Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ανατροπή στις προτεραιότητες για όρους σύνδεσης φέρνει το πρόγραμμα «φθηνό ρεύμα για αγρότες»

energypress.gr

Ανατροπή στις προτεραιότητες για όρους σύνδεσης φέρνει το πρόγραμμα «φθηνό ρεύμα για αγρότες» - Μπαίνουν μπροστά έργα για PPAs αγροτών και βιομηχανίας

Αναθεώρηση της πάγιας στάσης του ΥΠΕΝ, για απόλυτη τήρηση των σειρών προτεραιότητας κατά την εξέταση των αιτήσεων για όρους σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ, φέρνει το νέο πρόγραμμα που στοχεύει να εξασφαλίσει ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος στους αγρότες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο θα δρομολογήσει να λάβουν όρους σύνδεσης, πριν από οποιοδήποτε άλλο έργο στις υφιστάμενες σειρές, οι σταθμοί οι οποίοι πρόκειται να τροφοδοτήσουν με «πράσινο» ρεύμα τους αγρότες, αλλά και χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ για το οποίο έχουν συνάψει PPAs εγχώριες βιομηχανίες. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει άμεσα Υπουργική Απόφαση, η οποία θα θεσπίσει την παραπάνω παρέμβαση. Με την Υπουργική, ουσιαστικά θα δοθεί απόλυτο προβάδισμα στις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες μονάδων, διατηρώντας κατά τα άλλα τις σειρές προτεραιότητας ως έχουν αυτή τη στιγμή. 

Χωρίς αύξηση στους περιορισμούς έγχυσης

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το προβάδισμα αυτό πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί πριν από τη θέσπιση των μέτρων που προωθεί το υπουργείο για τη διεύρυνση του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου». Κάτι που σημαίνει πως τα έργα για τα PPAs αγροτών και βιομηχανίας, που θα «μπουν μπροστά» από όλα τα υπόλοιπα, θα λάβουν όρους σύνδεσης με τους υφιστάμενους περιορισμούς έγχυσης. 

Επομένως, π.χ. στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών για τα PPAs αγροτών και βιομηχανίας, ο στατικός περιορισμός έγχυσης θα είναι στο 72%, δηλαδή ο «κόφτης» στο 28%. Κάτι που σημαίνει πως τα έργα αυτά θα μείνουν «εκτός του κάδρου» των αυξημένων περιορισμών έγχυσης, που πρόκειται να εφαρμόσει το ΥΠΕΝ στους σταθμούς ΑΠΕ οι οποίοι θα λαμβάνουν εφεξής όρους σύνδεσης, με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση της διαθέσιμης δυναμικότητας. 

Όπως έχει γράψει το energypress, τα νέα ποσοστά για τους περιορισμούς έγχυσης θα καθοριστούν στην πορεία, έπειτα από εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου. Μία προκαταρκτική εκτίμηση «τοποθετεί» το καινούριο στατικό πλαφόν παραγωγής των φωτοβολταϊκών στο 55-60%, δηλαδή τον «κόφτη» στο 40-45%. 

Στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα έργα λάβουν όντως όρους σύνδεσης με τους υφιστάμενους περιορισμούς, αυτό θα συνεπάγεται πως δεν αλλάζουν τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ενεργοβόροι καταναλωτές και οι παραγωγοί ΑΠΕ συμφώνησαν τις τιμές των διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας. Επομένως, θα εκλείψει και ο λόγος να εφαρμοστεί το εναλλακτικό σχέδιο που, όπως έχει γράψει το energypress, επεξεργαζόταν το ΥΠΕΝ για τις μονάδες ΑΠΕ των PPAs της βιομηχανίας. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την προσθήκη μπαταριών και την επιδότησή τους. 

Ποιά έργα αφορά

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος για φθηνό ρεύμα στους αγρότες, οι προμηθευτές (και κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ) θα δρομολογήσουν την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ, ώστε με την παραγωγή τους να ξεκινήσει να καλύπτεται η τροφοδοσία των αγροτικών παροχών σε δύο χρόνια από σήμερα, και για τα υπόλοιπα 8 έτη των συμβάσεων. Αυτές οι ΑΠΕ υπολογίζονται από το ΥΠΕΝ σε 300–500 Μεγαβάτ, ενώ με την παρέμβαση του ΥΠΕΝ θα έχουν απόλυτο προβάδισμα στη διασφάλιση πρόσβασης στο δίκτυο. 

Στην περίπτωση των ΑΠΕ για τα PPAs της βιομηχανίας, όπως είναι φυσικό, εμπλέκονται κατά κύριο λόγο έργα τα οποία βρίσκονται στην Ομάδα Β. Επομένως, το απόλυτο προβάδισμα σε αυτή την περίπτωση σημαίνει πως θα λάβουν όρους σύνδεσης πριν από τους σταθμούς στις υποομάδες της Ομάδας Α, οι οποίες ακόμη βρίσκονται σε αναμονή. Πάντως δεν γίνεται λόγος για όλη την Ομάδα Β αλλά για μέρος της κατηγορίας αυτής.

Αρχειοθήκη ιστολογίου