Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο διαγωνισμό προκηρύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ για 7,5 εκατ. έξυπνους μετρητές με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Θοδωρής Παναγούλης
Πολύ σύντομα, ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα, ξαναμπαίνει σε τροχιά το μεγάλο project του ΔΕΔΔΗΕ για το λεγόμενο roll out των σημερινών αναλογικών μετρητών και την τοποθέτηση 7,5 εκατ. "έξυπνων μετρητών", δηλαδή νέων συστημάτων ευφυούς μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος στη χαμηλή τάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η επανεκκίνηση από το Διαχειριστή του "ταλαιπωρημένου" προγράμματος, θα γίνει με ενιαίο διαγωνισμό προμήθειας και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών σε όλα τα "ρολόγια" της χώρας, καθώς και πανελλαδικό κέντρο τηλεμέτρησης, το οποίο θα διαθέτει κεντρικό εξοπλισμό hardware – software αλλά και αντίστοιχο εξοπλισμό για την υποστήριξη κινητών συσκευών.

Το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα αντληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο το ΥΠΕΝ έχει εντάξει το project. Ειδικότερα, δε, στο μέρος εκείνο των εκταμιεύσεων που θα είναι εμπροσθοβαρείς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η άμεση διεξαγωγή του διαγωνισμού και η δρομολόγηση υλοποίησης του έργου.
Η διοίκηση των ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να αντλήσει οφέλη από τους έξυπνους μετρητές, οι οποίοι θα παρέχουν τεράστια εξοικονόμηση δαπανών στον όμιλο και θα ανεβάσουν φυσικά την υπεραξία των εγκαταστάσεων και του δικτύου διανομής ενόψει ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς, ως γνωστόν, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα το διαγωνισμό για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή, με παράλληλη εκχώρηση ισχυρών δικαιωμάτων μειοψηφίας.
Ταυτόχρονα θα προσφέρουν τη δυνατότητα της παροχής δυναμικών συστημάτων τιμολόγησης στους καταναλωτές, με βάση και την πρόσφατη κοινοτική οδηγία, ενώ θα επιτυγχάνεται και ουσιαστική αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών.
Η τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών αναμένεται, επιπλέον, να ενισχύσει και τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους προμηθευτές να αποκτούν πλέον τη δυνατότητα τιμολόγησης των πελατών τους σε πραγματικό χρόνο και με τιμές που θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής και προμήθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου δέκα χρόνια ανακοινώνονται από απανωτές διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ διαγωνισμοί προμήθειας και εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» οι οποίοι ωστόσο ή δεν γίνονται, ή δεν ολοκληρώνονται ποτέ.


Αρχειοθήκη ιστολογίου