Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Αλλαγή σκηνικού στην Υψηλή Τάση τον Ιανουάριο – Χάνει την πρωτιά η ΔΕΗ από την MYTILINEOS

energypress.gr

ΑΔΜΗΕ: Μείον 3% το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική ρεύματος τον Ιανουάριο – Αναδιάταξη στην υψηλή και κινητικότητα στη μέση τάση - «Πράσινος» ο Γενάρης

Την «αλλαγή φρουράς» στην Υψηλή Τάση μεταξύ της ΔΕΗ και της Μυτιληναίος αποτυπώνει το νεότερο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τα μερίδια προμήθειας των εταιρειών για τον μήνα Ιανουάριο.

Σε γενικό επίπεδο το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε από μήνα σε μήνα κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες από 55,62% τον Δεκέμβριο του 2023 σε 52,84% τον Ιανουάριο του 2024.

Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκε το μερίδιο της Μυτιληναίος που πλέον αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη. Συγκεκριμένα, μετά και την «εκτόξευση του μεριδίου της στην υψηλή τάση, το μερίδιο της εταιρείας επί του συνόλου της αγοράς ανήλθε σε 14.65% από 9,19% τον Δεκέμβριο του 2023.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, η ανακατάταξη στην Υψηλή Τάση με την ηνία πλέν να παίρνει η Μυτιληναίος από την ΔΕΗ αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η κατανάλωση της «Αλουμίνιον» (του Ομίλου MYTILINEOS) πέρασε πλέον από τη ΔΕΗ στην Protergia (Mytilineos).

Επίσης, μέρος της μείωσης είναι κατά κάποιο τρόπο πλασματικό και αφορά όγκους πωλήσεων που μεταφέρθηκαν στα πλαίσια των διμερών συμβολαίων από τη ΔΕΗ προς την ΗΡΩΝ, αν και αφορούν παραγωγή της ίδια της ΔΕΗ.

Στη 3η θέση βρίσκεται η ΗΡΩΝ με σχεδόν αναλλοίωτο συνολικό μερίδιο αγοράς τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όντας στο 10,64% από 10.76%.

Αναλυτικά τα μερίδια Εκπροσώπων Φορτίου τους μήνες Δεκέμβριος 2023 και Ιανουάριος 2024:

ΑΔΜΗΕ
Μερίδια Εκπροσώπων Φορτίου - Κατανάλωση ανά επίπεδο Τάσης, Δεκέμβριος 2023
ΑΔΜΗΕ
Μερίδια Εκπροσώπων Φορτίου - Κατανάλωση ανά επίπεδο τάσης, Ιανουάριος 2024

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέση τάση όπου, η διαφοροποίηση των ποσοστών των εταιρειών από μήνα σε μήνα επιβεβαιώνει μια ορισμένη κινητικότητα της αγοράς.

Ειδικότερα, το μερίδιο της ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, υποχώρησε από 36% σε 34,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα μερίδα των ΗΡΩΝ και Μυτιληναίος από 16,8% και 16,0% σε 17,4% και 17,1%, αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της χαμηλής τάσης, η ΔΕΗ είχε ελάχιστες απώλειες στο ποσοστό της, με μεγάλος «νικητής» του μήνα στη χαμηλή τάση να βγαίνει η Μυτιληναίος με ενίσχυση του ποσοστού του κατά σχεδόν 1,5 μονάδα από 7,7% σε 9,1%, όπως αποτυπώνεται στα παρακάτω διαγράμματα.

ΑΔΜΗΕ
Μερίδια Εκπροσώπων Φορτίου ανά επίπεδο τάσης, Δεκέμβριος 2023
ΑΔΜΗΕ
Μερίδια Εκπροσώπων Φορτίου ανά επίπεδο τάσης, Ιανουάριος 2024

Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε κατά 6,62% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, ενώ αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκε και η συνολική παραγωγή με αύξηση 36,43% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ιδιαίτερη αξία έχει ότι το κυρίαρχο καύσιμο στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής του μήνα υπήρξε η «πράσινη» ενέργεια με το μερίδιο των ΑΠΕ να φτάνει στο 50,6% έναντι 41,0% η θερμική παραγωγή και 8,4% τα υδροηλεκτρικά.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι κατά τον μήνα Ιανουάριο εκτοξέυθηκαν οι εξαγωγές ρεύματος προς τις γειτονικές αγορές, σημειώνοντας αύξηση κατά 323,17%, με τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 48,07% και το ισοζύγιο διασυνδέσεων να διαμορφώνεται στις 162 GWh, έχοντας μείωση κατά 882 GWh σε σχέση με ένα χρόνο πριν.  

ΑΔΜΗΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου