Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Net-billing: Με την ωριαία χονδρεμπορική τιμή η πώληση της πλεονάζουσας παραγωγής


Net-billing: Με την ωριαία χονδρεμπορική τιμή η πώληση της πλεονάζουσας παραγωγής – Και δυνατότητα σύναψης PPA – Μειώνεται στο 51% η συναίνεση για φωτοβολταϊκό σε κοινόχρηστο χώρο

Αρκετά ευέλικτη κρίνουν σε μία πρώτη προσέγγιση εκπρόσωποι του κλάδου των ΑΠΕ την εφαρμογή του net-billing, όπως αυτή προσδιορίζεται από την Υπουργική Απόφαση που έθεσε χθες σε διαβούλευση το ΥΠΕΝ. Κρίσιμο είναι πως, στην περίπτωση των οικιακών αυτοκαταναλωτών, προβλέπεται μία απλή και αυτόματη διαδικασία για την πώληση της πλεονάζουσας παραγωγής, χωρίς την εμπλοκή τους. 

Παράλληλα, το προτεινόμενο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους αυτοκαταναλωτές για σύναψη PPA για την πλεονάζουσα παραγωγή. Επίσης, αφήνει «χώρο» για μία μεγάλη ποικιλία εμπορικών προγραμμάτων από τους προμηθευτές, στην περίπτωση που θελήσουν να προωθήσουν στο πελατολόγιό τους την αυτοκατανάλωση, μέσω του net-billing. Είναι ενδεικτικό ότι δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να καρπώνονται εκείνοι τη διάθεση της πλεονάζουσας παραγωγής ή να εγγυώνται σταθερή τιμή πώλησης στους πελάτες τους. 

Σημαντικό είναι επίσης πως με την υπό διαβούλευση Υπουργική Απόφαση, διευκολύνεται επίσης η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς μειώνεται στο 51% η αναγκαία συναίνεση των συνιδιοκτητών του κτιρίου, από 100% που είναι σήμερα. Επίσης, θα ενεργοποιήσει τη συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου, μέσω του virtual net-billing. 

Από τον ΔΑΠΕΕΠ η εκπροσώπηση των οικιακών συστημάτων 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η πώληση της πλεονάζουσας παραγωγής θα γίνεται με την εκάστοτε ωριαία Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, όπως είχε γράψει το energypress. Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), λόγω της μη ύπαρξης οργανωμένης αγοράς, η πλεονάζουσα ενέργεια πληρώνεται στον αυτοπαραγωγό με τιμή (€/MWh) η οποία ισούται με την Ειδική Τιμή Αγοράς (Ε.Τ.Α.) τεχνολογιών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ που δημοσιεύεται από τον ΔΑΠΕΕΠ, και εκκαθαρίζεται από τον Διαχειριστή των ΜΔΝ (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε), σε καθένα από τα ηλεκτρικά συστήματα ΜΔΝ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα ΜΔΝ.

Για την πώληση της πλεονάζουσας παραγωγής των οικιακών συστημάτων (ισχύος έως 10,8 κιλοβάτ), όπως είχε γράψει το energypress, η εκπροσώπηση θα γίνεται από τον ΔΑΠΕΕΠ (που παίζει το ρόλο του ΦοΣΕ) χωρίς χρέωση (σε αντίθεση με τους εμπορικούς αυτοκαταναλωτές που θα πρέπει να συνεργαστούν με κάποιο ΦοΣΕ έναντι αμοιβής). 

Επίσης, οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θεωρούνται επιτηδευματίες και δεν υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης και εγχυθείσας ενέργειας στο πλαίσιο του συμψηφισμού. 

Δυνατότητα για σταθερή τιμή πώλησης 

Στην περίπτωση του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού́ (net-billing), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί́ να ανέρχεται μέχρι και το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης (σε kVA). Στην περίπτωση του εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το διακόσια τοις εκατό (200%) της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.

Στην περίπτωση που ο σταθμός του αυτοκαταναλωτή ανήκει σε τρίτο πρόσωπο το οικονομικό αποτέλεσμα της εγχυθείσας ενέργειας ή της πλεονάζουσας ενέργειας για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού που πωλείται στην αγορά, δύναται να έχει ως ωφελούμενο το τρίτο πρόσωπο, κάτοχο του σταθμού ΑΠΕ ή τον αυτοπαραγωγό ακολουθώντας την διμερή μεταξύ τους συμφωνία. 

O αυτοπαραγωγός που κατέχει σταθμό παραγωγής ΑΠΕ μπορεί να συνάπτει διμερείς συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την πλεονάζουσα ενέργεια για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού που πληρώνεται από την αγορά. Αντίστοιχα, ο Προμηθευτής ή ο Φορέας Σωρευτικής εκπροσώπησης μπορεί να εγγυάται σταθερή τιμή πωλήσης για την πλεονάζουσα ενέργεια.

Συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου 

Όπως προαναφέρθηκε, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου, θα απαιτείται εφεξής η συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών του κτιρίου με έγγραφη συμφωνία (έναντι του 100% που ισχύει σήμερα).

Παράλληλα, προβλέπεται συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing). 

Τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους, με την επιφύλαξη των εν ισχύι τελών δικτύου και άλλων σχετικών χρεώσεων, τελών, εισφορών και φόρων. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.

Αλλαγή και στο net-metering 

Η υπό διαβούλευση Υπουργική Απόφαση φέρνει όμως αλλαγές και στο «παλιό» καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering). Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει πως η μεταφορά τυχόν πλεονάζουσας εγχυθείσας ενέργειας από παρελθούσες περιόδους καταμέτρησης συνεχίζεται μέχρι τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση έτους. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή ο αυτοκαταναλωτής μπορεί να «μεταφέρει» την πλεονάζουσα παραγωγή για χρονικό διάστημα έως την 3ετία.

Αρχειοθήκη ιστολογίου