Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Στην αναμονή για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ο ΔΕΔΔΗΕ

 


Γιώργος Φιντικάκης

Εν αναμονή της έγκρισης από την ΡΑΕ του ρυθμιστικού του πλαισίου τελεί ο ΔΕΔΔΗΕ, προϋπόθεση απαραίτητη για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του 49% μαζί με την παραχώρηση ισχυρών δικαιωμάτων μειοψηφίας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η Αρχή αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως εντός του Οκτωβρίου, προκειμένου αμέσως μετά να καθοριστεί και η απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων του διαχειριστή βάσει του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC). 

Το ρυθμιστικό πλαίσιο είχε βγει σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο, μεσολάβησε όμως αρχές Ιουλίου η αλλαγή ηγεσίας στην ΡΑΕ με φυσικό επακόλουθο κάποια πράγματα να πάνε πίσω.

Τώρα οι πληροφορίες του Energypress τοποθετούν την έγκριση του πλαισίου μέσα στον επόμενο μήνα. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, τότε μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα έχει ανακοινωθεί και το WACC, προκειμένου κάποια στιγμή πριν τα τέλη της χρονιάς να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Eνα πλάνο που μένει φυσικά να επιβεβαιωθεί καθώς η έγκριση του ρυθμιστικού δεν είναι απλή υπόθεση, γραπτές δεσμεύσεις από την ΡΑΕ προφανώς και δεν υπάρχουν και ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος.

Την περασμένη εβδομάδα από τον Economist ο υπ. ΠΕΝ Κ.Χατζηδάκης είπε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον φυσικά έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα παραπάνω. Ένα χρονοδιάγραμμα που κάποιοι θεωρούν μάλλον αισιόδοξο. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο είχε βγει σε διαβούλευση τον Ιούνιο θα έχει διάρκεια ισχύος τα τέσσερα χρόνια, 2021-2024, με δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον τέσσερα, δηλαδή έως το 2028. Ανά τέσσερα χρόνια θα υπολογίζονται και οι συντελεστές των ετήσιων εσόδων του, τα οποία μέχρι τώρα ανέρχονται σε 800 εκ. ευρώ ετησίως.

Η καινοτομία στο νέο πλαίσιο είναι ότι καθιερώνονται τέσσερις μορφές κινήτρων – αντικινήτρων (bonus – malus) για τον ΔΕΔΔΗΕ, που αναλόγως με την επίτευξη των στόχων θα μπορεί να αυξάνει και τα έσοδά του, τα οποία στην αντίθετη περίπτωση, θα μειώνονται. Τα τέσσερα κίνητρα- αντικίνητρα αφορούν στην μείωση των λειτουργικών του δαπανών, στην μείωση των ρευματοκλοπών, στην υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Επίσης έμφαση δίνεται στις μη προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Δίχως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένο και το business plan του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων στα 350 με 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τα επίπεδα των 150 εκατ., καθώς και τη διενέργεια 1.000 προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικό προσωπικό.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι αφενός να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο διανομής ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος και της οικονομίας, αφετέρου να μπορέσει πριν τα τέλη του έτους, να πάρει μπροστά η ιδιωτικοποίηση του 49%.

Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου που έχει παρουσιάσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος είναι η σταδιακά κάθε χρόνο αύξηση των επενδύσεων, καθώς και η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους (συντήρηση και λειτουργία δικτύων κ.λπ.).

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης επενδύσεων, ο διαχειριστής έφτασε να είναι ο μοναδικός στην Ε.Ε. που βλέπει κάθε χρόνο τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση να μειώνεται αντί να αυξάνει. Και τούτο διότι οι νέες επενδύσεις (που αυξάνουν τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση) ήταν ετησίως μικρότερες από το ύψος των αποσβέσεων των παλιών έργων (που μειώνουν τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση).

Αναφορικά με το είδος των επενδύσεων, βασικός άξονας των προβλέψεων του νέου business plan είναι αφενός μεν να ικανοποιούνται οι στόχοι του ΕΣΕΚ, αφετέρου να επιτυγχάνεται αποδοτική λειτουργία του συστήματος, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με αυξήσεις τελών προκειμένου να ανακτηθούν τα κεφάλαια που απαιτείται να επενδυθούν.

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου