Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον όμιλο ΔΕΗ στο όνομα της «απελευθέρωσης»



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ
Η κυβέρνηση της Ν.Δ σε συνέχεια των πρόσφατων μέτρων για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος από 16,4 έως 19,4% , την μείωση της έκπτωσης συνέπειας  από το 10% στο 5%,  την επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια,  την ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές,  ανακοίνωσε       <<νομοσχέδιο–οδοστρωτήρα>> στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού του ομίλου ΔΕΗ.
Η αλήθεια είναι ότι στο όνομα της πολιτικής της <<απελευθέρωσης>> της ηλεκτρικής ενέργειας και πιάνοντας το νήμα από εκεί ακριβώς που το είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει στην πλήρη και ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων στον όμιλο ΔΕΗ, βαθαίνει περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση, πριμοδοτεί ξεκάθαρα τα συμφέροντά μεγάλων ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων και φέρνει σε διευθυντικές θέσεις <<χωροφύλακες>> από τον ιδιωτικό τομέα με παχυλούς μισθούς προκειμένου να επιβλέπουν την δουλειά.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:
Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον όμιλο ΔΕΗ, ενώ για τους παλαιότερους «προβλέπονται στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου» και «ένα ειδικότερο Σύστημα Εσωτερικής Κινητικότητας,  σε κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας», η ακόμα και μετακινήσεις στο δημόσιο.
Κατάργηση του σημερινού εκπτωτικού τιμολογίου ρεύματος για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, που έχει θεσπιστεί σύμφωνα με την ισχύουσα Σύμβαση Εργασίας από το 1991 και αντικαθίσταται από  μια έκπτωση μόνο στην αξία του ρεύματος η οποία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30%.
Επίσης προβλέπεται. Περαιτέρω και πολύμορφη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ.
Την εισαγωγή κινήτρων για την «προσέλκυση στελεχών» από τον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις τριετούς διάρκειας και αμοιβές που θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και φυσικά χωρίς πλαφόν.
Συνάδελφοι,
Επιβεβαιώνεται  πως η πολιτική της «απελευθέρωσης» πάει χέρι - χέρι με το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Στόχος τους είναι, αφού ξεμπερδέψουν με τους παλαιότερους εργαζόμενους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, (εθελούσιες εξόδους, ουσιαστικά απολύσεις ή μετακινήσεις είτε εσωτερικές είτε προς δημόσιο τομέα δηλαδή εσωτερική μετανάστευση) να γενικεύσουν τις ήδη ελαστικές σχέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα στον όμιλο ΔΕΗ (εργαζόμενοι συμβασιούχοι νοικιασμένοι  εργολαβικοί κλπ) δηλαδή να δουλεύουν χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά και χωρίς δικαιώματα.
Προχωράνε σε άμεση μείωση μισθού με δεδομένο ότι το εκπτωτικό τιμολόγιο των εργαζομένων και συνταξιούχων είχε δοθεί αντί αύξησης την μακρινή δεκαετία του 1960 και επικαιροποιήθηκε στη συλλογική σύμβαση του 1991 με πλαφόν στις kwh και φορολογούμενο στην ανώτερη κλίμακα.
Συνάδελφοι,
Τώρα πρέπει να δοθεί αγωνιστική απάντηση
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά χρειάζεται να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση.
Να εντείνουν την πάλη τους:
  • Ενάντια  στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ.
  • Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων.
  • Ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ.
  • Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον όμιλο ΔΕΗ.
  • Καμία έμμεση ή άμεση μείωση μισθού.
  • Ενάντια στις αυξήσεις, για μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.

Αρχειοθήκη ιστολογίου