- Τι λέει για φυσικό αέριο, κερδοφορία ΔΕΗ, ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Καρδιάς, ΑΗΣ Αμυνταίου, εργοτάξιο 5ης Μονάδας
- » Συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Στάσση για τον ΑΗΣ Μελίτης. Η ΔΕΗ βρήκε κάποιες λύσεις ώστε να μην αδρανοποιηθεί το παραγωγικό δυναμικό»
Στο «τραπέζι» της συζήτησης έπεσαν όλα τα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, όπως η λειτουργία της επιχείρησης αυτή την περίοδο, η χαμηλή ζήτηση λιγνίτη, οι μειωμένες τιμές δικαιωμάτων στο χρηματιστήριο ρύπων, καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της Μελίτης αλλά και οι πιέσεις που δέχεται ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο.
Αρχικά, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε σε σχέση με την παραγωγική διαδικασία της ΔΕΗ ότι αυτή συνεχίζεται απρόσκοπτα, δεν έχει αλλάξει κάτι, προσθέτοντας πως: «Συνεχίζουμε να παράγουμε από όλα τα σημεία της χώρας, από όλους τους σταθμούς με τον ίδιο τρόπο, απλά έχουμε μια υπερεντατικοποίηση του προσωπικού. Το προσωπικό, αναγκασμένο από τις αποφάσεις που έλαβε η επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δουλεύει σε μισές βάρδιες. Το μισό προσωπικό κάνει δουλειά για όλο το προσωπικό, κάτι που γίνεται για λόγους συνωστισμού . Προσπαθούμε να μην υπάρχουν προβλήματα από την υπερεντατικοποίηση των εργασιών. Μειώνονται εργασίες που δεν έχουν να κάνουν με το άμεσο παραγωγικό αντικείμενο, ενώ περιορίστηκαν εργασίες συντηρήσεων, προετοιμασίας και δεν γίνονται άλλες εργασίες».
Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει, κατορθώνεται να γίνεται οι εργασίες και σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η μείωση στην πτώση της ζήτησης δίνει άνεση κινήσεων στη ΔΕΗ, αλλά αυξάνει τον ανταγωνισμό με τους άλλους προμηθευτές, σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως: «Η ΔΕΗ από τη μια έχει την ευθύνη να καλύψει την όποια ανάγκη χρειαστεί, από την άλλη πρέπει να λειτουργεί και ως εταιρεία ανταγωνιστικά. Αυτό δυσκολεύει λίγο την εταιρεία αλλά τα καταφέρνει».
Η πτώση της ζήτησης δημιουργεί, όπως, και άλλα θέματα, που περιορίζουν την παραγωγή και την κερδοφορία, γεγονός που δημιουργεί απομείωση των προσδοκιών για ρευστότητα. Όπως σχολίασε ο κ. Καραλευθέρης: «Για την περιοχή η μείωση της ζήτησης δημιουργεί μια νέα συνθήκη, για απομείωση της λιγνιτικής παραγωγής, τουλάχιστον στο άμεσο προσεχές διάστημα. Οι μονάδες δυσκολεύονται να μπουν στο σύστημα. Άρα οι μονάδες φυσικού αερίου που όντως είναι φτηνότερες το τελευταίο διάστημα, άρα στο άμεσο προσεχές διάστημα αντιμετωπίζει πίεση η περιοχή για να μπαίνουν στο σύστημα οι μονάδες, μιας και το φυσικό αέριο είναι φτηνότερο».
Η πτώση του πετρελαίου, σημειώνει ο ίδιος, απαξιώνει τον λιγνίτη, με τον κ. Καραλευθέρη να τονίζει πως για τον επόμενο ένα δύο χρόνια θα υπάρξουν προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου που πρόκειται να κλείσουν μέσα στον επόμενο μήνα, πιθανώς να κληθούν να καλύψουν ανάγκες, σημειώνει ο ίδιος. Μάλιστα ο κ. Καραλευθέρης εκτιμά πως ο ΑΗΣ Καρδιάς δεν θα κλείσει τόσο εύκολα. «Ο ΑΗΣ Αμυνταίου σίγουρα θα κλείσει, αλλά δεν θα κάνουμε ανεπίστρεπτες ενέργειες ώστε να μην έχουμε τη δυνατότητα να τον ξαναχρησιμοποιήσουμε σε μια πιθανή μεγαλύτερη ανάγκη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η εκτίμησή του είναι πως ο σταθμός δεν θα κλείσει, απλώς θα μετακινηθεί κόσμος, αλλά ο σταθμός θα ξαναχρησιμοποιηθεί αν αλλάξουν οι συνθήκες.
Η νέα συνθήκη που παρουσιάζεται θέτει σε εφεδρεία τον λιγνίτη, με τον κ. Καραλευθέρη να σημειώνει πως το προσωπικό και ο εξοπλισμός πρέπει να είναι 24 ώρες σε εφεδρεία, ωστόσο δεν υπάρχει η δυνατότητα να το πληρώνει αυτό. Μάλιστα το ΔΣ αναρωτήθηκε πόσο μπορεί η επιχείρηση να διατηρεί αυτή τη παραγωγική διαδικασία, που δεν έχει οικονομικό όφελος και πόσο μπορεί το συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις όντας διοικητικά και νομικά καλυμμένος.
«Πως μπορούμε να λειτουργήσουμε τη ΔΕΗ και τη Μεγαλόπολη, όταν γνωρίζουμε ότι μπαίνουμε μέσα κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», αναρωτήθηκε ο κ. Καραλευθέρης, με τον ίδιο να σημειώνει πως η απάντηση αυτή δεν είναι καθαρή από την πολιτεία. Η εύκολη απόφαση θα μπορούσε να είναι να κλείσουν οι μονάδες από την πολιτεία, με τον κόστος να το πληρώνει η πολιτεία, καλύπτοντας ανάγκες εφεδρείας όσο χρειάζεται.
Για τον ΑΗΣ Μελίτης
Σε ό,τι αφορά τον ΑΗΣ Μελίτης, που σταμάτησε το τελευταίο τρίμηνο λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής αδειοδότησης , ο κ. Καραλευθέρης απάντησε πως το κλείσιμο της μονάδας δεν κόστισε κάτι στην περιοχή, παρά στις προμηθευτικές εταιρείες καυσίμου, που προμηθεύουν με καύσιμο τον ΑΗΣ Μελίτης. Η ΔΕΗ βρήκε κάποιες λύσεις ώστε να μην αδρανοποιηθεί το παραγωγικό δυναμικό, λύσεις που βρέθηκαν με πολύ «κόπο», όπως είπε ο ίδιος, συγχαίροντας μάλιστα τον πρόεδρο κ. ΣΣτάσση για τη στάση του. Επίσης συνεχάρη και τις προμηθευτικές εταιρείες των Σερβίων, για τη στάση τους να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα που έρχεται ενόψει της απολιγνιτοποίησης.
«Το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης ήταν μια απρόσμενη εξέλιξη που δημιουργεί τεράστια προβλήματα, με το υπουργείο να φαίνεται να καθυστερεί στην αδειοδότηση και δημιουργείται πρόβλημα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως η ΡΑΕ δεν «θέλησε» να ελέγχει το σύστημα, ως αποτέλεσμα να σημειώνονται στρεβλώσεις. «Σε μια ωρα που έχουμε φτηνή ηλεκτρική ενέργεια να γίνονται εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος», λέει με νόημα, λέγοντας πως κοστίζει στη χώρα η εισαγωγή από ξένες χώρες. Επίσης, αναφέρεται και στους ιδιώτες παραγωγούς που όταν είναι χαλαρά τα θέματα, καταγγέλλουν τη ΔΕΗ για την τρόπο που λειτουργεί στη λιγνιτική παραγωγή και όταν το σύστημα ζητάει πολύ ενέργεια, τότε λειτουργούν τα λιγντικά πεδία αλλά κερδοφορούν. «Η ΔΕΗ έχει την ευθύνη επάρκειας της χώρας. Δεν μπορεί αλλού να είμαστε κρατική εταιρεία, και αλλού να είμαστε ανταγωνιστές», σημειώνει με νόημα.
Φυσικό αέριο και οικονομικά αποτελέσματα ΔΕΗ
Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο προμήθειας φυσικού αερίου, λέγοντας πως η ΔΕΗ με «βαριές αλυσίδες» προσπαθεί να κρατήσει το σύστημα. Επίσης, αναφέρεται στο πρόβλημα μειωμένων εισπράξεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ σχολίασε αναφορικά με τα οικονομικά της εταιρείας, πως τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν για το τελευταίο τρίμηνο του ‘19 και το ‘20, πως υπάρχει ανάκαμψη των οικονομικών της. Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο σε «επιθετική κερδοφορία» και υπολογίζεται ότι το επόμενο διάστημα το παθητικό της εταιρείας θα γυρίσει πλέον των 500-600 εκ. ευρώ θετικό, μια μεγάλη κατάκτηση της εταιρείας.
Γενικότερα, η αποτίμηση του ’19 δείχνει αρνητική εικόνα, αλλά φαίνεται πως οι επιλογές του τελευταίου τριμήνου του 19 έχουν αναστρέψει την κατάσταση και αυτό θα φανεί στα στοιχεία της επόμενης χρονιάς.
Για τα κόστη των δικαιωμάτων ρύπων , ο ίδιος απάντησε πως η ΔΕΗ θα μπορούσε να ωφεληθεί από την πτώση των τιμών , οι οποίες δεν είναι «φτηνές», αλλά φτηνότερες από ό,τι ήταν. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η επιχείρηση είναι να αγοράσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών για το μέλλον και να χρησιμοποιηθούν για οικονομία το προσεχές διάστημα, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει αν η ΔΕΗ θα μπορούσε να διαθέσει για αυτή την επένδυση, με την οικονομική συγκυρία να μην ευνοεί για να γίνει αυτό την επόμενη ημέρα. Αλλά ακόμη και τότε δεν είναι βέβαιο ότι οι μονάδες του χρόνου θα εντάσσονται στο σύστημα, προσέθεσε, ειδάλλως αυτό το ποσό θα ήταν αδρανές.
Τα πετρελαιοειδή και το φυσικό αέριο δεν θα έχουν σε μακρό χρονικό διάστημα μείωση τιμών, εκτιμά ο ίδιος, και αυτό θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με την εκτίμησή του να είναι πως θα επανέλθουν σε ακριβότερες τιμές. «Η χώρα θα πρέπει τα καλά λιγνιτικά της κοιτάσματα και τον πάγιο εξοπλισμό» είπε με νόημα, λέγοντας πως θα πρέπει να κρατηθεί ενεργός ο λιγνίτης γιατί η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αγοράσει φυσικό αέριο. «Πρέπει να κρατήσουμε ένα μέγεθος των λιγνιτών», είπε εν κατακλείδι.
Σε ό,τι αφορά το εργοτάξιο της Μονάδας 5, θα ακολουθήσει τις διατάξεις των εργοταξίων όλης της χώρας, απάντησε, λέγοντας πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις. «Η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη», είπε κλείνοντας, αλλά η συνεργασία του αναδόχου με την πολιτική προστασία θα πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Πάντως ο κ. Καραλευθέρης είπε πως θα προκύψουν ζητήματα, αλλά αυτά θα λυθούν στο μέλλον, για όφελος των εργαζομένων αλλά και να γίνει το «πολύπαθο» έργο.
e-ptolemeos.gr