Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ιδιώτες προμηθευτές - Να μειωθεί δίκαια η χρέωση προμηθευτή ρεύματος

«Ψαλίδισμα» του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) με αποτέλεσμα να μην οδηγείται σε δίκαιη μείωση η χρέωση που επιβαρύνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, διαβλέπουν οι ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στη ΡΑΕ και τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ) με κοινή τους επιστολή προς τη ΡΑΕ και το ΛΑΓΗΕ διαπιστώνουν ότι οι αρμόδιοι φορείς αφενός η Αρχή διανέμει το πλεόνασμα για άλλους σκοπούς και αφετέρου ο Λειτουργός υποεκτιμά τα βασικά μεγέθη διαμόρφωσης των εσόδων του ΕΛΑΠΕ
κρατώντας το πλεόνασμα σε χαμηλότερα επίπεδα.
Για να γίνει πιο σαφές το θέμα, το 2016 η κυβέρνηση με νόμο θέσπισε τη χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.
Το ΠΧΕΦΕΛ επιβάρυνε πρωτίστως τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% (διαθέτει το 84% της αγοράς) και δευτερευόντως τις ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος. Η χρέωση αυτή, όπως σημειώνουν και στη σχετική τους επιστολή οι δύο σύνδεσμοι των μεγάλων παραγωγών – προμηθευτών (ΕΣΑΗ) και των μικρότερων (ΕΣΕΠΗΕ),«δυσχεραίνει το ουσιαστικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού».
Στις 2 Δεκεμβρίου του 2017 η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαν ότι από την 1η Απριλίου του 2018 το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ θα κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην απομείωση της χρέωσης έως ότου εισαχθούν τα πράσινα πιστοποιητικά. Αυτά θα υποκαταστήσουν τα έσοδα του ΠΧΕΦΕΛ. Η συγκεκριμένη δε, χρέωση θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να εξαλειφθεί.

Συντηρητικές εκτιμήσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ΕΣΑΗ και ΕΣΕΠΗΕ «οι εκτιμήσεις του Λειτουργού Αγοράς αναφορικά με την εξέλιξη των εισροών – εκροών του ΕΛΑΠΕ που περιλαμβάνονται στο δελτίο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 208 βασίζονται σε ιδιαίτερα συντηρητικές και εν μέρει μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για κρίσιμα μεγέθη που τελικά επηρεάζουν ουσιαστικά το προβλεπόμενο πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού για το τέλος του έτους». Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι σύνδεσμοι στην επιστολή τους οι παραδοχές του Λειτουργού «θέτουν σημαντικά εμπόδια» στη μείωση της χρέωσης εντός του μήνα.
Οι ιδιώτες προμηθευτές, υπογραμμίζουν ότι ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει την Οριακή Τιμή Συστήματος στα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν στο προηγούμενο δελτίο που εξέδωσε τον Δεκέμβριο ήταν στα 52 ευρώ. Οι ίδιοι αμφισβητούν τα 50 ευρώ επικαλούμενοι στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μεταβλητό κόστος των θερμικών μονάδων, που καθορίζει την Οριακή Τιμή έχει ανέβει ακόμη και στα 62 ευρώ(λιγνιτικές) λόγω της αύξησης του κόστους των δικαιωμάτων CO2.
Επιπλέον, οι δύο σύνδεσμοι τονίζουν ότι ο ΛΑΓΗΕ δεν λαμβάνει υπόψη την αναμενόμενη αύξηση του φορτίου το 2018 έναντι του 2017, την τάση συνεχούς αύξησης του μεταβλητού κόστους των θερμικών μονάδων κλπ. Μάλιστα υποδεικνύουν ότι η πρόβλεψη πρέπει να επανέλθει τουλάχιστον στα 52 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Εξάλλου, σύμφωνα με τους προμηθευτές ρεύματος, η ΡΑΕ ήδη μείωσε «αδικαιολόγητα» το ποσοστό των εσόδων που πάνε στον ΕΛΑΠΕ από το 72 στο 60%, αν και στην απόφαση της για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αναφέρει πως θα παραμείνει το 2018 και το 2019 στο 72%. Το ποσοστό αυτό αφορά στα έσοδα από τη διάθεση δικαιωμάτων εκπομπών CO2.
Για τους ρύπους οι σύνδεσμοι παρατηρούν ότι ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει τα έσοδα για το 2018 με 10 ευρώ ανά τόνο CO2, όταν ήδη από τον Φεβρουάριο έχουν ξεπεραστεί τα 13 ευρώ ανά τόνο.
Οι ιδιώτες προμηθευτές, αν και η πρόβλεψη του πλεονάσματος των 256 εκατ. ευρώ του ΕΛΑΠΕ για το 2018 είναι «ψαλιδισμένη», εντούτοις καλούν τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν τη συμφωνία της κυβέρνησης – δανειστών και έστω τα χρήματα αυτά να κατανεμηθούν άμεσα για τη μείωση του ΠΧΕΦΕΛ.

(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου