Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Έκθεση Κομισιόν: Θετικό το πρόσημο για την ενέργεια – Υψηλό το μερίδιο της ΔΕΗ

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Θετικά αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάσταση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού στην 7η έκθεση της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή.

Οι συντάκτες της καταγράφουν την πρόοδο σε όσα έχουν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές για την απελευθέρωση της αγοράς. Και ιδίως στο θέμα για το οποίο στο παρελθόν προειδοποιούσαν με δομικά μέτρα - αυτό του μονοπωλίου στη λιγνιτική παραγωγή - σημειώνουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις που γίνονται με την ελληνική πλευρά για τη θεραπεία της αγοράς έως τα τέλη του 2020.

Για την ακρίβεια, οι Βρυξέλλες αναφέρονται στην λειτουργία ενός μηχανισμού στον οποίο οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα έχουν πρόσβαση σε ένα ορισμένο μερίδιο παραγωγής φορτίου βάσης.

Η έκθεση μιλά και για τη διενέργεια market test επί του συγκεκριμένου εργαλείου, το οποίο, όπως προκύπτει, θα πρέπει να διασφαλίζει τη διαφανή διαδικασία επιλογής, την πρόσβαση στην εκχωρούμενη ισχύ και μικρότερων παικτών της λιανικής καθώς και τον λεπτομερή μηχανισμό εφαρμογής με άμεση συμμετοχή της κυβέρνησης στη σύνθεση του σχήματος. 

Ο ανταγωνισμός

Αναφορικά με το θέμα του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  διαπιστώνεται ότι τον Ιούνιο το ποσοστό της δημόσιας εταιρίας ήταν στο 67,7% από 73,5% πέρυσι, και παρά τη μείωση που καταγράφεται εντούτοις παραμένει μακριά από το στόχο του 50% για το τέλος του 2020. Η πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ, αποδίδεται, λέει η έκθεση, στην ένταση του ανταγωνισμού με τους ανεξάρτητους προμηθευτές να προχωρούν σε προσφορές προς τους καταναλωτές.

Παρατηρεί επίσης επιπτώσεις, εξαιτίας της πανδημίας, στην εξόφληση των λογαριασμών, αν και όπως τονίζει οι εντολές διακοπών ρεύματος σε οφειλέτες αυξήθηκαν και ταυτόχρονα η ΔΕΗ προχώρησε σε τιτλοποιήσεις. 

Οι τιμές

Στο θέμα των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στέκεται επίσης η Κομισιόν, χωρίς να προβαίνει σε κάποιες συστάσεις. Καταγράφει το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες της Ε.Ε. με τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά αν και το πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι αυτές θα υποχωρούν όσο θα αλλάζει το ενεργειακό μίγμα, με την απόσυρση της λιγνιτικής παραγωγής και την είσοδο άλλων καυσίμων όπως το φυσικό αέρο.

Η Ευρ. Επιτροπή, σημειώνει δε, το ό,τι η Ελλάδα παραμένει από τις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. στη λιανική του ρεύματος.

Ο ΕΛΑΠΕ

Η Κομισιόν προειδοποιεί για το θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση ο Λογαριασμός είναι ελλειμματικός κάτι που, όπως υπογραμμίζει είναι ανησυχητικό για το μέλλον της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κομισιόν αποδίδει την κατάσταση στην πανδημία που είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών ρεύματος και των εσόδων στον ΕΛΑΠΕ.

Διαπιστώνει πάντως, ότι ο ΔΑΠΕΕΠ προχωρά στην αλλαγή της μεθοδολογίας και σημειώνει την ανάγκη για μία προσέγγιση ώστε ο ΕΛΑΠΕ να είναι ισοσκελισμένος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.  

Το target model

Ως σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτηρίζει η Κομισιόν, την εφαρμογή του target model από την 1η Νοεμβρίου.

Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο τονίζει τις καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην υλοποίηση αποδίδονται στην πανδημία. Παρατηρούν τις θεσμικές και τεχνικές εκκρεμότητες και τονίζουν ότι στην επόμενη έκθεση τους θα αναφέρουν την πρόοδο της λειτουργίας της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό εποπτείας της νέας αγοράς, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι αρχές θα τον υλοποιήσουν μετά τη θέση της σε λειτουργία.

Τέλος με ιδιαίτερα θετικά λόγια περιγράφει το master plan της απολιγνιτοποίησης καθώς και του θεσμικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση. 


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου