Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Όλο το σχέδιο νόμου για την "αποεπένδυση" της ΔΕΗ - Άγνωστος ο αριθμός των εργαζομενων που θα απορροφηθούν

Χρήστος Στεφάνου
energypress.gr
Τα συγκεκριμένα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν στη fast-track διαδικασία που έχει αποφασιστεί για την "αποεπένδυση" του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αποτυπώνονται στις 17 σελίδες και τα 9 άρθρα του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» που έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΝ και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα.
Όπως ορίζεται ρητά, «ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέσω ανοικτής, διεθνούς, δημόσιας πρόσκλησης από τη ΔEΗ Α.Ε. έως την 31η Μαΐου 2018 θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και των λοιπών συμβάσεων εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της απόφασης της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την τελευταία ημέρα του ερχόμενου μήνα, θα συγκληθεί το ΔΣ της ΔΕΗ  για να εγκρίνει τους όρους πράξεων απόσχισης και τις λογιστικές καταστάσεις απόσχισης. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η «απόσχιση και εισφορά δύο λιγνιτικών κλάδων της ΔEΗ Α.Ε. σε δύο νέες εταιρίες» και η «διαδικασία, ολοκλήρωση και συνέπειες της απόσχισης και εισφοράς των κλάδων» περιγράφεται αναλυτικά στο σχέδιο νόμου.
Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών και των δύο νέων εταιριών, είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών μίας από αυτές.
Σε ό,τι αφορά στο «πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης» ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη περί δυνατότητας της ΔEΗ, κατόπιν έγκρισης της Κομισιόν, να προσλάβει διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή (independent valuator), έναν άλλον για να λάβει γνωμοδότηση περί του δικαίου και ευλόγου του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion) αλλά και έναν τρίτο που θα ενεργεί ως εντολοδόχος παρακολούθησης (monitoring trustee) εκ μέρους της Κομισιόν έναντι των δεσμεύσεων της ελληνικής δημοκρατίας για την αποεπένδυση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι για έξι χρόνια δε θα μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς που θα διέπει τους εργαζόμενους. Ωστόσο, στο κείμενο σημειώνεται επίσης ότι στις νέες εταιρείες θα εισφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και τα ορυχεία ενώ το υπόλοιπο θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ή αποχωρήσει μέσω προγράμματος εθελούσιας. 
Τέλος, με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζονται επίσης θέματα σχετικά με τις άδειες, το λιγνιτικό τέλος και την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και την αποξήλωση των μονάδων που θα μεταβιβαστούν (decomissioning cost).
Δείτε το σχέδιο νόμου στο συνοδευτικό αρχείο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου