Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Π. Σκουρλέτης: Ο δημόσιος έλεγχος του ΑΔΜΗΕ υπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

 

«Η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Νάξου με το ηπειρωτικό σύστημα, συνιστά ένα σημαντικό βήμα ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της Κρήτης. Οι εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και στο επίπεδο ζωής των κατοίκων των διασυνδεδεμένων νησιών, συμπληρώνονται από τη μείωση των ΥΚΩ και κατ’ επέκταση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος», δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι:

«Όλα αυτά είναι έργο του ισχυρού, υπό δημόσιο έλεγχο, ΑΔΜΗΕ. Του διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που από το 2015 και έπειτα μπόρεσε να προωθήσει ουσιαστικά και να κάνει πραγματικότητα τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, προστατεύοντας υποδειγματικά το δημόσιο συμφέρον. Του φορέα που προοριζόταν για ιδιωτικοποίηση πριν από το 2015, από την τότε κυβέρνηση, για να φτάσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει υπόδειγμα προσαρμογής στην κοινοτική νομοθεσία, με ισχυροποίηση του ελέγχου από το κράτος και κορυφαία αποτελεσματικότητα στην αποστολή του. Η ίδια επιχείρηση που σήμερα έχει μπει και πάλι στο στόχαστρο της κυβέρνησης της ΝΔ και της αδιέξοδης εμμονής της για παραχώρηση των ενεργειακών Δικτύων, αυτών των φυσικών μονοπωλίων, στα χέρια των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Αλλά και οι σημερινές εξελίξεις, δείχνουν έμπρακτα ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός. Ο δρόμος της κοινωνικής προτεραιότητας σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα υπό δημόσιο έλεγχο. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, θέτει σε κίνδυνο όλα όσα δημιουργούνται αυτή τη περίοδο και σχεδιάζονται για το μέλλον στο πεδίο της ενεργειακής υποδομής της χώρας.Οποιαδήποτε συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των Δικτύων και μάλιστα εντός του οικονομικού περιβάλλοντος που δημιουργεί η πανδημία, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει άμεσα». 

(Ναυτεμπορική)

Αρχειοθήκη ιστολογίου