Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Τρεις επενδύσεις από τη ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς - Έδωσε το πράσινο φως το ΥΠΕΝ


της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου 

Ζωντανεύει ο ΑΗΣ Καρδιάς. Όχι, όμως, ως λιγνιτική μονάδα. Η ΔΕΗ έχει στα σκαριά ένα τριπλό επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του σταθμού, το οποίο εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα πράσινο φως από την αρμόδια περιβαλλοντική διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΥΠΕΝ για τη μελέτη περιβάλλοντος που υπέβαλε η ΔΕH, εγκρίθηκε από τον γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου η τροποποίηση, ανανέωση και κωδικοποίηση της παλαιότερης απόφασης του 2011 που αφορά στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς.

Έτσι, δύο χρόνια μετά το σβήσιμο και της τελευταίας μονάδας του σταθμού ανοίγει ο δρόμος για να λειτουργήσει εκ νέου με άλλη στόχευση. Ειδικότερα, η ΔΕΗ σχεδιάζει:

  • Την εγκατάσταση συστήματος σύγχρονων πυκνωτών, που θεωρείται απαραίτητη τεχνική λύση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, γιατί, έτσι, θα ρυθμίζεται η ισχύς στο ηλεκτρικό σύστημα, που υπόκειται σε εντονότερες διακυμάνσεις λόγω της στοχαστικότητας της πράσινης ενέργειας. Ουσιαστικά, οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές, για την παροχή υπηρεσιών ρύθμισης αέργου ισχύος (να μη χάνεται, δηλαδή, ενέργεια) και εξισορρόπησης της τάσης στο ηλεκτρικό δίκτυο.
  • Την κατασκευή μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), εγκατεστημένης ισχύος 105,34 MWe και θερμικής ισχύος τουλάχιστον 65 MWe. Στόχος της μονάδας είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο. Για το σκοπό αυτό θα εγκατασταθούν 9 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που θα λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ θα υπάρχουν και βοηθητικοί ηλεκτρολέβητες και λέβητες φυσικού αερίου. Προϋπόθεση να λειτουργήσει η μονάδα είναι να συσταθεί Διαδημοτική Επιχείρηση από τους δήμους των τριών πόλεων, που θα αναλάβουν την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς του αερίου και φυσικά να έρθει και το αέριο στη Δυτική Μακεδονία.
  • Την κατασκευή αντλησιοταμιευτικού έργου, αξιοποιώντας τα εγκαταλειμμένα ορυχεία λιγνίτη γύρω από την Καρδιά, για να λειτουργήσει ως σύστημα αποθήκευσης, ισχύος 148 MW, συνδυαστικά με παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Το πρώτο έργο που αναμένεται να λειτουργήσει, γιατί επείγει, είναι το σύστημα των σύγχρονων πυκνωτών, με τον σχετικό διαγωνισμό ανάθεσης του έργου από τη ΔΕH να παραμένει σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά την μονάδα ΣΗΘΥΑ η ΔΕΗ έχει γνωστοποιήσει ότι θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του πρώτου εξαμήνου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.

Το αντλησιοταμιευτικό είναι σε φάση μελετών από τρία ευρωπαϊκά ιδρύματα, σε συνεργασία με το δικό μας, ΕΚΕΤΑ.

(αναδημοσίευση από euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου