Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ελάφρυνση 50% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για 1 στα 2 νοικοκυριά


Ενα στα δύο νοικοκυριά θα δεί σύντομα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να “ξεφουσκώνουν”  και η  διμηνιαία δαπάνη τους για ηλεκτρικό ρεύμα να μειώνεται κατά 40%-60%!
______
Η μείωση θα προέλθει από την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η προσαύξηση  για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειες (ΥΚΩ) – δηλαδή για το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών.
______
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού που πρότεινε η Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) – και γίνεται αποδεκτός από το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ – η
πρόσθετη χρέωση που επιβάλλεται κλιμακωτά για κατανάλωση άνω των 800, 1.600  και 2.400 κιλοβατωρών δεν θα αφορά τη συνολική καταναλωθείσα ποσότητα ρεύματος,  αλλά  αυτήν που υπερβαίνει την κλίμακα.
Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που θα καταναλώσει 1.800 κιλοβατώρες  στο 4μηνο, δεν θα χρεωθεί και τις 1.800 με το προσαυξημένο τιμολόγιο (45 ευρώ/μεγαβατώρα), αλλά μόνο τις 200 (αυτές που υπερβαίνουν την κλίμακα των 1.600). Ετσι θα πληρώσει περίπου 45% λιγότερα απ’ ό,τι μέχρι τώρα.
Στην πρόταση της ΡΑΕ οι ισχύουσες τώρα τέσσερις κλίμακες χρεώσεων γίνονται τρεις και ορίζεται αυστηρά ότι με το τιμολόγιο της επόμενης κλίμακας χρεώνονται οι κιλοβατώρες που έχουν υπερβεί το όριο της προηγούμενης.
Στην πρώτη κλίμακα (κατανάλωση μέχρι 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο), η χρέωση παραμένει στα σημερινά επίπεδα, περίπου στα 8 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η δεύτερη κλίμακα περιλαμβάνει καταναλώσεις από 1.600 μέχρι 2.400 κιλοβατώρες με χρέωση 45 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η τρίτη καταναλώσεις άνω των 2.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο με χρέωση 80 ευρώ η μεγαβατώρα.
Με τη νέο τρόπο υπολογισμού των πρόσθετων χρεώσεων, προβλέπεται ότι πάνω από τα μισά νοικοκυριά θα πληρώνουν στη ΔΕΗ πολύ λιγότερα απ’ ό,τι μέχρι τώρα, καθώς είναι καταναλωτές της μεσαίας κλίμακας (1.600-2.400 Kwh).
Η πρόταση της ΡΑΕ αναμένεται να εγκριθεί από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες και ο νέος τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

sofokleousin.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου