Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Κάτι σίγουρα πρέπει να αλλάξει - Μόνο η ΔΕΗ και το Φυσικό Αέριο ανακοινώνουν με σαφήνεια την τιμή ανά KWh

Κάτι σίγουρα πρέπει να αλλάξει - Μόνο η ΔΕΗ και το Φυσικό Αέριο ανακοινώνουν με σαφήνεια την τιμή ανά KWh

Η πλειοψηφία  των  παρόχων αλλά λένε  στα προφορικά αλλά στα γραπτά.
Σε μικρά «αδέλφια» των servicers εξελίσσονται οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας οι οποίοι πάνε «γυρεύοντας» για γενναία νομοθετική παρέμβαση αντίστοιχης του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη που προβλέπει ακόμη και την αφαίρεση άδειας λειτουργίας στην περίπτωση παραπλάνησης των δανειοληπτών -  καταναλωτών.  
Οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας δεν δίνουν ενημέρωση που δικαιούται οι καταναλωτές όταν οι ιστοσελίδες τους δεν τους οδηγούν στην τιμή ανά KWh  ενώ ζητούν επιτακτικά ο ενδιαφερόμενος που τους επισκέφθηκε να γράψει το ονοματεπώνυμο του και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για να μιλήσει μαζί του ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Στον αντίποδα βρίσκεται η ΔΕΗ και η εταιρεία «Φυσικό Αέριο» που εύκολα και γρήγορα μέσα από τις ιστοσελίδες αναγράφουν ευκρινώς τα τιμολόγια τους.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες λένε για φθηνά  τιμολόγια


Οι διευθύνσεις marketing των παρόχων με τα call centers «τρέχουν» προγράμματα άμεσης τηλεφωνικής επικοινωνίας με καταναλωτές προσφέροντας τιμές ανά KWh που δεν εμφανίζονται σε γραπτό κείμενο.

Πουλάνε …αέρα στα νοικοκυριά και τιμές που δεν υπάρχουν  στα συμβόλαια


Στα προφορικά δίνουν τιμή ανά KWh προς 0,045 λεπτά δίνοντας το δικαίωμα στους καταναλωτές να μετακινηθούν στην περίπτωση που «στραβώσει» το κλίμα με άνοδο της τιμής  του ρεύματος  να μετακινηθούν σε ένα σταθερό τιμολόγιο με τιμή 0,18 ευρώ ανά Kwh.   
Την ίδια στιγμή η διαφημιστική καμπάνια των παροχων έχει εκτοξευθεί στα ύψη αφού χρησιμοποιείται κάθε προσφιλές μέσο που θα περάσει το δικό τους μήνυμα που λέει ότι…  δίνουμε το πιο φθηνό τιμολόγιο.

Οι τιμές  πέφτουν αλλά δεν περνάνε στα τιμολόγια

Για  τα νοικοκυριά οι πραγματικές συνθήκες για πιο φθηνά τιμολόγια ρεύματος βελτιώνονται αισθητά. Η τιμή του συμβολαίου TTF έκλεισε στα 33 ευρώ ανά MWh  από 43  ευρώ που ήταν πριν από δύο μήνες σημειώνοντας πτώση κατά 23,2%.
Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που διαμορφώνεται η ημερήσια χονδρεμπορική τιμή χθες ήταν στα 67, 46 ευρώ ανα MWh.
Από τα 67 ευρώ ανά MWh εκτινάχθηκε στα 96 ευρώ ανά MWh σε 24 ώρες.
Σήμερα  η τιμή της ανήλθε στα 96,10 ευρώ ανά MWh αυξημένη κατά 42,45% σε μία ημέρα.
Η άνοδος προήλθε από τη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας. Έμπειρο στέλεχος της αγοράς ενέργειας εκτιμά ότι η μέση τιμή  του Δεκεμβρίου πιθανότατα η μέση τιμή  να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ η οποία θα συμβάλλει στην τελική διαμόρφωση του πράσινου η ειδικού τιμολογίου.
Η ΔΕΗ κατάφερε να διαμορφώσει σταθερό τιμολόγιο κάτω από τα 0,18 ευρώ ανά KWh η οποία θα παραμείνει κλειδωμένη για ένα χρόνο.
Όμως η υποχώρηση της χονδρεμπορικής  τιμής του Δεκεμβρίου μπορεί να ρίξει την τελική τιμή του «πράσινου» ή ειδικού τιμολογίου για τη ΔΕΗ κάτω από τα 0,15 ευρώ ανά KWh  αλλά αυξάνοντας την απόσταση από το σταθερό τιμολόγιο της ίδιας  εταιρείας.
Οι ενδείξεις είναι θετικές για τα νοικοκυριά που θα πάνε στο ειδικό τιμολόγιο αλλά όσοι πάνε στο «μπλε»- σταθερό θα  πληρώνουν για ένα χρόνο την ίδια στιγμή ανεξάρτητα από την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου.
Η ΔΕΗ με κανόνες διαφάνειας λέει στα προφορικά όσα έχει διατυπώσει και γραπτώς τις τιμές των τιμολογίων ενώ αποφεύγει τεχνάσματα παραπλάνησης των καταναλωτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου