Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Από τις πτήσεις Αθήνας - Πεκίνου αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις εξαρτάται το πότε και το πως στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Γιώργος Φιντικάκης
Από την αποκατάσταση των πτήσεων Αθήνας - Πεκίνου, του επαναπρογραμματισμού των επαφών που λόγω πανδημίας πήγαν προς τα πίσω, αλλά και την μείωση της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ Κίνας και Δύσης, εξαρτάται το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Σε μια δύσκολη άσκηση όπως η πώληση περαιτέρω ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, το οποίο αν κατέληγε στην κινεζική State Grid (έχει τον πρώτο λόγο εξαιτίας του δικαιώματος πρώτης προσφοράς), θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτούνταν αντιδράσεις τόσο από ΕΕ, όσο και από ΗΠΑ, το “κλειδί” βρίσκεται στην λέξη διπλωματία.

Τέτοιοι όμως λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί γίνονται δια ζώσης, όχι μέσω τηλεδιασκέψεων και απαιτούν ένα ή και περισσότερα ίσως ταξίδια στελεχών του ΥΠΕΝ στην Κίνα, των οποίων ο προγραμματισμός δεν αποτελεί στην παρούσα συγκυρία την άμεση προτεραιότητα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” το ταξίδι της ελληνικής πλευράς θα γίνει μάλλον κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι για λόγους τόσο διαδικαστικούς, όσο και ουσίας. Οι πρώτοι σχετίζονται με το γεγονός ότι στην αντίπερα πλευρά, η πολύμηνη καραντίνα έχει συσσωρεύσει έναν απίστευτα μεγάλο όγκο ακυρωμένων ραντεβού τα οποία τώρα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν. Οι δεύτεροι και πιο ουσιαστικοί λόγοι συνδέονται με την ανάγκη να προηγηθεί ενός τέτοιου κρίσιμου ταξιδιού η κατάλληλη προεργασία και προετοιμασία από την ελληνική πλευρά, όπως επαφές με τις Βρυξέλλες ή και με τρίτες πλευρές, διαδικασία που επίσης απαιτεί αρκετή δουλειά και χρόνο. 
Σε αυτήν ακριβώς την μέγγενη των λεπτών ισορροπιών που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα έναντι των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, χωρίς όμως να διαταράξει τις καλές της σχέσεις με το Πεκίνο, βρίσκεται το κεφάλαιο ΑΔΜΗΕ.
Στο διαγωνισμό για την πώληση επιπλέον ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, οι Κινέζοι που κατέχουν το 24% της εταιρείας έχουν τον πρώτο λόγο. Βάσει της συμφωνίας μετόχων (shareholders agreement) του 2017 μεταξύ Δημοσίου και State Grid, η τελευταία έχει δικαίωμα πρώτης προσφοράς (right of first offer) υπέρ των λοιπών μετόχων, σε περίπτωση πώλησης περαιτέρω ποσοστού του ΑΔΜΗΕ. Εφόσον δηλαδή κάποιος από τους μετόχους της εταιρείας (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ - Δημόσιο, και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών η οποία είναι εισηγμένη), αποφασίσει να πουλήσει ποσοστό από το μερίδιό του, τότε ο πρώτος που δικαιούται να υποβάλει προσφορά θα είναι η State Grid. 
Τα γεωπολιτικά
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας γνωρίζουν καλά τις ευαίσθητες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η χώρα έναντι των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, πολλώ δε μάλλον σε μια συγκυρία καθημερινής κλιμάκωσης της “ψυχροπολεμικής” αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας. Ενα λίαν συγκρουσιακό κλίμα που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα κεφάλαια, με τελευταίο τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το ημι-αυτόνομο κράτος του Χονγκ Κονγκ, αλλά και ευρύτατες επιχειρηματικές διαστάσεις, με πιο χαρακτηριστική τις πιέσεις της Ουάσινγκτον σε χώρες της Δύσης να αποκλείσουν την Huawei από την ανάπτυξη των δικτύων 5G.
Αλλά πέραν της Ουάσινγκτον, το ίδιο το κοινοτικό δίκαιο, ακριβώς για να φρενάρει την περαιτέρω κινεζική διείσδυση, έχει θέσει σαφείς περιορισμούς στη μετοχική εμπλοκή εταιρειών με παράλληλη παρουσία στην παραγωγή και στα δίκτυα μεταφοράς-διανομής ενέργειας. Την ίδια όμως στιγμή με τα παραπάνω η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με το Πεκίνο, όπως επιβεβαιώνει η επίσκεψη τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιπίνγκ, λίγες μάλιστα ημέρες μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στην Σαγκάη, σχέση που η κινεζική πλευρά φρόντισε να συντηρήσει και στην διάρκεια της καραντίνας (παράδοση μεγάλων ποσοτήτων υγειονομικού υλικού τον Μάρτιο, κ.ό.κ.).
Στην πράξη, εάν το εγχείρημα ΑΔΜΗΕ ήταν ούτως ή άλλως περίπλοκο πριν την κρίση, πλέον έχει γίνει έτι περαιτέρω δυσκολότερο. Καθώς μάλλον πολλές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Κίνας και Δύσης θα κλιμακωθεί κι άλλο, κάποιοι εκτιμούν ότι τελικά η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα παραπεμφθεί για κάποια στιγμή μέσα στο 2021, χωρίς και για αυτό να υπάρχει σαφής εικόνα.
Τον περασμένο πάντως Νοέμβριο η State Grid έχει μεταφέρει στον Κ.Χατζηδάκη την βούληση να αγοράσει περαιτέρω ποσοστό στον ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης να αποκτήσει το 20% στην «Αριάδνη», την θυγατρική του διαχειριστή η οποία τρέχει το μεγάλο έργο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης ύψους 1 δισ. ευρώ μεταξύ Κρήτης- Αττικής.



Αρχειοθήκη ιστολογίου