Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

ΑΔΜΗΕ: Από το 2029 η λειτουργία της νέας διασύνδεσης με την Τουρκία

 

Από το 2029 η λειτουργία της νέας διασύνδεσης με την Τουρκία

Πέρα από την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία που δρομολογείται, στόχος είναι πλέον να γίνει το ίδιο και στην περίπτωση της Τουρκίας.

Αυτό, μάλιστα, είναι ένα βήμα που σχετίζεται και με την πιθανή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Παράλληλα, είναι απολύτως συμβατό με το στόχο της Ε.Ε. για δημιουργία ενός ενιαίου χώρου στην περιοχή όσον αφορά τις αγορές του ηλεκτρισμού.

Ο ΑΔΜΗΕ ανέφερε σχετικά, χθες, σε ενημερωτικό σημείωμα που συνόδευε την έκδοση των αποτελεσμάτων της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ότι στόχος του είναι η ενίσχυση του των διασυνδέσεων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας. Για αυτό και “σχεδιάζει την κατασκευή νέας διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα ενισχύσει τη διασύνδεση του Ευρωπαϊκού με το Τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς.”

Σημειώνεται ότι σήμερα η χώρα μας συνδέεται με την Τουρκία μέσω μίας γραμμής μεταφοράς  400 kV (κιλοβόλτ), μεταξύ του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας και της αντίστοιχης υποδομής στο Babaeski της Τουρκίας.

Πλέον, μέσω του μνημονίου συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ με την τουρκική TEIAS, προβλέπεται αύξηση και στις δύο κατευθύνσεις κατά 600 MW μέσω νέας παράλληλης γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας-Μπαμπαέσκι. Η γραμμή θα έχει μήκος 130χμ, εκ των οποίων τα 70 θα βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και τα 60χμ στην τουρκική.

Με βάση τον προγραμματισμό, η νέα διασύνδεση θα τεθεί σε λειτουργία το 2029, όπως προβλέπεται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ.

Δεδομένου του ότι τα μεγέθη στον ηλεκτρισμό θα αλλάξουν προς τα πάνω στα επόμενα χρόνια με τη μαζική είσοδο των ΑΠΕ, οι αναβαθμισμένες διασυνδέσεις θα προσφέρουν διέξοδο και νέες αγορές στην πράσινη ενέργεια, ενώ θα μπορέσουν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, που αποτελεί και κεντρική στόχευση της κυβέρνησης.

Αρχειοθήκη ιστολογίου