Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Επιστρέφει η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τις πιο ακριβές αγορές ρεύματος

 

Επιστρέφει η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τις πιο ακριβές αγορές ρεύματος

Επιστρέφει στις υψηλές θέσης της ευρωπαϊκής κατάταξης με τις πιο ακριβές αγορές ηλεκτρισμού η Ελλάδα, καθώς τον Ιούνιο παρατηρούνται νέες αυξήσεις στην τιμή εκκαθάρισης της αγοράς. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης πίσω από την Ιρλανδία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Ιταλία. Η μέση τιμή του Ιουνίου για την ελληνική αγορά είναι στα 92,6 ευρώ/MWh, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα 81,08 ευρώ/MWh του Μαΐου. 

Μάλιστα το Σαββατοκύριακο η ελληνική αγορά ανέβηκε ακόμη περισσότερο στην πανευρωπαϊκή κατάταξη καθώς οι ελληνικές τιμές ήταν από τις ακριβότερες. 

Συγκεκριμένα, για χθες Κυριακή η Ελλάδα βρισκόταν στην 4η θέση της κατάταξης, με 77,57 ευρώ/MWh πίσω μόνο από τη Μάλτα με 93,75 ευρώ/MWh, την Ιταλία με 92,27 ευρώ/MWh και την Ιρλανδία με 89,3 ευρώ/MWh. To Σάββατο η εικόνα ήταν ακόμη χειρότερη καθώς η ελληνική αγορά ήταν η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη πίσω μόνο από την ιταλική με 81,82 ευρώ/MWh. 

Για σήμερα η εικόνα εμφανίζεται ελαφρά βελτιωμένη καθώς η ελληνική αγορά βρίσκεται στην έβδομη θέση πίσω από την Πολωνία, την Ιρλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία. Σήμερα η ελληνική τιμή είναι στα 96,69 ευρώ/MWh με την ακριβότερη αγορά (Πολωνία) να βρίσκεται στα 122,41 ευρώ/MWh. 

Σε κάθε περίπτωση η μέση τιμή για τις πρώτες 10 μέρες του Ιουνίου στα 92,6 ευρώ/MWh παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 14,2% σε σύγκριση με το Μάιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λιανική αγορά και για τα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν για τον Ιούλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου