Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΔΔΗΕ: Ξεμπλοκάρουν οι επιστροφές σε όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ από τον επιμερισμό του κόστους σύνδεσης

energypress.gr

ΔΕΔΔΗΕ: Ξεμπλοκάρουν οι επιστροφές σε όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ από τον επιμερισμό του κόστους σύνδεσης – «Πράσινο φως» της ΡΑΑΕΥ

Τον δρόμο για την επιστροφή από τον ΔΕΔΔΗΕ των ποσών που δικαιούνται όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ, από τον επιμερισμό του κόστους σύνδεσης των έργων τους, πρόκειται να ανοίξει άμεσα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. 

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΑΕΥ θα δώσει το «πράσινο φως» στον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στην έκδοση τιμολογίου και στις περιπτώσεις των επενδυτών όπου αυτό εκκρεμεί. Έτσι, θα δρομολογηθεί η αποζημίωση του συνόλου των επενδυτών που έχουν καλύψει σε πρώτη φάση με δικά τους κεφάλαια τα έργα τοπικής ενίσχυσης ή επέκτασης του δικτύου, ώστε να συνδεθούν τα έργα τους. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως προβλέπει το άρθρο 98 του νόμου 4951/2022, οι παραγωγοί ΑΠΕ προπληρώνουν το σύνολο των σχετικών δαπανών, με τον ΔΕΔΔΗΕ να τους επιστρέφει πίσω στη συνέχεια το 50%, εκδίδοντας για αυτό τον σκοπό πιστωτικά τιμολόγια. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά έργα αποκλειστικών γραμμών παραγωγών που δεν εξυπηρετούν καταναλωτές και συνδέονται σε ιδιωτικό υποσταθμό υψηλής ή μέσης τάσης (νέο ή υφιστάμενο), καθώς και έργα επέκτασης του δικτύου για τη σύνδεση μεμονωμένων παραγωγών μήκους μικρότερου των 100 μέτρων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει στην έκδοση τιμολογίων για μέρος των δικαιούχων, με συνέπεια η συγκεκριμένη δαπάνη να έχει ενταχθεί στο ρυθμιζόμενο έσοδο του Διαχειριστή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν παραγωγοί που έχουν λάβει τα ποσά που τους αναλογούν. 

Για να συνεχίσει ο Διαχειριστής να εκδίδει τιμολόγια, κανονικά θα έπρεπε να εισηγηθεί στη ΡΑΑΕΥ μία πλήρη μεθοδολογία για τη φόρμουλα των επιστροφών, με κατανομή τους ανάλογα με την κατηγορία παραγωγών και σχετικό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η εισήγηση του Διαχειριστή προς τη ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει τις γενικές αρχές, και όχι τη μεθοδολογία αναλυτικά. 

Αν και οι γενικές αρχές δεν επαρκούν κανονικά για την «ενεργοποίηση» των επιστροφών και στους υπόλοιπους παραγωγούς, γνώμονας της ΡΑΑΕΥ είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία αποζημίωσης των επενδυτών. 

Έτσι, πρόκειται να εγκρίνει το ξεμπλοκάρισμα και την αποζημίωση των υπόλοιπων παραγωγών, στη βάση των γενικών αρχών που εισηγείται ο Διαχειριστής. Ως αποτέλεσμα, με το «πράσινο φως» της Αρχής, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να εκδώσει στη συνέχεια τιμολόγια για το σύνολο των δικαιούχων, ώστε να λάβουν το 50% των ποσών που έχουν προπληρώσει. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου