Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ερχονται νέες σημαντικές αυξήσεις στο ρεύμα τον Ιούλιο

 

Αυξήσεις στο ρεύμα και μάλιστα σημαντικές προοιωνίζεται η κλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών για τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Ιουλίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αύξηση της ζήτησης.

Αν διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις, η νευρικότητα στο φυσικό αέριο, που χθες ξεπέρασε κάποια στιγμή και τα 35 ευρώ/ MWh και η υψηλή κατανάλωση που βάζει στο σύστημα για περισσότερες ώρες τις ακριβές θερμικές μονάδες, στελέχη της αγοράς προβλέπουν πράσινα τιμολόγια στα 18 λεπτά η κιλοβατώρα ή και ακόμη πιο πολύ. Δηλαδή αυξήσεις 30% έναντι μέσης τιμής 15 σεντς τον Ιούνιο, εφόσον φυσικά η ΔΕΗ, δεν απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους, όπως έκανε και στις αρχές του μήνα.

Ακόμη όμως και σε αυτή τη περίπτωση, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακριβό καλοκαίρι, με κίνδυνο οι αυξήσεις να ακυρώσουν τα θετικά οφέλη από τις πτωτικές τιμές τους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Στο μέτωπο της ζήτησης, τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δείχνουν ότι στις αρχές Ιουνίου η αιχμή κυμαίνονταν γύρω στις 7.500 MWh, όταν σήμερα θα φτάσει τις 9.200 MWh, δηλαδή καταγράφεται μια αύξηση άνω του 20%.

Στο μέτωπο της χονδρεμπορικής τιμής, το Μάιο έκλεισε κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 80 ευρώ / MWh, όταν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου κινείται στα 102 ευρώ, γεγονός που συνδέεται τόσο με το φυσικό αέριο, όσο και με τη χαμηλή συμμετοχή των αιολικών. Σήμερα για παράδειγμα, παρά τις συνθήκες καύσωνα, το καύσιμο που κρατά τα ηνία στο ενεργειακό μείγμα είναι το φυσικό αέριο (37,16%), με δεύτερες τις ΑΠΕ (34,35%), καθώς επικρατούν συνθήκες άπνοιας. Συμμετέχουν με ποσοστό 60% το μεσημέρι, αλλά πέφτουν στο 17% τις βραδυνές ώρες, λόγω της απουσίας των αιολικών. Και προφανώς όσο περισσότερες ώρες μπαίνουν στο σύστημα οι θερμικές μονάδες, τόσο επηρεάζονται ανοδικά οι χονδρεμπορικές τιμές.

Εκείνο όμως που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό αφορά την επανάκαμψη μιας σταθερής νευρικότητας στην αγορά φυσικού αέριου που υπεραντιδρά σε κάθε είδηση διακοπής της προσφοράς, ανεξαρτήτως της έκτασης που έχει, ακόμη και όταν δεν αφορά κάτι το σημαντικό. Είναι το ίδιο μοτίβο που συνέβαινε και πέρυσι το καλοκαίρι, παρ’ ότι η ζήτηση είναι χαμηλή και η πληρότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες υψηλή.

Στο χρηματιστήριο του Αμστερντάμ, ο δείκτης TTF άνοιξε χθες στα 33 ευρώ/ MWh, για να εκτιναχθεί πάνω από τα 35 ευρώ στη διάρκεια της ημέρας και να κλείσει λίγο πάνω από τα 34.

Τις αναταράξεις πυροδότησαν δύο ειδήσεις, ανάλογες με εκείνη της περασμένης εβδομάδας, όταν μια μικρή ρωγμή σε αγωγό του νορβηγικού Διαχειριστή Gassco έστειλε τη τιμή του αερίου στα 38 ευρώ. Τη φορά αυτή ευθύνονταν μια εκτός προγράμματος διακοπή στο κοίτασμα Visund, πάλι στη Νορβηγία, που μείωσε κατά 15,4 εκατ. κυβικά τις ροές προς την ΕΕ και με τη Gassco να ανακοινώνει ότι θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία από εβδομάδα. Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν, τη Δευτέρα, η είδηση ότι ο τερματικός σταθμός αερίου Barrow North της Βρετανίας παρατείνει μέχρι και αύριο Πέμπτη την συντήρηση (επίσης εκτός προγράμματος), την οποία είχε ανακοινώσει στις 4 Μαίου.

Καμία από τις δύο ειδήσεις δεν έχει το βάρος ώστε να δικαιολογεί μια απότομη άνοδο στις τιμές. Και όμως η αγορά αντιδρά πλέον αρνητικά σε παρόμοιες ειδήσεις, παρ’ ότι η διακοπή στο βρετανικό τερματικό θα έχει «αντίκτυπο μόλις 6 εκατομμύρια λιγότερα κυβικά μέτρα την ημέρα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Northern Gas & Power. «Βρισκόμαστε σε μια αγορά που αποδίδει μεγάλη σημασία σε παρόμοιες ειδήσεις», δήλωσε ο Latif Fayaz, επικεφαλής trading της βρετανικής εταιρείας, όπως αναφέρει το Montel.

Το πρόβλημα πάντως των υψηλών θερμοκρασιών είναι πανευρωπαϊκό με τις προβλέψεις της Montel's Energy Quantified να μιλούν για 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και υδράργρυο 35-40 βαθμούς Κελσίου στην Ιταλία και όλη τη ΝΑ Ευρώπη.

Οσο για τα επίπεδα στα οιποία βρίσκονται οι ευρωπαικές αποθήκες, η πληρότητα κινείται λίγο κάτω από το 72%, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Αρχειοθήκη ιστολογίου