Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Φωτοβολταϊκά Net-billing: Με τις τιμές που διαμορφώνονται κάθε ώρα στη χονδρεμπορική θα πωλείται η πλεονάζουσα παραγωγή


Κώστας Δεληγιάννης - energypress.gr

Την εφαρμογή του net-billing με «οριζόντιο τρόπο», δηλαδή με τους ίδιους όρους τόσο για τα (μικρά) οικιακά όσο και για τα (μεγαλύτερα) επαγγελματικά συστήματα, προκρίνει το ΥΠΕΝ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως θα ισχύσει η ίδια φόρμουλα με την οποία θα διατίθεται στο σύστημα η παραγωγή του φωτοβολταϊκού που δεν συμψηφίζεται ταυτόχρονα με κατανάλωση, ανεξαρτήτως της ισχύος του συστήματος.

Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, το ΥΠΕΝ κλίνει η πλεονάζουσα παραγωγή να πωλείται στη χονδρεμπορική αγορά, τόσο από τα νοικοκυριά όσο από και τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να γίνουν prosumers. Κάτι που σημαίνει πως, και στις δύο περιπτώσεις, θα χρειαστεί οι κάτοχοι του φωτοβολταϊκού να συμβληθούν με ΦΟΣΕ, ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπηση της μη ταυτοχρονισμένης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά.

Μάλιστα, για να απλοποιηθεί η σχετική διαδικασία ειδικά για τους οικιακούς καταναλωτές, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να αναλάβει αυτό τον ρόλο ο ΔΑΠΕΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ εκπροσωπεί έτσι κι αλλιώς στην αγορά τα έργα ΑΠΕ με συμβάσεις Feed-in-Tariff, επομένως διαθέτει την τεχνική δυνατότητα να «αναλάβει» και τα συστήματα net-billing των οικιακών καταναλωτών.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η τιμή πώλησης της πλεονάζουσας παραγωγής θα είναι κυμαινόμενη, σε συνάρτηση με τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται κάθε φορά η DAM. Αναπόφευκτη συνέπεια αυτής της επιλογής, ωστόσο, είναι πως δεν επιτρέπει στους prosumers να έχουν επαρκή ορατότητα για τα έσοδα του φωτοβολταϊκού τους, ώστε να μπορούν να προϋπολογίσουν σε πόσα χρόνια θα αποσβέσουν την επένδυσή τους. Κάτι που ειδικά στα νοικοκυριά αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά, στο να στραφούν στην αυτοπαραγωγή. 

Όσον αφορά την τιμή με την οποία θα πωλείται η πλεονάζουσα παραγωγή στην DAM, το υπουργείο φαίνεται να συνηγορεί στην άποψη ότι αυτή θα πρέπει να είναι η εκάστοτε ωριαία τιμή εκκαθάρισης της αγοράς Επόμενης Ημέρας – και όχι κάποια μέση μηνιαία τιμή, όπως η Ειδική Τιμή Αγοράς των φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτό τον τρόπο οι αποζημιώσεις θα αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία που έχει η πλεονάζουσα ενέργεια για το σύστημα, όταν εγχέεται σε αυτό.

Αρχειοθήκη ιστολογίου