Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Νοέμβριο ξεκινάει και άνοιξη του 2021 ολοκληρώνεται η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ


Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα όσα ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα του 24th Roundtable του Economist.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέφερε πως η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα κινηθεί με «μεγάλες ταχύτητες», προσδιορίζοντας την ολοκλήρωσή της την άνοιξη του 2021.

Συμπλήρωσε δε πως η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι μεταξύ άλλων μια ισχυρή ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ, ενώ συνιστά μέρος της ευρύτερης προσπάθειας εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας, την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Στη συνέχεια ο Υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα χρονοδιαγράμματα των υπόλοιπων έξι μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που συνθέτουν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

  1. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για τις οποίες έχουμε πολύ έντονο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.  Στόχος είναι η επιλογή του αναδόχου για τη ΔΕΠΑ Υποδομών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ακολουθήσει. 

  2. Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου της Καβάλας. Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες μη δεσμευτικές προσφορές. 

  3. Στη ΛΑΡΚΟ μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Από τον νόμο προβλέπεται να επιλυθεί το ζήτημα μέχρι το Φεβρουάριο. Τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως είπε ο  Υπουργός,  αναμένουμε το αποτέλεσμα της διαιτησίας μεταξύ Δημοσίου και ΛΑΡΚΟ. Και τον Οκτώβριο –ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαιτησίας - ξεκινάει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και 35 χρόνια. 

  4. Στο σχεδιασμό του Υπουργείου βρίσκεται επίσης η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία εισήγαγε σχετική διάταξη στον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο. 

  5. Τέλος, στα σχέδια του ΥΠΕΝ είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, εν ευθέτω χρόνω και με βάση τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. 

     

     

     https://energypress.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου