Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΗ: Στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης


Aναδημοσίευση από liberal.gr - Γιώργος Φιντικάκης

Tα στρατηγικά ανοίγματα της ΔΕΗ στην Αν. Ευρώπη δεν καταγράφονται μόνο απ' όσους παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, όπως οι Αμερικανοί, αλλά και από διαχειριστές κεφαλαίων που εξειδικεύονται στις αναπτυσσόμενες αγορές και ψάχνουν ευκαιρίες για λογαριασμό πελατών τους.

Οι κινήσεις της βρίσκονται καιρό τώρα στα ραντάρ funds που σκανάρουν αγορές, όπως η ΝΑ Ευρώπη, αξιολογούν κινδύνους και ευκαιρίες και επιλέγουν επενδύσεις σε εταιρείες με προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, δυναμικό μάνατζμεντ και ισχυρό business case.

Και αυτό που βλέπουν οι asset managers και οι κυνηγοί ευκαιριών είναι ότι η ΔΕΗ, παρ' ότι η μετοχή της έχει κάνει μια εκτίναξη 877% μέσα στην τελευταία πενταετία, συμπεριλαμβάνεται στις πλέον αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με ένα ισχυρό business plan που δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί στο ταμπλό.

Το περιγράφει όσο καλύτερα μπορεί η East Capital, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων άνω των 2,6 δισ. ευρώ με έμφαση τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές, σε άρθρό της με τίτλο «Τα αστέρια ευθυγραμμίζονται για τις αγορές της Αν. Ευρώπης».

Σε αυτό, μιλά για τις εντυπωσιακές αποδόσεις που προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες που έχουν αγκαλιάσει την ενεργειακή μετάβαση κάνοντας εκτενή αναφορά στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ, από μια παραδοσιακή αναποτελεσματική και ρυπογόνο κρατική εταιρεία ενέργειας σε ένα όμιλο που χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς τη «μια από τις πλέον φθηνές (σε επίπεδο αποτίμησης στο ταμπλό) και αναπτυσσόμενες ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη».

Επισημαίνει ότι η μετοχή της διαπραγματεύεται μόλις 5,2 φορές το EBITDA του 2024, καταλήγοντας ότι το ενεργειακό οικοσύστημα, μαζί με τις τράπεζες, φέρνουν το ελληνικό χρηματιστήριο ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά.

Τι μας λέει η East Capital; Οτι ανέφερε προ ημερών και η έκθεση της Axia που ανέβασε την τιμή - στόχο της μετοχής στα 22,6 ευρώ. Βλέπουν ότι η αγορά δεν αποτιμά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών την πραγματική αξία της «νέας» πράσινης ΔΕΗ. Το γεγονός δηλαδή ότι ο όμιλος χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα «πράσινα» χαρτοφυλάκια στη ΝΑ Ευρώπη, με στόχο για 8,9 GW το 2026 και βάζει πλώρη για να γίνει ηγετική δύναμη στη ΝΑ Ευρώπη, με επόμενο σταθμό, μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία.

Ότι ο λιγνίτης που πέρυσι συμμετείχε με 15% στο ενεργειακό της μείγμα, φέτος μειώνεται περαιτέρω και το 2026 μηδενίζεται. Στο τέλος της τριετίας πρόκειται να έχει σβήσει και το τελευταίο λιγνιτικό φουγάρο. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019. Καθώς και ότι το 54% της παραγωγής ενέργειας της επιχείρησης το 2026 θα είναι πράσινη. Και ότι το πρασίνισμα αυτό οδηγεί σε διπλασιασμό των EBITDA του ελληνικού ομίλου που από 1,5 δισ το 2023, εκτιμάται ότι θα αναρριχηθούν στα 1,7 δισ. το 2024, 2,3 δισ. το 2026 και 3 δισ. το 2030.

Το σκεπτικό της ανάλυσης της East Capital και της Axia είναι το ίδιο. Η αγορά εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται και να αποτιμά μια «παλιά» ΔΕΗ που παράγει ρεύμα από λιγνίτη, χωρίς ακόμη να «βλέπει» την πράσινη και πιο κερδοφόρα ΔΕΗ του όχι πολύ μακρινού μέλλοντος. Εκτός όμως από αυτό, η ανάλυση του ξένου οίκου λέει κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Αξιολογεί την επιχείρηση και την τοποθετεί ανάμεσα στις «πλέον αναπτυσσόμενες» ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης.

Ο άλλοτε παρίας δηλαδή των ελληνικών δημοσίων οργανισμών κοινής ωφέλειας, κατατάσσεται πλάι στις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες ενεργειακές επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Η εταιρεία που τέσσερα χρόνια πριν έψαχνε σωσίβιο, τώρα αντιμετωπίζεται ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα utilities όχι της ΝΑ Ευρώπης, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Δεν είναι λίγο, ούτε φυσικά αυτονόητο, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι η παραπάνω εικόνα αρχίζει να αποτυπώνεται, όχι μόνο σε εκθέσεις ξένων οίκων, αλλά και στα σχόλια αμερικανών αξιωματούχων, όπως του υφυπ. Ενέργειας Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δήλωσε προχθές εντυπωσιασμένος από τα σχέδια μετασχηματισμού της ΔΕΗ.

Τα είχε πει κατ' ιδίαν στη συνάντηση του με τον CEO Γιώργο Στάσση, τα επανέλαβε και στο πάνελ που διοργανώθηκε από την αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής» μαζί με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), λέγοντας ότι υποστηρίζουμε 100% τα σχέδια της ΔΕΗ για τη δική της ενεργειακή μετάβαση.

Αρχειοθήκη ιστολογίου