Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Παρέμβαση σε αυστηρό τόνο από τους ηλεκτροπαραγωγούς για τα ΝΟΜΕ - Ανησυχία και για τα ΑΔΙ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού κρούει σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση των ηλεκτροπαραγωγών στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας για τις τελευταίες δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή που ήδη εστάλη προς τη ΡΑΕ, υπογραμμίζεται η αρνητική θέση των καθετοποιημένων παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού απέναντι στην πρόταση του ΛΑΓΗΕ για  σπάσιμο της δημοπρασίας σε δύο κομμάτια. Είναι προφανής η σκοπιμότητα της πρότασης, καθόλου προφανές ωστόσο δεν είναι το κατά πόσο είναι συμβατή με το περιεχόμενο της
συμφωνίας αναφέρουν πηγές των ηλεκτροπαραγωγών. Κατά τις ίδιες πηγές στις τάξεις των ηλεκτροπαραγωγών υπάρχουν ενστάσεις για το κατά πόσο η πρόταση του ΛΑΓΗΕ είναι νομικά ορθή και το θέμα έχει ανατεθεί ήδη προς διερεύνηση από τους νομικούς συμβούλους.  

Το πνεύμα της παρέμβασης είναι ότι εφόσον η δημοπρατούμενη μεγάλη ποσότητα σπάσει, τότε τα ΝΟΜΕ οδηγούνται σε πλήρη αποτυχία και προκαλείται αδιέξοδο. Η τελευταία ευκαιρία για να επιτύχει το μοντέλο των δημοπρασιών, κατά την άποψη των ηλεκτροπαραγωγών είναι  η εναπομείνασα ποσότητα(μαζί με τα penalties) να διατεθεί σε μία δημοπρασία.

Εάν δούμε πάλι τιμές στα 43 ευρώ τότε είναι πιο πιθανό να δούμε το 15% των ιδιωτών προμηθευτών να γίνεται 10% ή και μικρότερο παρά να αυξηθεί, λέγεται χαρακτηριστικά.

Εκτός όμως από το θέμα του “σπασίματος” της δημοπρασίας οι ηλεκτροπαραγωγοί παίρνουν θέση υπέρ των παρεμβάσεων που επιχειρούνται προκειμένου η δημοπρατούμενη ενέργεια για τα ΝΟΜΕ να αξιοποιείται για τις ανάγκες του ελληνικού συστήματος από τους προμηθευτές και όχι για εξαγωγές από τους traders.

Το επόμενο δίμηνο, εξάλλου, χαρακτηρίζεται κρίσιμο σε σχέση και με άλλες ανοιχτές διεργασίες της αγοράς, όπως για παράδειγμα η εκκρεμότητα των ΑΔΙ. Με τις καθυστερήσεις αλλά και τις προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί, υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος για κλείσιμο μονάδων, που θα οδηγήσει σε περιπέτειες το σύστημα, αναφέρουν πηγές της αγοράς. 

Η παρέμβαση των ηλεκτροπαραγωγών στη διαβούλευση για τα ΝΟΜΕ αλλά και στη διαβούλευση για την ευελιξία, όπως σημειώνεται, είναι ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και των ανησυχιών του κλάδου για τα τεκταινόμενα στην αγορά. 

 https://energypress.gr/news/paremvasi-se-aystiro-tono-apo-toys-ilektroparagogoys-gia-ta-nome-anisyhia-kai-gia-ta-adi

Αρχειοθήκη ιστολογίου