Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Παπαδημητρίου: Επενδυτικό ενδιαφέρον στον ενεργειακό τομέα - Δρομολογημένα τα σχέδια για μερική πώληση της ΔΕΗ

Μήνυμα στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες έστειλε ο υπουργός Οικονομίας στην ομιλία του στο Roadshow που διοργανώνει το ελληνικό χρηματιστήριο στο Λονδίνο. Όπως είπε η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο το υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
Αναλυτικά η ομιλία:
Σας ευχαριστώ για τη σημερινή πρόσκληση και την ευκαιρία να μιλήσω για την ανάπτυξη και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Θα ήθελα να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι, όπως είναι γνωστό
σε όλους μας, οι ξένες άμεσες επενδύσεις συμβάλλουν ως κατεξοχήν μοχλός αλλαγής για το μέλλον κάθε χώρας.
Το τρέχον έτος είναι καθοριστικό για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα που έχει πλέον ξεκινήσει, μετά από σειρά ετών μειώσεων στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, στο διαθέσιμο εισόδημα, στις επενδύσεις και στην κατανάλωση, και αυξημένης φτώχειας.
Η δημοσιονομική σταθεροποίηση σε συνδυασμό με τη συνεπή συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για τη σταδιακή επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και του επενδυτικού κοινού.
Οι αυξήσεις που σημειώνονται στις τουριστικές αφίξεις, τη βιομηχανική παραγωγή, την εισροή ξένου κεφαλαίου και τις εξαγωγές οδηγούν σε μια νέα ανοδική πορεία που με τη σειρά της ενθαρρύνει νέες εγχώριες και ξένες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
• Ακόμα και σε παραδοσιακούς τομείς, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές μειώσεις τα τελευταία επτά έτη, όπως είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ο κατασκευαστικός τομέας, σημειώνονται πλέον σημάδια ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση των εξαγωγών, η οποία τους τελευταίους έξι μήνες έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας και αφορά κυρίως βιομηχανικές εξαγωγές, ενώ η ανεργία περιορίζεται σταδιακά.
• Η αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους Moody’s και Fitch των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έρχεται σε συνδυασμό με την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά 10% τους τελευταίους 14 μήνες, την επιστροφή των κερδών των ελληνικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την άνοδο του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) και την πρόσφατη αύξηση κατά 4 δισ. (ευρώ) των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών.
• Τα επιτόκια μειώνονται σταδιακά και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος βελτιώνεται, με μειώσεις της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας της ΕΚΤ που βρίσκεται πλέον στα 37 δισ. ευρώ από 90 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2015.
• Τα έξοδα δανεισμού για ιδιώτες μειώθηκαν σταδιακά κατά 100 μονάδες βάσης, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων υπερέβησαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ με ετήσια πρόβλεψη άνω του 1 δισεκατομμυρίου. Οι τράπεζες μέχρι το 2016 δεν πραγματοποίησαν αγορές ομολόγων, αλλά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα, οι ισολογισμοί τους δείχνουν στοιχεία ενεργητικού των εταιρικών ομολόγων ύψους 130 εκατ. ευρώ.
• Αναμένεται περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά τη διευκόλυνση της ρευστότητας και την πτώση των επιτοκίων με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αντιμετώπισης της πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα με την αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους της χώρας.
• Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης προχωράει διαρκώς και εκτιμάται ότι το τρέχον έτος θα διοχετευθούν νέες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνεται αισιοδοξία και θετική διάθεση για τη δραστηριότητα Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (MA), σύμφωνα με την 16η έκδοση του Global Capital Confidence Barometer της Ernst & Young, όπου το ποσοστό των ερωτηθέντων που φέρονται να είδαν βελτίωση αυξήθηκε σε 53% από 6% τον περασμένο Οκτώβριο.
• Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει αναφορά στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στους εμπορικούς της εταίρους με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, ενώ βελτίωση έχει επίσης σημειωθεί στον δείκτη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και στο ξεκίνημα μιας ζωντανής περιόδου για την οικονομίας της. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, με αποτέλεσμα την πτώση των ομολόγων και την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από την επενδυτική κοινότητα.
Για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά τα έργα:
1. ΤΕΜΕΣ AE, επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για ένα δεύτερο ολοκληρωμένο θέρετρο στην περιοχή Navarino Bay,
2. Philip Morris, επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την επέκταση ενός εργοστασίου τσιγάρων,
3. Όμιλος Μυτιληναίος, επένδυση 400 εκατ. ευρώ για μια δεύτερη μονάδα παραγωγής αλουμινίου,
4. Επενδυτικά σχέδια της Fraport Greece, ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2021 για αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια,
5. Επενδυτικά σχέδια ύψους 600 εκατ. ευρώ από την Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών ΑΕ (ΑΙΑ),
6. Επενδυτικά σχέδια της ExxonMobil ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ελληνικές ακτές,
7. Ελληνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. θα δαπανηθούν το τρέχον έτος, για την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών που αυξάνουν τις ευρυζωνικές δυνατότητες,
8. Vodaphone και Wind Communications, επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μία για αυξημένες ευρυζωνικές δυνατότητες.
Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε πρόσφατα την πώληση/μίσθωση των εθνικών σιδηροδρόμων και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν δρομολογηθεί σχέδια για τη μερική πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΔΕΗ) και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων.
Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις συνοδεύονται κατά κανόνα από πρόσθετες επενδύσεις που έχουν θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις για τις υποδομές, την υλικοτεχνική υποστήριξη και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αναψυχής.
Στον χρόνο που απομένει, θα ήθελα να επικεντρωθώ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, διότι για μια οικονομία υπό συνεχείς προσαρμογές και λιτότητα η βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη είναι οι εγχώριες και οι ξένες άμεσες επενδύσεις.
Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, το 2016, αυξήθηκαν κατά 170% σε σύγκριση με το 2015, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 185% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Η βάση για αυτή τη σημαντική αύξηση είναι, αφενός, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και, αφετέρου, οι πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μετά από μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης.
Πώς διαμορφώνονται αυτές οι ευκαιρίες για ξένες άμεσες επενδύσεις; Ως εξής:
1. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη οικονομία και μέλος της Ευρωζώνης, προσφέρει νομισματική σταθερότητα. Ωστόσο διαθέτει χαρακτηριστικά αναδυόμενης οικονομίας, γεγονός που δημιουργεί καλές επενδυτικές ευκαιρίες.
2. Οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, μετά από τις κρίσεις σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Τουρκία, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα σταθερή οικονομία σε νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο.
3. Γινόμαστε μάρτυρες μιας γρήγορης μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή της Ευρασίας με αποθέσεις φυσικού αερίου, γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον για ξένες άμεσες επενδύσεις.
4. Οι επενδύσεις ακόμα βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Ο ρυθμός τους θα πρέπει να αυξηθεί ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του επιχειρηματικού εξοπλισμού που, εδώ και πολλά χρόνια, παραμελείται. Για παράδειγμα, οι κατασκευές μόλις ξεκίνησαν να σημειώνουν αύξηση ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών ανακάμπτει σημειώνοντας ποσοστό 7% ετησίως στους πρώτους έξι μήνες του 2017.
5. Η ψηφιακή οικονομία χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη καθώς μόνο το 28% των Ελλήνων χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, την ηλεκτρονική τραπεζική σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που φτάνει το 60%, γεγονός που θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης. Στο φυλλάδιο θα δείτε το ενδιαφέρον που δείχνουμε για την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα αλλά και άλλων σχετικών με αυτόν.
6. Το 2008, ο λόγος του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου (GFCF) προς το ΑΕΠ έφτανε στην Ελλάδα το 23,8% και στην ΕΕ των 19 το 23% ενώ το εργατικό κόστος στην Ελλάδα έφτανε στο 65,5% της ΕΕ των 19. Το 2016, ο του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου προς το ΑΕΠ έφτανε το 11,4% στην Ελλάδα και το 20,1% στην ΕΕ των 19 ενώ το εργατικό κόστος στην Ελλάδα ήταν μόνο το 47,7% στην ΕΕ των 19. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν την Ελλάδα μια χώρα με υψηλά εξειδικευμένο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό. Η μείωση επομένως του κόστους παραγωγής συνιστά έναν επιπλέον λόγο για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
7. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται με γοργούς ρυθμούς και συνοδεύεται από σημαντικές εγχώριες εταιρικές επενδύσεις.
8. Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που απομένουν, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, και η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων αυξάνουν το ενδιαφέρον για μεγαλύτερες επενδύσεις και δίνουν ώθηση στις εξαγωγές.
9. Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου εντοπίζονται σημαντικές και κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες όπως ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός, οι ιαματικές πηγές, ο θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, η αγροδιατροφική παραγωγή, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι κλινικές δοκιμές, η πληροφορική και οι επικοινωνίες, οι υποδομές για τις μεταφορές και η ενέργεια.
Ποια βήματα πραγματοποιεί η κυβέρνηση για να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον;
1. Έχει αναπτύξει μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο το υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
α) Στον προσανατολισμό της οικονομίας προς την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, βασισμένων στη γνώση, μέσω α) της ενίσχυσης του τεχνολογικού τους περιεχομένου, β) της μετατόπισης σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες και γ) της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ώστε να μειωθεί το χάσμα παραγωγικότητας.
β) Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ώστε να ανατραπεί το επίμονο εμπορικό έλλειμμα.
γ) Στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής εντός του πλαισίου ανταγωνισμού της ΕΕ.
δ) Στην παροχή οικονομικής υποστήριξης για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων ώστε να μην εμποδίζει το μικρό τους μέγεθος τη διείσδυση των αγαθών τους σε διεθνείς αγορές.
ε) Στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας που θα προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα υποστηρίξει την ανάληψη επενδύσεων.
Για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, η κυβέρνηση αναζητά σε αυξανόμενο ρυθμό κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας συνέργειες με την επιχειρηματική κοινότητα ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις επενδύσεις και να αυξηθούν οι εξαγωγές.
Έχουμε θέσει σε εφαρμογή νέους νόμους απλοποιώντας τη σύσταση επιχειρήσεων και τις διαδικασίες αδειοδότησης. Το σύνολο του πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων επανεξετάζεται και βελτιώνεται.
Ο νόμος Fast Track παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια στις στρατηγικές επενδύσεις επιταχύνοντας τη διαδικασία εκτέλεσης επενδυτικών σχεδίων μεγάλης κλίμακας είτε του ιδιωτικού τομέα είτε μέσω ΣΔΙΤ. Η διαδικασία Fast Track μειώνει τους χρόνους θέτοντας νέες και αποκλειστικές προθεσμίες με τις οποίες η δημόσια διοίκηση οφείλει να συμμορφώνεται.
Πρόσφατα, εγκρίθηκαν τρεις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πολύ σύντομα, η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά ώστε να εγκρίνει νέες στρατηγικές επενδύσεις. Ένας πρόσφατος φορολογικός νόμος θέσπισε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος παρέχει φορολογική σταθερότητα για δώδεκα χρόνια πλέον των επιδοτήσεων απασχόλησης για νέες προσλήψεις.
Τα κόκκινα δάνεια ρυθμίζονται μέσω της πρόσφατης νομοθέτησης που επιτρέπει τη συμμετοχή διαφορετικών εταιριών εξυπηρέτησης πλέον της εξωδικαστικής ρύθμισης που σχεδιάστηκε για τις βιώσιμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019.
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιώθηκαν επιτυχώς και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ο λόγος της κεφαλαιακής τους επάρκειας είναι ο διπλάσιος από αυτόν που απαιτείται από τις συνθήκες της Βασιλείας ΙΙ και ΙΙΙ. Η πρόσφατη αναβάθμιση του οίκου Moody’s και η επιστροφή στην κερδοφορία καταδεικνύει την ενδυνάμωση του περιβάλλοντος του τραπεζικού συστήματος.
Έχουμε εξασφαλίσει και αναδιαρθρώσει τη χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία (2014-2020) για να επιτυγχάνεται βελτιωμένη και πιο γρήγορη απορρόφηση και έχουμε εισάγει και ενεργοποιήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συμπεριλαμβανομένου του Επενδυτικού Σχεδίου Juncker σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της έρευνας, των νεοφυών επιχειρήσεων, της περιφερειακής ανάπτυξης και των προγραμμάτων που εμποδίζουν τη μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό.
Γίνονται περισσότερα έργα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τις υποδομές με την αξιοποίηση των κεφαλαίων, της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα, ενισχύοντας περαιτέρω το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.
Έχουμε ανοίξει διόδους προς τις αγορές και τις επενδυτικές κοινότητες άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κίνα, το Ιράν, η Ρωσία, το Καζαχστάν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας εδραιώθηκε καθώς το κυριότερο λιμάνι της Ελλάδας, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά ΑΕ, μισθώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην COSCO μετατρέποντας τον Πειραιά και την Ελλάδα σε βασική πύλη προς την Ευρώπη για τις ασιατικές εμπορικές ροές ενώ περισσότερα κινεζικά συμφέροντα έχουν εκδηλώσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε ελληνικές υποδομές, εφοδιαστικές αλυσίδες, ασφαλιστικές υπηρεσίες και εμπορικά ακίνητα.
Η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, την απλούστευση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Όταν επιτευχθεί πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το φορολογικό βάρος στον ιδιωτικό τομέα, είτε μειώνοντας τον ΦΠΑ είτε τους φόρους ακινήτων και/ή τις ασφαλιστικές εισφορές.
Στο φυλλάδιο (τελευταία σελίδα) θα προσέξετε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Σε αυτές που αναφέρονται θα ήθελα να προσθέσω τη δέσμευση της κυβέρνησης και την επείγουσα ανάγκη να ιδρυθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με τεχνική υποστήριξη από την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Ο βασικός επιχειρηματικός στόχος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη και η διασφάλιση της ομαλής εκτέλεσης για τις περιφερειακές υποδομών και η προώθηση και παρακολούθηση της προόδου που σημειώνουν οι στόχοι της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι μια εταιρεία συμμετοχών και θα περιλαμβάνει διάφορες αναπτυξιακές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα με όρους πλήρους διαφάνειας.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω θέτοντας το ερώτημα που θα έθεταν οι περισσότεροι επενδυτές: «Γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα;». Γιατί η Ελλάδα παρέχει
* Δυνατότητα κερδοφορίας: η αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού με ανταγωνιστικές αμοιβές μαζί με τους πλούσιους υλικούς πόρους που μπορούν να στηρίξουν τον τουρισμό, την ενέργεια, τις εξορύξεις, την αγροδιατροφική βιομηχανία, τις επιστήμες της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του φαρμακευτικού κλάδου και των κλινικών δοκιμών, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις νέες τεχνολογίες.
* Νομισματική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
* Γεωστρατηγική θέση και σταθερότητα.
* Ενεργό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.
* Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: Είναι μια αναπτυγμένη χώρα με ευκαιρίες ανάπτυξης που παρατηρούνται κυρίως σε αναδυόμενες οικονομίας και
* Πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.


 https://energypress.gr/news/papadimitrioy-sto-roadshow-ependytiko-endiaferon-ston-energeiako-tomea-dromologimena-ta-shedia

Αρχειοθήκη ιστολογίου