Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Μυτιληναίος: Δεν υπάρχει πολιτικό χρώμα για το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, είναι εθνική υπόθεση

Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ελληνικής ιδιοκτησίας που θα υποστηρίζεται από όλα τα πολιτικά κόμματα που έχουν ευρωπαϊκή προσέγγιση, περιλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε o επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, Ε. Μυτιληναίος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Economist με θέμα την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το 75% των Ελλήνων θέλει να παραμείνουμε στην Ευρώπη και δήλωσε ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα είναι μη βιώσιμοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πρόταση που θα πρέπει να κατατεθεί από όλα τα κόμματα και τους φορείς και να υποστηριχθεί είναι να συνδεθεί η μείωση του χρέους με την ολοκλήρωση και την επίτευξη των στόχων του εθνικού
προγράμματος μεταρρυθμίσεων. 
Η μετατροπή του χρέους σε βιώσιμο είτε αυτό θα είναι haircut ή reprofiling θα πρέπει να συνδεθεί με την επίτευξη των στόχων αυτού του προγράμματος μεταρρυθμίσεων το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με συνταγή fast track κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση χρέους που θα πρέπει να συνδεθεί ευθέως, με συγκεκριμένα βήματα, με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η επίτευξη των στόχων του να συνδέεται με την ελάφρυνση του χρέους. Να πάρουμε επιτέλους οι Έλληνες τη μοίρα μας στα χέρια μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Υπέρ της πρότασης για ένα πρόγραμμα εθνικής ιδιοκτησίας που θα υποστηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Oικονομίας των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος έστειλε από την πλευρά του το δικό του μήνυμα κατά της λιτότητας και υπέρ των μεταρρυθμίσεων με στόχο την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.
Στην ομιλία του ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των σχέσεων της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι στηρίζονται τόσο στους πυλώνες της οικονομίας, όσο και της άμυνας και της πολιτικής. 
Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι ακόμη είναι νωρίς να αποτιμηθεί το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η επίπτωσή του, συμπληρώνοντας ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας τις εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία.
Το συμπέρασμα για την Ευρώπη είναι ότι πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη μέρα και στη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και αμυντική ενοποίηση, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως η νομισματική ενοποίηση προηγήθηκε της οικονομικής σε συνδυασμό με το χάσμα ανταγωνιστικότητας βορρά - νότου δημιούργησε προβλήματα.

 https://energypress.gr/news/mytilinaios-den-yparhei-politiko-hroma-gia-shedio-anasygkrotisis-tis-horas-einai-ethniki

Αρχειοθήκη ιστολογίου