Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Τι κέρδισε η ΔΕΗ από τα προγράμματα εθελουσίας

Θετική επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ έχουν τα προγράμματα εθελουσίας που εφάρμοσε η επιχείρηση με στόχο να περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι ήταν, λόγω πολυετιών, υψηλόμισθοι, με αποτέλεσμα η αποχώρησή τους, ήδη να έχει αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης.
Αποτέλεσμα, το κόστος μισθοδοσίας της επιχείρησης να καταγράφει σημαντική μείωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η επιχείρηση η δαπάνη μισθοδοσίας μειώθηκε κατά 45,1 εκατ. ευρώ από τα 419,3 εκατ. ευρώ στα 374,2 εκατ. ευρώ.

Η μείωση κατά 10,7% του κόστους μισθοδοσίας οφείλεται, όπως επισημαίνεται και στις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου, στις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης.
Πιο αναλυτικά το μισθοδοτούμενο προσωπικό της επιχείρησης ήταν στις 30 Ιουνίου 14.678 από 15.907 τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή μειώθηκε κατά 1229 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει τρέξει δύο προγράμματα εθελουσίας: το πρώτο τον περασμένο Μάιο αφορούσε αποκλειστικά στους εργαζόμενους στα ορυχεία και τους λιγνιτικούς σταθμούς με μπόνους ύψους 35 χιλιάδων ευρώ. Στο πρώτο πρόγραμμα εντάχθηκαν περί τους 700 εργαζομένους.
Το δεύτερο πρόγραμμα, ανακοινώθηκε τον Ιούλιο και αφορά το σύνολο των εργαζομένων που συμπληρώνουν φέτος το 55ο έτος της ηλικίας τους. Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους να υπαχθούν στο δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας υποβάλλονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Και στο δεύτερο πρόγραμμα προβλέπεται μπόνους 35 χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο, που καλύπτεται από τη ΔΕΗ και το οποίο αναμένεται να ανακτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι τα προγράμματα εθελουσίας, ιδίως εκείνα τα οποία αποσβαίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ, αντιμετωπίζονται θετικά από την αγορά και τους επενδυτές, καθώς επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στα μισθολογικά κόστη.
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου