Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ποντάρουν στην φθηνή αποτίμηση της ΔΕΗ, εν όψει των εκλογών


Η μετοχή της ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ με διαπραγματεύεται περίπου 4,5- 4,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2022

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών επενδυτών βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαϊου, πέραν από τις τραπεζικές μετοχές, η φθηνή αποτίμηση της επιχείρησης σε σύγκριση με αντίστοιχες ομοειδείς εταιρείες οδηγεί τα ξένα funds να την συμπεριλάβουν στις συναλλαγές τους.
Εξάλλου, για οποιαδήποτε εισηγμένη μετοχή το απαραίτητο εργαλείο είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ξένων επενδυτών.
Σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ με διαπραγματεύεται περίπου 4,5- 4,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2022, δίχως να συμπεριλαμβάνεται η εξαγορά της Εnel Ρουμανίας, έτσι σε επίπεδο δεικτών Ev / ebidta η ΔΕΗ διαθέτει μια έκπτωση τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι ερωτήσεις ξένων funds προς διαχειριστές funds στην Ελλάδα, σχετικά με την ΔΕΗ, και φυσικά, για το πιθανό αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών.

Αντιμαχία δυο ομάδων επενδυτών στη ΔΕΗ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυο είναι οι ενδιαφερόμενες πλευρές: Η πρώτη ομάδα επενδυτών είναι όσοι βλέπουν την φθηνή αποτίμηση καθώς η ΔΕΗ με βάση την καθοδήγηση που έχει δώσει για το 2023 αναμένει λειτουργικά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ, επιστροφή στην κερδοφορία και διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Επιπλέον, η μείωση του καθαρού δανεισμού σε 1,3 δισ. ευρώ δίνει την δυνατότητα στην διοίκηση της ΔΕΗ για νέες κινήσεις, όπως το εταιρικό ομόλογο το οποίο προετοιμάζει η ΔΕΗ, προκειμένου να αποπληρωθεί ο κοινοπρακτικός δανεισμός - γέφυρα για την απόκτηση της Enel.
Η εξαγορά της τελευταίας αναμένεται να προσθέσει 300 εκατ. ευρώ λειτουργικά και ορισμένες συνέργειες.
Ο στόχος των επενδυτών είναι να βρεθεί πάνω από τα 10 ευρώ ( 3,8 - 4 δις. ευρώ κεφαλαιοποίηση ) και προφανώς μια επανεκλογή της σημερινής κυβέρνησης με αυτοδυναμία σημαίνει συνέχεια στις επενδύσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό και αυξάνει την τιμή στόχο.
Ανεξάρτητα, πάντως από το αποτέλεσμα των εκλογών, μετά την εξαγορά στην Ρουμανία η δυναμική της ΔΕΗ έχει αλλάξει άρδην κυρίως σ ότι αφορά τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, τα οποία θα προσελκύσουν επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι, προ της εξαγοράς η Goldman Sachs είχε τοποθετήσει πελάτες της στην μετοχή της ΔΕΗ με ποσοστό 5,27% ενω εκτός από το CVC που παραμένει μέτοχος με 10%, θέσεις διαθέτουν το Helicon Investments με 6,47% και το Covalis capital με 5,2%. Η δεύτερη ομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά ένα μικρό ποσοστό επενδυτών οι οποίοι είχαν συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου του 2021, και εν όψει των εκλογών διακρίνουν μια ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια έξοδο πραγματοποιώντας και κάποια κέρδη. Το επόμενο διάστημα, η αντιμαχία των δυο ομάδων στο ταμπλό, αναμένεται να προσφέρει και το κατάλληλο έναυσμα για όλους όσοι ποντάρουν στην μετοχή.

Παρουσιάσεις από την Goldman Sachs

Μετά τις εκλογές και ύστερα από την εξαγορά της Enel Ρουμανίας η σύμβουλος της ΔΕΗ, η Goldman Sachs αναμένεται να προχωρήσει και σε νέες παρουσιάσεις της ΔΕΗ ενσωματώνοντας τις προοπτικές των θυγατρικών στην Ρουμανία, αλλά και τους υπόλοιπους στόχους εξαγοράς στα Βαλκάνια.
Εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ορισμένες αναθεωρήσεις, αλλά και στοιχεία από την πορεία της εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου