Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Μετά τις ακροάσεις, «καμπάνες» από τη ΡΑΕ σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Θοδωρής Παναγούλης
Η επιβολή προστίμων από τη ΡΑΕ φαίνεται ότι είναι η κατάληξη των ακροάσεων του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ που είχε πραγματοποιήσει η Αρχή διερευνώντας εάν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Η ολομέλεια της ΡΑΕ φέρεται να έχει ήδη καταλήξει στην επιβολή προστίμων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, το πρόστιμο αφορά καθυστερήσεις πληρωμών προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, καθυστερήσεις που οδήγησαν με τη σειρά τους σε καθυστερήσεις των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς.
Όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, ελέγχεται για ανοχή έναντι της ΔΕΗ στα μη
διασυνδεδεμένα νησιά, όσον αφορά τη μη καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ και του ποσοστού του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους παραγωγής από συμβατικές μονάδες. Το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ (ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις  στα νησιά «ταυτίζεται» με τη ΔΕΗ) δεν διεκδίκησε τα οφειλόμενα από τη ΔΕΗ , είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρώνονται έγκαιρα οι παραγωγοί ΑΠΕ.
Άλλωστε η ΡΑΕ προχώρησε σε διερεύνηση των παραπάνω ζητημάτων μετά από καταγγελίες φορέων ΑΠΕ για τα νησιά, οι οποίοι επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι οι θερμικές μονάδες των νησιών λάμβαναν τα έσοδα που τους αναλογούν, σε αντίθεση με τους σταθμούς ΑΠΕ.
Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, το πρόστιμο αφορά το γεγονός ότι δεν τηρούσε λογαριασμό με καταγεγραμμένα τα έσοδα και τα έξοδα που αφορούσαν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Το θέμα έχει πλέον εκ των πραγμάτων λήξει, ωστόσο η παράβαση έχει διαπιστωθεί.

Αρχειοθήκη ιστολογίου