Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Σκυλακάκης: Θετικό «σήμα» οι φθηνές προσφορές στα μπλε τιμολόγια

 

του Κώστα Δεληγιάννη 

Τις εκτιμήσεις των προμηθευτών για αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, «φωτογραφίζουν» τα ανταγωνιστικά επίπεδα στα οποία κινούνται τα νέα μπλε τιμολόγια (δηλαδή τα προϊόντα σταθερής χρέωσης), όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον υπουργό, τα εν λόγω προϊόντα αποτελούν «σήμα» του εγχώριου κλάδου προμήθειας για την περαιτέρω υποχώρηση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού μέσα στο επόμενο έτος. Κάτι που, με τη σειρά του, θα δημιουργήσει «χώρο» ώστε να ακολουθήσει την ίδια πορεία και η λιανική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τον «χορό» των ανταγωνιστικών προσφορών στα μπλε τιμολόγια άνοιξε η ΔΕΗ, με σημαντική μείωση των δύο προϊόντων σταθερής χρέωσης που διαθέτει, 12μηνης διάρκειας. Ενδεικτικά η χρέωση ημέρας στο ΔΕΗ myHome Online ελαττώθηκε στα 17,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 28 λεπτά ανά KWh) και στο ΔΕΗ myHome Enter στα 17,9 λεπτά ανά KWh (από 29,5 λεπτά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανταγωνισμός στα τιμολόγια σταθερής χρέωσης θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς και άλλοι προμηθευτές έχουν στα σκαριά προϊόντα σταθερής χρέωσης με ελκυστικές τιμές. Μάλιστα, όπως αφήνουν να εννοηθεί κάποιες εταιρείες, ενδεχομένως θα κινηθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από τη ΔΕΗ.

Αισιόδοξες ενδείξεις

Σύμμαχο του «σήματος» των εγχώριων προμηθευτών αποτελεί μία σειρά από θετικές ενδείξεις, που συνηγορούν στην περαιτέρω μείωση της τιμής των ενεργειακών προϊόντων. Ενδεικτικό είναι πως η τιμή του αερίου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) κινείται αυτή τη στιγμή στα 35,7 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, λόγω του μοντέλου τιμολόγησης του καυσίμου στη χώρα μας (month ahead), η μείωση αυτή θα «περάσει» στην εγχώρια αγορά αερίου τον Ιανουάριο και, κατά συνέπεια, στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού. Επομένως, προεξοφλεί πως τα πράσινα τιμολόγια θα έχουν χαμηλές χρεώσεις και τον Φεβρουάριο, καθώς αυτές θα εξαρτηθούν από τις χονδρεμπορικές του Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, και τον Δεκέμβριο η χονδρεμπορική τιμή κινείται στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Ως συνέπεια, δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες πως τον Ιανουάριο θα κάνει ποδαρικό η απόσυρση των οριζόντων επιδοτήσεων, με τις χρεώσεις να διατηρούντα στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα από το ύψος που είχαν όσο εφαρμόζονταν οι ενισχύσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης στο περιθώριο του συνεδρίου, θετική παράμετρος για την περαιτέρω μείωση της χονδρεμπορικής αγοράς στην Ελλάδα, εντός του 2024, θα αποτελέσει και η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, καθώς σταδιακά θα «μπει στην πρίζα» ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων που βρίσκονται πό κατασκευή. Επίσης, στην αποκλιμάκωση του κόστους των προμηθευτών θα συμβάλουν και τα μέτρα που έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΝ, όπως για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των ρευματοκλοπών.

Ισορροπία της λιανικής σε ένα 6μηνο

Ο υπουργός επανέλαβε ότι τα πράσινα τιμολόγια θα γίνουν το «όχημα» που θα επιτρέψει για πρώτη φορά στους καταναλωτές να συγκρίνουν τα προϊόντα όλων των προμηθευτών. Έτσι, ως σημείο αναφοράς για τα επίπεδα των τιμών στην εγχώρια λιανική, θα αποτελέσουν τη βάση για ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Όπως συμπλήρωσε, βασική προτεραιότητα των προμηθευτών θα είναι, από τους πρώτους μήνες του 2024, να στρέψουν τους πελάτες τους σε άλλα προϊόντα. Για να το πετύχουν, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να προσφέρουν πιο οικονομικές χρεώσεις σε αυτά τα εναλλακτικά προϊόντα, μειώνοντας επομένως τα περιθώρια κέρδους τους.

Ο ίδιος εκτίμησε πως αυτή η μάχη «προσφορών και αντιπροσφορών» στην εγχώρια λιανική θα διαρκέσει για το πρώτο μισό του 2024. Επομένως, οι χρεώσεις των τιμολογίων θα φτάσουν σε σημείο ισορροπίας περίπου το επόμενο καλοκαίρι.

 insider.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου