Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Στο εργοτάξιο της μονάδας “Πτολεμαΐδα 5” κλιμάκιο της ΝΔ

Για την πορεία των εργασιών κατασκευής της 5ης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ενημερώθηκε σήμερα το μεσημέρι κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Σταύρο Καλαφάτη, Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. και Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο και είχαν την ευκαιρία να δουν πανοραμικά από το παρατηρητήριο το μεγάλο αυτό έργο που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην περιοχή μας.
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας κλιμακίου βουλευτών της Ν.Δ. σήμερα Κυριακή στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής


Μακεδονίας, με βασικό στόχο την ανάδειξη και προβολή των θέσεων του κόμματος τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και γενικότερα για την ενεργειακή πολιτική της Χώρας. Τον κ. Καλαφάτη ενημέρωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου επίβλεψης μηχανολογικών έργων της «Πτολεμαΐδας V» της ΔΕΗ, Θεόδωρος Καρώνης, ο οποίος τόνισε ότι η πορεία κατασκευής του έργου προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Επισήμανε ότι έχουν γίνει οι βασικές κτηριακές εγκαταστάσεις και έχει αρχίσει η ανέγερση του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στα βασικά κτήρια, στο λεβητοστάσιο και μηχανοστάσιο.
Έχει γίνει επίσης ο πύργος ψύξης και το συγκρότημα καθαρισμού- της αποθείωσης των καυσαερίων, σημειώνοντας ότι η μονάδα δεν έχει καμινάδα, καθώς όπως και στον ΑΗΣ Μελίτης τα καυσαέρια θα πηγαίνουν στον πύργο ψύξης και θα καθαρίζονται στο συγκρότημα αποθείωσης των καυσαερίων και με πλαστικούς αγωγούς θα πηγαίνουν στον πύργο ψύξης μαζί με τον ατμό από το ψυκτικό νερό.
 Η εκταμίευση, πρόσθεσε, βρίσκεται γύρω στο 30% ενώ έχει έρθει και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού, τονίζοντας ότι η ανέγερση του εξοπλισμού θα εντατικοποιηθεί από τον Ιούνιο και μετά. Ο κ. Καλαφάτης με ερωτήσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στο εάν η μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, καθώς, όπως είπε, το ενεργειακό κομμάτι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα, διότι «η ενέργεια είναι και ένα εργαλείο Εξωτερικής πολιτικής για τη χώρα, που μπορεί να ενισχύσει σε πολλά την θωράκιση της χώρας γενικά», ενώ «έχει και περιβαλλοντικό αντίκτυπο και εθνικό αντίκτυπο και οικονομικό.»

Το στέλεχος της ΔΕΗ τον διαβεβαίωσε ότι μέσα στο β΄εξάμηνο του 2020 θα είναι εφικτό να τεθεί η νέα μονάδα σε εμπορική λειτουργία, εκτός εάν συμβεί κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται, καθώς όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθυστέρηση, οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί. Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο της Ν.Δ. υπό τον κ. Καλαφάτη παρέστη νωρίτερα στο Ετήσιο Μνημόσυνο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Πύργων Εορδαίας από τους γερμανούς κατακτητές.

 Πηγή: e-ptolemeos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου