδα στα 119 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με βάση τα στοιχεία του 2023.

Ο ελληνικός όμιλος χτίζει την ηγετική του θέση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιδιώκοντας μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων να ελέγχει προς όφελος των μετόχων καθώς και της ελληνικής οικονομίας τις ροές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Από Οικονομικό Ταχυδρόμο

Αρχειοθήκη ιστολογίου