Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ρεκόρ αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας


ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΝΤΗ
  - www.energymag.gr

Οι χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες από τις κύριες οικονομίες της Ευρώπης παρουσίασαν μηδενικές ή αρνητικές τιμές για ρεκόρ ωρών τους πρώτους πέντε μήνες αυτού του έτους κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης.

Η ψαλίδα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε αρκετά , με αποτέλεσμα η Ευρώπη να καταγράψει ρεκόρ ωρών αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξάνεται, ενδεχομένως συμβάλλοντας στη μετατόπιση των επενδύσεων σε απαραίτητες λύσεις αποθήκευσης.



Οι χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες από τις κύριες οικονομίες της Ευρώπης παρουσίασαν μηδενικές ή αρνητικές τιμές για ρεκόρ ωρών τους πρώτους πέντε μήνες αυτού του έτους κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει πιο συχνά να πληρώνουν για να ξεφορτωθούν την ενέργεια ή να σταματούν τις μονάδες τους. "Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, σε αυτό το σημείο, η επιτυχία καταναλώνει τα δικά της παιδιά", δήλωσε ο Markus Hagel, ειδικός πολιτικής ενέργειας στην γερμανική εταιρεία Trianel, στο Reuters.
 

Η ισχυρή υδροηλεκτρική και πυρηνική παραγωγή ενέργειας έχει παίξει κάποιο ρόλο στην υπερπροσφορά, αλλά η Ευρώπη έχει επίσης δει μια τεράστια επέκταση της ηλιακής ενέργειας. Η εγκατεστημένη χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλασιάστηκε στα 263 GW μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με στοιχεία της SolarPower Europe. Μόνο το 2023, αυτό ισοδυναμεί με την εγκατάσταση επιπλέον 306.000 ηλιακών πάνελ κάθε μέρα, δήλωσε η ομάδα.

Στην αγορά της επόμενης ημέρας, αυτό έχει οδηγήσει σε περισσότερες αγορές της Ευρώπης να βιώνουν πτώσεις τιμών στο χαμηλότερο σημείο ζήτησης στη μέση της ημέρας. Εκπρόσωπος της Trianel δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία έχει επενδύσει σε 800 MW φωτοβολταϊκής χωρητικότητας και έχει ένα έργο υπό εξέλιξη 2.000 MW, αλλά οι χαμηλότερες τιμές την αναγκάζουν να επανεξετάσει πώς θα πουλήσει την ενέργεια.

Η ηλιακή ενέργεια έχει εκτοξευθεί εν μέρει επειδή δεν απαιτεί πλέον επιδοτήσεις, καθώς οι προγραμματιστές συμφώνησαν  PPAs με αγοραστές σε σταθερούς όρους συνδεδεμένους με τις τιμές της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό επέτρεψε μια ταχύτερη και μεγαλύτερη κατασκευή σε σχέση με τους προηγούμενους διαγωνισμούς περιορισμένου όγκου για κυβερνητικές πληρωμές. Αλλά καθώς οι τιμές πέφτουν, οι προγραμματιστές στρέφονται όλο και περισσότερο ξανά στα συστήματα επιδοτήσεων, δήλωσε ο Hagel.

Αρνητικές τιμές δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη χωρητικότητα ευμετάβλητης ηλιακής και αιολικής παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που η Ισπανία τις βλέπει, μετά από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας.

"Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι θα επαναληφθεί ή μπορεί να επαναληφθεί με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο José María González Moya, γενικός διευθυντής του λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας APPA Renovables, προσθέτοντας ότι τα νέα συμβόλαια για PPAs μειώνονται ήδη. "Και ναι, με κάποιο τρόπο, η επένδυση επιβραδύνεται. Δεν σταματά, αλλά επιβραδύνεται", δήλωσε ο Moya.

Η Γερμανία και η Ισπανία εξακολουθούν να ηγούνται της αγοράς PPAs, δήλωσε ο Jens Hollstein, επικεφαλής συμβούλων στην πλατφόρμα τιμολόγησης PPA Pexapark. Ωστόσο, οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας αναγκάζονται να πωλούν την ενέργειά τους με αυξανόμενες εκπτώσεις σε σχέση με τους γεννήτριες που λειτουργούν όλο το 24ωρο. "Το περιθώριο μειώνεται", πρόσθεσε ο Hollstein.

Αναμένει επιβράδυνση των επενδύσεων αν η κατάσταση συνεχιστεί. Από την άλλη πλευρά, η αγορά ενέργειας βλέπει τώρα ένα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ ωρών χαμηλής και υψηλής τιμής, αυξάνοντας το κίνητρο για επένδυση στην αποθήκευση, πρόσθεσε.
 

Κλειδί η αποθήκευση ενέργειας


Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας σε ετήσια αναφορά του. "Οι προγραμματιστές που επιλέγουν να μην τοποθετούν τους αιολικούς και ηλιακούς πάρκους PV τους δίπλα σε αποθήκες μπαταριών ή άλλες πηγές ευελιξίας μπορεί να δουν μια πτώση στα δυνητικά έσοδα κατά την περίοδο της αιχμής παραγωγής – βλάπτοντας τα κέρδη και αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις", έγραψε ο IEA.

Η ΕΕ εκτίμησε ότι η αποθήκευση ενέργειας στο μπλοκ θα χρειαστεί να αυξηθεί περισσότερο από τρεις φορές από το 2022 έως το 2030, για να συμβαδίσει με τις προβλέψεις για μερίδιο 69% της ανανεώσιμης ενέργειας στο ηλεκτρικό της σύστημα μέχρι τότε.

Ο Νορβηγικός παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας Statkraft, ο οποίος λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να πουλήσει κάποια αιολικά και ηλιακά έργα, αλλά πιθανότατα θα κρατήσει τα περιουσιακά στοιχεία των μπαταριών του. "Για τις μπαταρίες θα είναι θετικό να υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και επίσης αρνητικές τιμές", δήλωσε η CEO Birgitte Ringstad Vartdal, καθώς οι μπαταρίες μπορούν να φορτίζονται όταν οι τιμές είναι χαμηλές, ενώ η έξοδος μπορεί να πωληθεί όταν οι τιμές είναι υψηλές.

"Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα ευέλικτα έργα θα είναι ελκυστικά", πρόσθεσε η Ringstad Vartdal. Εκτός από την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες για την αντιμετώπιση περιόδων υπερπροσφοράς, άλλες επιλογές όπως τα έξυπνα δίκτυα και οι μετρητές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους καταναλωτές να βελτιστοποιήσουν τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου