Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Σε υψηλό ιστορικό 5,5 ετών η μετοχή της ΔΕΗ

Σε νέα υψηλά πεντέμισι και πλέον ετών διαπραγματεύεται πλέον η μετοχή της ΔΕΗ με την κεφαλαιοποίησή της να αναρριχάται πάνω από το 1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την ολοένα και καλύτερη χρηματοοικονομική της εικόνα, καθώς για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο είχε βελτιωμένα EBITDA. 
H μετοχή έκλεισε χθες στα 4,45 ευρώ με την αποτίμηση να ανέρχεται στα 1,03 δισ. ευρώ, έχοντας κέρδη 17,72% το τελευταίο 10ήμερο από τις 24 Αυγούστου και μετά. Η συγκεκριμένη μετοχή πρωταγωνιστεί όλες τις τελευταίες ημέρες αποκτώντας momentum και από τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα εξαμήνου, έχοντας ήδη γυρίσει σε θετικό έδαφος εντός του 2020. Μαζί με την Τέρνα Ενεργειακή και τη Σαράντης είναι τα μοναδικά blue chips με άνοδο φέτος.
Επίσης στα αξιοσημείωτα είναι ότι η ΔΕΗ έχει ράλι αντίδρασης 187% από τα χαμηλά των 1,55 ευρώ που έκλεισε στις 16 του περασμένου Μαρτίου, αποτελώντας μακράν την κορυφαία μετοχή του FTSE 25 έκτοτε.  
Η ΔΕΗ είχε βρεθεί ξανά στην περιοχή των 4,45 – 4,50 ευρώ στις αρχές του Ιουνίου του 2017. Τότε ήταν πριν την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ που αφαίρεσε αυτομάτως άνω του 40% της αξίας της. Θυμίζουμε ότι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ έγινε μεταξύ 15 και 16 Ιουνίου 2017, με τη ΔΕΗ να «σπάει» σε δύο αξίες – μετοχές, οι οποίες επανήλθαν στο ταμπλό τη Δευτέρα 19 Ιουνίου του 2017. Η τιμή εισαγωγής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ήταν στα 2,12 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ – χωρίς όριο διακύμανσης την πρώτη ημέρα – είχε κλείσει στα 2,26 ευρώ με πτώση 40,99%. Αν στο χθεσινό κλείσιμο της ΔΕΗ προστεθεί και η τιμή του ΑΔΜΗΕ που χθες έκλεισε στα 2,27 ευρώ, τότε η μετοχή της επιχείρησης διαμορφώνεται στα 6,72 ευρώ, επίπεδα που είχε να βρεθεί ξανά από τις 24 Φεβρουαρίου 2015. 
Η κομβική αλλαγή από τις εκλογές και μετά 
Η μετοχή της ΔΕΗ άλλαξε από πέρυσι εικόνα και κυρίως από τις εκλογές και μετά, συνδυαστικά με την αλλαγή της διοίκησης και το «τρέξιμο» από την πλευρά της κυβέρνησης των διαδικασιών για  εξυγίανση της εταιρείας και τη μετάβασή της σε βιώσιμη λειτουργία. Η εταιρεία, που έως πριν από 15 μήνες αντιμετωπιζόταν ως ένας συστημικός κίνδυνος για την αγορά και την οικονομία, δείχνει να κάνει το μεγάλο comeback.
Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2019 η μετοχή είχε κατέλθει στη ζώνη του 1,20 ευρώ και πολύ κοντά στα ιστορικά της χαμηλά, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ. Έκτοτε με εντυπωσιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους, έβγαλε το 2019 με ράλι 220%, «κτίζοντας» στην προσδοκία για turnaround story και ξεχωρίζοντας σε όλο το χρηματιστήριο. 
Η αποτίμηση της επιχείρησης στα 278 εκατ. ευρώ, ασφαλώς και δεν μπορούσε να είναι ρεαλιστική, καθώς δεν αποτιμούσε ούτε το ελάχιστο του δικτύου της, σε μια χώρα με τρομερά «απαιτητική» ιδιομορφία και εκατοντάδες νησιά.
Τι βλέπει η αγορά 
Το αφήγημα μιας ΔΕΗ μικρότερης αλλά υγιέστερης οικονομικά, που θα πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, με λιγότερο προσωπικό και πελατολόγιο, αλλά «πράσινης», γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από τους επενδυτές. Αυτό που επιδοκιμάζει η αγορά είναι το ολιστικό πλάνο εκσυγχρονισμού και τροχοδρόμησης σε βιώσιμη λειτουργία, μέσα από ένα συνδυασμό χρηματοοικονομικής βελτίωσης αλλά και αλλαγής του μείγματος επιχειρηματικής λειτουργίας. 
Σχέδιο εθελουσίας εξόδου για 1.700 εργαζόμενους, με στόχο μέχρι το 2023 να έχουν συνολικά αποχωρήσει 4.500 άτομα, συμφωνίες με ιδιώτες στο φυσικό αέριο, πώληση του ΔΕΔΔΗΕ από το 2021, αλλά και συντονισμένη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας μέσω γενναίων παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα, είναι τμήματα του κάδρου. 
Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου η επιχείρηση κατάφερε να αντλήσει ρευστότητα κοντά στα 600 εκατ ευρώ με ενέχυρο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της μέσω των JP Morgan και Pimco, με ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των δύο συναλλαγών. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αντικαταστήσουν ακριβότερο δανεισμό. Η κίνηση αυτή μαζί με τη στροφή του στρατηγικού της σχεδιασμού στις ΑΠΕ και τη δέσμευση για σταδιακή και γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει διαφοροποιήσει το κλίμα. Αυτά όλα αντανακλώνται στην πορεία της μετοχής. 
Ήταν ακραία υποτιμημένη η μετοχή 
"Σταδιακά η ΔΕΗ καθαρίζει από πολλά βαρίδια, ενώ η μετοχή – παρά το ράλι «παραμένει υποτιμημένη", σημειώνει στο Liberal, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΧΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. Και τονίζει ότι ακόμη και μετά το ράλι, η ΔΕΗ αποτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει μια εξαιρετικά μικρή κεφαλαιοποίηση για επιχείρηση με τέτοιο εκτόπισμα και τέτοια assets». Παράλληλα, θυμίζει ότι «η αντίστοιχη πορτογαλική «ΔΕΗ» προ λίγων ετών πουλήθηκε έναντι περίπου 20 δισ. ευρώ.
Το γεγονός ότι για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο είχε βελτιωμένα EBITDA δεν είναι τυχαίο και μαρτυρά τη συντονισμένη δουλειά που γίνεται. Τα λειτουργικά κόστη μειώθηκαν σημαντικά ενώ πλέον ο δρόμος και για μείωση του κόστους δανεισμού είναι ανοιχτός. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία μπορεί να μην έχει κέρδη, αλλά από την στιγμή που επανέρχεται σταθερά σε βιώσιμη λειτουργία έχοντας απομακρυνθεί από το μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας, η αποτίμησή της – ακόμη και σήμερα – είναι χαμηλή, εκτιμούν οι αναλυτές.
Εξάλλου έχει μπροστά της την πώληση του ΔΕΔΗΕ, ενώ το project της εισόδου στις ΑΠΕ, πιθανότατα δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα στην τιμή της μετοχής. Η αγορά βλέπει ότι η ΔΕΗ πλέον μπορεί να δανειστεί και πάλι με μειωμένο κόστος και μπορεί να αναπτυχθεί μεσοπρόθεσμα σε σημαντικό βαθμό. Όλα αυτά, αλλάζουν τα δεδομένα για τη μετοχή. 
Θυμίζουμε πως το 2018 η ΔΕΗ έκλεισε με ζημιές 903,8 εκατ. ευρώ. Το 2019 οι ζημιές εκτοξεύτηκαν στα 1,68 δισ. ευρώ, μετά και την απομείωση της αξίας των λιγνιτικών μονάδων. Στόχος είναι το 2020 να επιτευχθεί λειτουργική κερδοφορία 650 - 700 εκατ. ευρώ και έως το 2024 αυτή να έχει αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Liberal.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου