Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Στεφ. Κουνούκλας: Η σημερινή κυβέρνηση υποσχέθηκε πολλά και αρεστά στους εργαζόμενους αλλά τελικά τους εξαπάτησε

  Toυ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ της ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ (απόσπασμα ομιλίας από το 55ο Γενικό Συμβούλιο).
Μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε πολλά και αρεστά στους εργαζόμενους αλλά τελικά τους εξαπάτησε εκ του αποτελέσματος. Κανείς δεν μπορεί να απαρνηθεί την πραγματικότητα όσο φίλα προσκείμενος κι αν είναι στην κυβέρνηση γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζει στοχεύουν  μεταξύ των άλλων στην πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων αλλά και στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης.
Ξεκινώντας με το πρώτο δυσμενές μέτρο Δημοπρασίες ΝΟΜΕ που αναγκάζει τη ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους αποφάσισε να ξεπουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της και των ορυχείων υποστήριξής τους. Στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις μονάδες 3 & 4 της Μεγαλόπολης και την μονάδα της Μελίτης I και την άδεια κατασκευής της Μελίτης II στη Φλώρινα με τα αντίστοιχα ορυχεία τους. Γίνεται αντιληπτό ότι το ξεπούλημα των μονάδων όπου η κυβέρνηση το ονομάζει αποεπένδυση θα επιφέρει δυσμενείς εξελίξεις στο προσωπικό όπως απολύσεις μειώσεις μισθών αλλαγή εργασιακών σχέσεων και απονεύρωση του παραγωγικού ιστού της ΔΕΗ με τραγικά αποτελέσματα στο μέλλον.


Δυστυχώς η υποκρισία και η ιδιοτέλεια όσον αφορά το  μέλλον της Επιχείρησης δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε από τον επικεφαλής της Διοίκησης της Εταιρείας όταν ο ίδιος δηλώνει δημοσίως ότι αναγκάζεται να πωλήσει με το ¨πιστόλι στον κρόταφο¨

Εάν δεν πιστεύει σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησής του οφείλει να παραιτηθεί και να «γλιτώσει» έτσι από την εκπυρσοκρότηση του πιστολιού. Ο πάλε ποτέ ενεργειακός κολοσσός της χώρας μας έγινε μια πολύπαθη και χρεωκοπημένη εταιρείαστα χέρια ακατάλληλων ανθρώπων που την κυβερνούν και τη διοικούντα τελευταία χρόνια έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και τους εργαζόμενους σε αυτήν. Προσπαθούν να βρουν τρόπο διάσωσης της επιχείρησης και αυτό το βρήκανμε τις εκβιαστικές συνταξιοδοτήσεις – απολύσεις και αυτό το κάνει για πρώτη φορά μια κυβέρνηση της αριστεράςπου υποτίθεται προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Από τα παραπάνω φαίνεται πως η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται τραγική. Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχουν σχέδιο εξόδου από την κρίση το μόνο τους σχέδιοείναι η δημιουργία κρίσης και αβεβαιότητας για το μέλλον της Επιχείρησης.
Συνάδελφοι
Ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα δυο πρώτα μνημόνια τα κατάφερε με τον «καλύτερο» τρόπο η σημερινή κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς» παραχωρώντας το στρατηγικής σημασίας Δίκτυο Μεταφοράς και το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου ΔΕΗ στους Κινέζους. Η απώλεια του Δικτύου Μεταφοράς από τη ΔΕΗ όπου δεν έχει πλέον καμία μετοχή και δεν ελέγχεται από το ίδιο υπουργείο ήταν «γροθιά στο στομάχι» για την μητρική εταιρεία καθώς απώλεσε το βασικό περιουσιακό της στοιχείο με αποτέλεσμα να έχει τεράστιες απώλειες εσόδων και μειωμένη περιουσιακή αξία.
Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗπου εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές και ορισμένες φορές ακραίες συνθήκες έχουν το θλιβερό προνόμιο να μετρούν δεκάδες σοβαρά εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς η Υγεία και η Ασφάλεια στους χώρους εργασίας θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για κάθε εργαζόμενο. Για την Ε.ΤΕ./ΔΕΗ οι κατάλληλες συνθήκες στους χώρους εργασίας δεν είναι μόνον υποχρέωση της εταιρίας προς το ανθρώπινο δυναμικό της αλλά και ουσιαστική προϋπόθεσηγια την βελτίωση της απόδοσης και την αύξηση της παραγωγικότητας.
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου