Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Αναζητούν πρακτική λύση με τις οφειλές στη ΔΕΗ οι ΤΟΕΒ

Να εκδίδονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ανά τετράμηνο για να μειωθούν τα πάγια, όπως συμβαίνει με τους αρδευτές αγρότες (φυσικά πρόσωπα) και όχι κάθε μήνα όπως συμβαίνει τώρα ή να παγώσουν οι οφειλές παρελθόντων ετών για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ζητούν οι περισσότεροι ΤΟΕΒ του νομού Λάρισας, καθώς όπως φαίνεται αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ισχύον σύστημα, με αποτέλεσμα σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία τα ποτίσματα κορυφώνονται, η ΔΕΗ προχωρά -ως μέσο πίεσης- σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, προκαλώντας πλείστα όσα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.
Στο σχετικό ρεπορτάζ της "Ελευθερίας" αναφέρονται τα εξής:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει στον νομό μας ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, ο πρόεδρος του οποίου Σωτήρης Τζούφας ζήτησε την παρέμβαση τόσο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη όσο και του δημάρχου Τυρνάβου Παν. Σαρχώση. Να σημειωθεί ότι προ ημερών, ένας άλλος ΤΟΕΒ, αυτός του Ενιπέα στα Φάρσαλα, ευχαριστούσε δημόσια τον κ. Κόκκαλη για την παρέμβασή του προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η ρύθμιση των οφειλών του Οργανισμού. Ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι πρόεδροι των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων το σημερινό σύστημα ρύθμισης οφειλών είναι ανεφάρμοστο. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι οι ΤΟΕΒ να πληρώνουν ένα μεγάλο μέρος των οφειλών στη ΔΕΗ, όταν πλησιάζει η περίοδος του ποτίσματος, όπως τώρα και στην πορεία σταματούν την αποπληρωμή των οφειλομένων. «Και πώς μπορεί να γίνει αλλιώς όταν σε 36 δόσεις πρέπει να πληρώσουμε τα χρωστούμενα και ταυτόχρονα να εξοφλούμε και τους τρέχοντες λογαριασμούς» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σωτ. Τζούφας, υπενθυμίζοντας ότι «ο Οργανισμός κυνηγά με τη σειρά του τους αρδευτές να πληρώσουν τα τέλη τους, ενώ την ίδια ώρα καλείται να πληρώσει τη συντήρηση του δικτύου και τις ζημιές που προκαλούνται από κλοπές, δολιοφθορές. Από τις 300.000 ευρώ που καλούμαστε να πληρώσουμε στη ΔΕΗ, τα 160.000 ευρώ θα μπορούσαμε να τα γλιτώναμε αν το δίκτυο λειτουργούσε σωστά».
Αναφορικά με τον ΤΟΕΒ Μακρυχωρίου κι αυτός φαίνεται να δυσκολεύεται στην αποπληρωμή των οφειλομένων, ενώ οι παράγοντές του επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις του διακανονισμού ή να μην εκδίδονται σε μηνιαία βάση οι λογαριασμοί, ώστε να απαλλάσσονται από τα πολλά πάγια.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπές ηλεκτροδότησης και σε ιδιωτικές πομόνες, αφού και οι μεμονωμένοι αγρότες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την Επιχείρηση. Οι αγρότες πληρώνουν τρεις φορές τον χρόνο τον λογαριασμό της ΔΕΗ, την πρώτη φορά το καλοκαίρι, τον ενδιάμεσο το φθινόπωρο και τον εκκαθαριστικό, τέλος του χρόνου. Η άνοιξη παρέμεινε ελεύθερη για να μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τους ΤΟΕΒ (κυρίως με την καταβολή της συνδεδεμένης).
Οι υγιείς ΤΟΕΒ του νομού που στην παρούσα φάση δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ΔΕΗ είναι ο Πηνειού και ο Ταουσάνης.


 https://energypress.gr/news/anazitoyn-praktiki-lysi-me-tis-ofeiles-sti-dei-oi-toev

Αρχειοθήκη ιστολογίου