Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Αναπάντεχα καλά κινείται ο Μάιος στην αγορά του ρεύματος, οι πληρωμές επανέρχονται σε πρό κρίσης επίπεδα

Γιώργος Φιντικάκης
Απροσδόκητα καλά κινείται ο Μάιος στην αγορά του ρεύματος με τα επίπεδα μη πληρωμών είτε να επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα, είτε να πέφτουν από τις αρνητικές επιδόσεις του 30% στο 10% ή και χαμηλότερα.
Από το μέτωπο της ΔΕΗ τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή κινείται πολύ καλύτερα από το -9% στο οποίο έκλεισε τελικά ο Απρίλιος, επίπεδα που με την σειρά τους δεν είχαν την παραμικρή σχέση με το σοκ του -25% και -30% των δύο τελευταίων εβδομάδων του Μαρτίου.
Από το μέτωπο των ιδιωτών προμηθευτών, τα επιπλέον ποσοστά μη εισπραξιμότητας που οφείλονται στην κρίση, κυμαίνονται, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του “Energypress” γύρω στο 10% και ακόμη κι αυτά αφορούν παρόχους με υψηλή έκθεση σε εμπορικούς και επαγγελματικούς πελάτες. Στους υπόλοιπους προμηθευτές, εκείνους που είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στους οικιακούς καταναλωτές, τα ποσοστά μη εισπραξιμότητας είναι μονοψήφια. 

Δίχως η εικόνα να προσφέρεται για εφησυχασμό, καθώς παραδοσιακά η συντριπτική πλειοψηφία των πληρωμών στους λογαριασμούς γίνεται στα τέλη του μήνα, επομένως το πρώτο 15νθήμερο δεν είναι ενδεικτικό, εντούτοις η εικόνα είναι πολύ καλύτερη απ’ όσα φοβόνταν οι πάροχοι. Δείχνει αφενός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια, αφετέρου ότι οι καταναλωτές δεν χαλάρωσαν την στάση τους, όπως ανησυχούσε η αγορά ότι θα συμβεί στην λογική ότι εν μέσω κορονοιού οι προμηθευτές δεν πρόκειται να τους κόψουν το ρεύμα.
Δεν αξιοποιούν την πίστωση για την καταβολή των χρεώσεων
Προς επιβεβαίωση των καλών αυτών εξελίξεων, είναι και το γεγονός ότι οι πάροχοι δεν αξιοποίησαν, προς ώρας τουλάχιστον, την δυνατότητα που τους έχει παρασχεθεί για καταβολή με πίστωση του 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους διαχειριστές. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου που νομοθέτησε η κυβέρνηση, μόνον 4 ήταν οι εταιρείες που αξιοποίησαν τη συγκεκριμένη διευκόλυνση στις πληρωμές τους προς τον ΑΔΜΗΕ.
Αν υπάρχει μια ερμηνεία, είναι προφανώς ότι παρά την αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές λογαριασμών εκ μέρους των πελατών, εντούτοις δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ασφυξία στα εταιρικά ταμεία. Εξάλλου οι προμηθευτές γνωρίζουν ότι το μέρος των ρυθμιζόμενων που δεν θα πληρώσουν σήμερα, θα πρέπει να το καταβάλλουν μετά από 4 μήνες, ταυτόχρονα με τις τότε υποχρεώσεις τους. Εφόσον επομένως η προσφυγή στην ρύθμιση δεν τους είναι απολύτως αναγκαία, επιλέγουν να είναι προσεκτικοί, προκειμένου να μην πολλαπλασιάσουν τα μελλοντικά τους βάρη.
Εκρεμμεί άλλωστε ένα πολύ πιο σημαντικό για την αγορά και την διασφάλιση συνθηκών ρευτσότητας, εργαλείο, η υπουργική απόφαση για την δυνατότητα μιας σειράς συμψηφισμών ευρέως φάσματος ανάμεσα σε οφειλές που έχουν οι μεν προμηθευτές προς τους διαχειριστές (τέλη κ.ο.κ.) και οι δε, διαχειριστές προς τους προμηθευτές (αποκλίσεις παραγωγής- ζήτησης κ.ο.κ.).
Χωρίς τα παραπάνω να σημαίνουν ότι η εικόνα προσφέρεται για πανηγυρισμούς, παρ’ όλα αυτά και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, δημιουργείται μια καλύτερη ορατότητα στην αγορά και δυνατότητα προκειμένου αυτή να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα.
Ο τουρισμός και οι απολύσεις
Η μεγάλη φυσικά ανησυχία είναι ότι καθώς η οικονομία θα βγεί ολοσχερώς από την “γυάλα” και θα τελειώσει η οριζόντια στήριξη, θα διαφανεί και η πραγματική έκταση της ζημιάς. Και είναι προφανές ότι το ισοζύγιο των απολύσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, κατά πόσο δηλαδή αυτές θα είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, συνδέεται άμεσα με την εισπραξιμότητα των προμηθευτών.
Επίσης το σταδιακό τέλος του καθεστώτος αναστολής των συμβάσεων εργασίας, μαζί με την μείωση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στα 534 ευρώ έναντι των 800 ευρώ τον προηγούμενο μήνα, για όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν με κρατική εντολή κλειστές και το Μάιο, περιορίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα. 
Εννοείται ότι ο μεγάλος πονοκέφαλος των εταιρειών του χώρου αφορά τον τουρισμό, τον παραδοσιακά βασικό τροφοδότη των εσόδων τους κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους, ειδικά για όσες έχουν πελάτες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Εφόσον η οικονομία βιώσει το φετινό καλοκαίρι ένα τουριστικό “βατερλώ”, προφανώς και οι ενεργειακοί πάροχοι, θα αναζητήσουν διαύλους ρευστότητας, μέσω χαμηλότοκων δανείων από τράπεζες, εγγυοδοτικούς μηχανισμούς και γενικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, απαραίτητα για να σταθεί σε ένα τέτοιο σενάριο όρθια η αγορά. 



 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου