Ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των ποσοστών ληξιπρόθεσμων οφειλών, που τώρα κινούνται κοντά στο 30%
Στα οριζόντια εργαλεία παροχής ρευστότητας προς τις
επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης του
κορωνοιού, συνεχίζει να παραπέμπει το υπουργείο Περιβάλλοντος και
Ενέργειας τους προμηθευτές ηλεκτρισμού οι οποίοι βλέπουν τα έσοδα τους
να μειώνονται και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται.
Στο θέμα τοποθετήθηκε για μια ακόμη φορά χθες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε η ΗΑΕΕ σε συνεργασία με το insider.gr, τονίζοντας κατ΄αρχήν ότι το υπουργείο παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση τις εξελίξεις στην αγορά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εταιρίες.
Παρέπεμψε πάντως στο «μπαζούκας» του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά οριζόντια το σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες μέσω εγγυήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα διατεθούν εγγυήσεις ύψους 2 δις ευρώ οι οποίες μέσω της μόχλευσης αναμένεται να οδηγήσουν σε δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους. Εξάλλου σε 1 δισ. ευρώ θα ανέλθουν και τα δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν εγγυήσεις του Δημοσίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς αναφερόμενος στα εργαλεία του
υπουργείου Ανάπτυξης πρόκειται για ευέλικτους πόρους που μπορούν να
χρησιμοποιηθούν από το σύνολο των επιχειρήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι το
ΥΠΕΝ έχει προχωρήσει ήδη σε σημειακές παρεμβάσεις στήριξης των
διαχειριστών των δικτύων, ενώ ανοικτή είναι η δυνατότητα δανειοδότησης
του ΔΑΠΕΕΠ εφόσον χρειαστεί.
Ανησυχία για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Πάντως από την πλευρά τους οι προμηθευτές ενέργειας ανησυχούν ότι τα υψηλά ποσοστά ληξιπρόθεσμων οφειλών που κινούνται κοντά στο 30% το επόμενο διάστημα ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Από την αρχή μάλιστα του lockdown έχουν ζητήσει τη δημιουργία ειδικού εργαλείου στήριξης των ενεργειακών παρόχων, κάτι που επί του παρόντος τουλάχιστον δεν φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα η μείωση της ζήτησης που τον Απρίλιο έφθασε το 14% αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες ειδικά λόγω της αναμενόμενης κατάρρευσης του τουρισμού, γεγονός που εκτιμάται ότι θα πλήξει περαιτέρω τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρισμού. Πολύ δε περισσότερο που οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας έχουν μεγάλη έκθεση σε πελατολόγιο τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα υπολειτουργήσουν ή ακόμη και δεν θα λειτουργήσουν καθόλου το φετινό καλοκαίρι.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η μεσοσταθμική μείωση της ζήτησης θα είναι της τάξης του 5% αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις εξελίξεις της πανδημίας και της επερχόμενης ύφεσης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ζήτηση ηλεκτρισμού που σύμφωνα με το ΕΣΕΚ επρόκειτο να επανέλθει στα επίπεδα του 2008, το 2022 πλέον δεν πρόκειται να καλύψει το χαμένο έδαφος πριν το 2024.
120 εκατ. χορηγήσεις σε ενεργειακές εταιρείες
Πάντως ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τις εταιρίες του κλάδου της ενέργειας δόθηκε χθες από τον γενικό Διευθυντή Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλη Καραμούζης ο οποίος ανακοίνωσε ότι μόνο τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου εκταμιεύθηκαν 150 εκατ. ευρώ και εγκρίθηκαν άλλα 120 εκατ. χορηγήσεις σε ενεργειακές εταιρείες.
Διαβεβαίωσε δε ότι η ενίσχυση των ενεργειακών εταιριών παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής της Τράπεζας και σημείωσε: «Οι ενεργειακοί προμηθευτές δέχτηκαν πιέσεις στην εισπραξιμότητα, αλλά θεωρούμε ότι δεν είναι σε επίπεδα προβληματικά. Αν η ύφεση τραβήξει χρονικά θα δούμε πως μπορούμε να τους στηρίξουμε περαιτέρω, και μέσω της Αναπτυξιάκης Τράπεζας».
Επίσης ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι δεν βλέπει καμία διακοπή στη ροή χρηματοδότησης προς τις επενδύσεις των ΑΠΕ, οι οποίες προχωρούν κανονικά και εκτίμησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγορές αδειών ώριμων έργων.
www.worldenergynews.gr