Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ): Γιατί σταματήσαμε τις απεργίες

Τους λόγους για του οποίους η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποφάσισε να αναστείλει τις 48ωρες  επαναλαμβανόμενες απεργίες που είχε προκηρύξει ως ένδειξης διαμαρτυρίας για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ εξηγεί μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Γιώργος Αδαμίδης. Όπως σημειώνει, «εφόσον ψηφίστηκε το νομοσχέδιο δεν έχει νόημα να κάνουμε απεργίες. Οι κινητοποιήσεις μας μεταφέρονται πλέον στο ΔΣ της ΔΕΗ το οποίο λαμβάνει και τις τελικές αποφάσεις».
Όπως είναι γνωστό, στο νομοσχέδιο το οποίο έλαβε 151 ψήφους την Τετάρτη εντάχθηκαν τροπολογίες οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν και στα εργασιακά και στην τύχη των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες (Μελίτη 1,2 και Μεγαλόπολη 3,4). Βασικό αίτημα των σωματείων των εργαζομένων της ΔΕΗ ήταν η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και με σχετική τροπολογία
προβλέπεται τελικά ότι «μεταφέρονται» τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο καθεστώς. Συγκεκριμένα, στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του σχεδίου νόμου μετά τις λέξεις «ΔΕΗ Α.Ε.» προστίθεται η φράση «όπως οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Και αμέσως μετά προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο, ισχύουν ως προς την απόσχιση των κλάδων και τη μεταφορά των εργαζομένων οι όροι του π.δ. 178/2002 σε σχέση με τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων».
«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη καθώς τα εργασιακά τίθενται κάτω από την ομπρέλα του προεδρικού διατάγματος 178/2002. Βέβαια το νομοσχέδιο δεν το έχω δει στην τελική μορφή του ψηφισμένο», δηλώνει ο κ. Αδαμίδης.
Παρά το γεγονός ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποφάσισε να κατεβάσει τους τόνους αναφέροντας ωστόσο ότι «οι πρόθυμοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, που ψήφισαν το νόμο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων , θα είναι διαρκώς υπόλογοι για την λεηλασία της ΔΕΗ», οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει. Το σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Η Ένωση» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σημειώνει ότι «για μας δεν τελείωσε τίποτε, ο αγώνας. Δεν θα παραδώσουμε την ΔΕΗ την επιχείρηση που έχτισε ο ελληνικός λαός, στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων». Παράλληλα, αναφέρουν ότι «Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της και δεν καταστρέφεται", αυτό υπογράμμισε στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης.
Οι μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης κ. Σταθάκη είναι τα ασημικά της ΔΕΗ, όπως και ολόκληρη η ΔΕΗ που πάτε να καταστρέψετε.
Παρά τις αρχικές τους εντάσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή, οι τοπικοί μας βουλευτές στην ολομέλεια της βουλής, με μια απίστευτη κολοτούμπα, που θα ζήλευε και ο καλύτερος αθλητής ενόργανης γυμναστικής, ψήφισαν "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ".
Με βαριά καρδιά και συναισθηματική φόρτιση θα έλεγε κανείς, καταδίκασαν την περιοχή τους, καταδίκασαν Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη».
(της Πένης Χαλάτση, insider.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου