Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Σπάει στα δύο το ενεργειακό νομοσχέδιο - Φθηνό αγροτικό ρεύμα και όροι σύνδεσης ΑΠΕ

ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΝΤΗ   - www.energymag.gr

Προτεραιότητα θα έχουν εκτός σειράς, όσοι έχουν συμφωνήσει να τροφοδοτήσουν με "πράσινο" ρεύμα τους αγρότες και ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Το ταχύτερο δυνατόν, αν όχι σήμερα, εντός των επόμενων 48 ωρών θα φύγει από τα χέρια του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος προς κατάθεση στη Βουλή η τροπολογία για το φθηνότερο αγροτικό ρεύμα, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στον Μάρτιο.

Προτεραιότητα θα έχουν εκτός σειράς, όσοι έχουν συμφωνήσει να τροφοδοτήσουν με "πράσινο" ρεύμα τους αγρότες και ενεργοβόρες βιομηχανίες. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν δύο κατηγορίες. Για όσους έχουν συμφωνήσει για PPAs στους αγρότες, τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) στα 11 ευρώ ανά MW, ενώ για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ταυτόχρονα, ρυθμίζονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος σε 120 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο. Η επιδότηση της ρύθμισης θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), θα είναι ισοκατανεμημένη στη διάρκεια της δεκαετίας και υπολογίζεται σε 6 με 8 εκατ. ευρώ ανά έτος. Η αγροτική κατανάλωση υπολογίζεται στις 1,9 TWh (τεραβατώρες) η οποία αντιστοιχεί στο 4% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος.

Όροι σύνδεσης των ΑΠΕ

Στα σκαριά βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τους όρους σύνδεσης των ΑΠΕ, έχοντας την λογική του overbooking, προκειμένου να λυθεί το χωροταξικό και να δημιουργηθεί ηλεκτρικός χώρος. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται περικοπές στην έγχυση ενέργειας που διαθέτουν στο δίκτυο αλλά και υποχρεωτική τοποθέτηση μπαταρίας. Από αυτό το σχέδιο θα εξαιρούνται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την επόμενη εβδομάδα , έτσι ώστε να ψηφιστεί εντός του Απριλίου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου